Rabarber boterkoek met kokos
Er is weer vol op rabarber te krijgen dus het is weer tijd voor een rabarber recept. Deze rabarber boterkoek bestaat uit 4 lagen. Het is belangrijk dat je eerst het recept helemaal leest voordat je de boterkoek gaat maken. Je gebruikt de helft van het boterkoekdeeg voor de bodem, de andere helft als toplaag waar ook nog wat kokos aan toegevoegd word. Als je onderstaande stappen gewoon volgt kan het niet misgaan.
Recept voor de rabarber boterkoek met kokos
Boterkoek
- 2 eieren
- 250 g bloem
- 250 g zachte roomboter
- 250 g licht bruine basterdsuiker
Rabarber vulling
- 6 stengels rabarber
- theelepeltje kaneel
- 1 eetlepel custardpoeder
- zakje vanille suiker
- 40 gram suiker
3de laag
- 100 gram geraspte kokos
- ½ ei
4de laag
- 40 gram geraspte kokos + 2 eetlepels kokosrasp om te bestrooien
- 30 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
Stap 1 de rabarber koken
- Was de rabarber stengels en snijd deze in kleine stukjes
- Doe de rabarber in een pan samen met de suiker, de kaneelpoeder en de vanillesuiker. Voeg 5 eetlepels water toe en breng de rabarber zachtjes aan de kook, het moet een beetje stoven tot de rabarber uit elkaar valt. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten
- Zet dan het vuur uit en roer een eetlepel custardpoeder door de rabarber en laat afkoelen
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht op 169 graden)
Stap 2 Boterkoek maken
- Neem een kom, voeg de zachte roomboter toe, samen met de bloem, de eieren en de basterdsuiker en meng tot een glad deeg, dit kun je met je handen doen of met een handmixer
- Zet het deeg/beslag daarna even een uurtje in de koelkast
Stap 3 3de laag maken
Neem nu de helft van het boterkoek deeg uit de koelkast en meng hier 100 gram kokos door en een half ei, de andere helft hou je apart, dat is de bodem van de taart
Stap 4 4de laag maken
Roer 40 gram geraspte kokos, 30 gram witte basterdsuiker samen met 1 ei goed door elkaar
Stap 5 de rabarber boterkoek opbouwen
- Vet het bakblik (24-26cm doorsnede) in met wat boter of een bakspray
- Verdeel de achtergehouden boterkoek deeg over de bodem, dit kun je met je handen doen of met de achterkant van een lepel
- Schep dan de afgekoelde rabarber er overheen
- Verdeel daaroverheen laag 3 (helft van het boterkoekdeeg met 100 gram kokos en een half ei gemengd)
- Het kan zijn dat de laag zich een beetje mengt met de rabarber, dit geeft niet
- Verdeel als laatste laag 4 erover(1 ei plus 40 gram geraspte kokos en 30 gram witte basterdsuiker gemengd)
- Bestrooi dan met 2 eetlepels geraspte kokos en zet het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven voor 25-30 minuten
- Haal dan het bakblik uit de oven en laat helemaal afkoelen voordat je de rabarberboterkoek gaat aansnijden
Benodigdheden
Ingrediënten
Boterkoek
- 2 eieren
- 250 g bloem
- 250 g zachte roomboter
- 250 g licht bruine basterdsuiker
Rabarber vulling
- 6 stengels rabarber
- theelepeltje kaneel
- 1 eetlepel custardpoeder
- zakje vanille suiker
- 40 gram suiker
3de laag
- 100 gram geraspte kokos
- ½ ei
4de laag
- 40 gram geraspte kokos + 2 eetlepels kokosrasp om te bestrooien
- 30 gram witte basterdsuiker
- 1 ei
Bereiding
Stap 1 de rabarber koken
- Was de rabarber stengels en snijd deze in kleine stukjes
- Doe de rabarber in een pan samen met de suiker, de kaneelpoeder en de vanillesuiker. Voeg 5 eetlepels water toe en breng de rabarber zachtjes aan de kook, het moet een beetje stoven tot de rabarber uit elkaar valt. Dit duurt ongeveer 10-15 minuten
- Zet dan het vuur uit en roer een eetlepel custardpoeder door de rabarber en laat afkoelen
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht op 169 graden)
Stap 2 Boterkoek maken
- Neem een kom, voeg de zachte roomboter toe, samen met de bloem, de eieren en de basterdsuiker en meng tot een glad deeg, dit kun je met je handen doen of met een handmixer
- Zet het deeg/beslag daarna even een uurtje in de koelkast
Stap 3 3de laag maken
- Neem nu de helft van het boterkoek deeg uit de koelkast en meng hier 100 gram kokos door en een half ei, de andere helft hou je apart, dat is de bodem van de taart
Stap 4 4de laag maken
- Roer 40 gram geraspte kokos, 30 gram witte basterdsuiker samen met 1 ei goed door elkaar
Stap 5 de rabarber boterkoek opbouwen
- Vet het bakblik (24-26cm doorsnede) in met wat boter of een bakspray
- Verdeel de achtergehouden boterkoek deeg over de bodem, dit kun je met je handen doen of met de achterkant van een lepel
- Schep dan de afgekoelde rabarber er overheen
- Verdeel daaroverheen laag 3 (helft van het boterkoekdeeg met 100 gram kokos en een half ei gemengd)
- Het kan zijn dat de laag zich een beetje mengt met de rabarber, dit geeft niet
- Verdeel als laatste laag 4 erover(1 ei plus 40 gram geraspte kokos en 30 gram witte basterdsuiker gemengd)
- Bestrooi dan met 2 eetlepels geraspte kokos en zet het bakblik in het midden van de voorverwarmde oven voor 25-30 minuten
- Haal dan het bakblik uit de oven en laat helemaal afkoelen voordat je de rabarberboterkoek gaat aansnijden