Website met heerlijke recepten en kooktips

Zelf patat of friet maken, zo kan het niet mislukken

1 2.756

Bijna iedereen is dol op lekkere knapperig gebakken patat of frietjes. Er komt in de meeste Nederlandse huishoudens regelmatig patat op tafel maar deze zijn dan vaak gehaald bij de snackbar of gekocht bij de supermarkt als diepvries patat en dan afgebakken in de oven, of afgebakken in de eigen frituurpan. Tegenwoordig ook vaak uit de airfryer, maar zelf patat van verse aardappelen maken is echt veel lekkerder. Het klopt dat het wat meer werk is maar ik verzeker je dat het de moeite waard is.

Vanaf nu geen slappe of half lauwe friet meer als je thuiskomt met je patat maar gewoon heerlijk warme en knapperige frietjes op je bord. Natuurlijk nog lekkerder met je  zelfgemaakte mayonaise natuurlijk.

Zelf patat maken 

Om zelf patat te maken heb je maar weinig dingen nodig, uiteraard aardappelen, frituurolie en voor de smaak nog wat zout. Verder een snijplank en een scherp mes en je kunt aan de gang. Wil je het jezelf nog wat makkelijker maken dan kun je ook kiezen voor een patatsnijder, dat scheelt je wel wat snijwerk.

Wat heb je nodig om friet te maken?

  • 1 kilo aardappelen
  • Plantaardige olie
  • Frituurpan
  • Zout

Patat maken de bereiding:

  1. Schil de aardappelen (of als je patat met schil wil maken, was de aardappelen dan goed en boen de schil goed schoon)
  2. Snijd daarna de aardappelen in dikke plakken van ongeveer 1cm dik
  3. Snijd deze plakken in lange repen van ook weer 1cm breed (wil je dunnere frietjes maken dan kan dat uiteraard ook)
  4. Was de repen aardappel nu goed in koud water en laat ze daarna goed uitlekken
  5. Leg de ongebakken friet dan even op keukenpapier of nog beter op een schone theedoek en dep goed droog
  6. Nu zijn we klaar om de patat te gaan bakken. Patat moet je in 2x bakken, de eerste keer bak je de friet voor op een lagere temperatuur (140 graden) en daarna gaan we de patat echt afbakken op 175-180 graden.

Voorbakken van de friet:

  1. Zet de frituurpan met de olie op het vuur en verwarm de olie tot 140 graden (of gebruik een elektrische frituurpan)
  2. Zodra de olie op temperatuur is laat je de friet in de olie zakken en bak je de friet voor in ongeveer 4-5 minuten
  3. Schep de voorgebakken friet uit de olie en laat uitlekken in een vergiet. 

Patat afbakken:

  1. Verwarm de olie nu verder tot 175-180 graden en zodra de olie goed op temperatuur is bak je de voorgebakken friet nogmaals af in 2-3 minuten
  2. Zorg dat de frietjes mooi goudgeel en knapperig zijn
  3. Leg wat keukenpapier in een brede schaal en schep de friet nu uit de olie en laat goed uitlekken voor je ze in de schaal schept.
  4. Bestrooi de friet met zout naar smaak. (ook heel lekker is om de friet te bestrooien met wat kipkruiden, laat dan het zout weg want er zit al zout in de kipkruiden)

Eet de zelfgemaakte patat nu met bij voorkeur zelfgemaakte mayonaise

Zelf patat of friet maken

Zelf patat of friet maken

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: ReceptenKoken

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappelen
  • Plantaardige olie
  • Frituurpan
  • Zout

Bereiding

Zelf patat maken de bereiding:

  • Schil de aardappelen (of als je patat met schil wil maken, was de aardappelen dan goed en boen de schil goed schoon)
  • Snijd daarna de aardappelen in dikke plakken van ongeveer 1cm dik
  • Snijd deze plakken in lange repen van ook weer 1cm breed (wil je dunnere frietjes maken dan kan dat uiteraard ook)
  • Was de repen aardappel nu goed in koud water en laat ze daarna goed uitlekken
  • Leg de ongebakken friet dan even op keukenpapier of nog beter op een schone theedoek en dep goed droog
  • Nu zijn we klaar om de patat te gaan bakken. Patat moet je in 2x bakken, de eerste keer bak je de friet voor op een lagere temperatuur (140 graden) en daarna gaan we de patat echt afbakken op 175-180 graden.

Voorbakken van de patat:

  • Zet de frituurpan met de olie op het vuur en verwarm de olie tot 140 graden (of gebruik een elektrische frituurpan)
  • Zodra de olie op temperatuur is laat je de friet in de olie zakken en bak je de friet voor in ongeveer 4-5 minuten
  • Schep de voorgebakken friet uit de olie en laat uitlekken in een vergiet.

Patat afbakken:

  • Verwarm de olie nu verder tot 175-180 graden en zodra de olie goed op temperatuur is bak je de voorgebakken friet nogmaals af in 2-3 minuten
  • Zorg dat de frietjes mooi goudgeel en knapperig zijn
  • Leg wat keukenpapier in een brede schaal en schep de friet nu uit de olie en laat goed uitlekken voor je ze in de schaal schept.
  • Bestrooi de friet met zout naar smaak. (ook heel lekker is om de friet te bestrooien met wat kipkruiden, laat dan het zout weg want er zit al zout in de kipkruiden)

 

Je zou ook graag
1 reactie
  1. […] Deze mayonaise is niet te versmaden bij lekkere zelfgemaakte frietjes! […]

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.