fbpx

Rabarber koken

0

Rabarber is een groente ipv een fruitsoort zoals veel mensen denken. Vroeger stond rabarber vaker als groente op tafel als in deze tijd terwijl rabarber koken misschien wel 1 van de makkelijkste “recepten”is. Strikt genomen heb je voor het koken van rabarber niet meer nodig dan rabarber en water maar om het ook nog een beetje lekker te maken is suiker zeker ook wel nodig.

Rabarber is een vrij zure groente. Je hebt verschillende soorten rabarber, de stengels zijn er van groen, rood/groen tot rood. Hoe roder de stengels rabarber zijn hoe zoeter de rabarber is. Ik vind het zelf erg lekker om de rabarber ipv in water in verse sinaasappelsap te koken dus daar ga ik in onderstaand recept ook van uit, je kunt dit ook vervangen door water.

Rabarber schoonmaken

Meestal als je rabarber koopt dan zijn deze al ontdaan van de bladeren ect en koop je alleen de stengels. Deze hoef je alleen te wassen en kun je daarna direct in stukjes snijden. Heb je bv rabarber uit de moestuin dan moet je deze eerst nog ontdoen van het blad, daarna kun je de stengels wassen en in stukjes snijden, vervolgens kan je de rabarber koken zoals hieronder beschreven.

Rabarber bewaren en invriezen

Rabarber kun je rauw wel een week bewaren in de koelkast in de groentenla. Wil je rabarber invriezen dan kun je dit rauw in stukjes invriezen. Was de stengels, snij deze in stukjes en verpak in een plastic diepvrieszak. Daarna kun je de rauwe ingevroren rabarber gewoon gebruiken om bv jam van te maken of een rabarbercake te maken. Gekookte rabarber kun je enkele dagen goed houden in de koelkast.

Rabarber recept

  • 250 gram rabarber, gewassen en in stukjes gesneden
  • 50-60 gram suiker
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels rozijnen (optioneel)

Rabarber koken

  1. Zet een pan op het vuur met de rabarberstukjes, doe hierbij de suiker, het kaneel en het sap van 1 sinaasappel en zet het op het vuur
  2. Roer af en toe in het pannetje en je zult zien dat de rabarber langzaa uit elkaar begint te vallen
  3. Voeg eventueel nu de rozijnen toe en laat de rabarber zachtjes koken tot alle stukjes uit elkaar gevallen zijn
  4. Proef de rabarber dan en voeg eventueel nog wat suiker toe mocht de rabarber nog te zuur zijn.
  5. Eet de rabarber als bijgerecht.
5 from 1 reviews
Rabarber koken
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recipe type: Bijgerechten
Ingrediënten
  • 250 gram rabarber, gewassen en in stukjes gesneden
  • 50-60 gram suiker
  • sap van 1 sinaasappel
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels rozijnen (optioneel)
Bereiding
  1. Zet een pan op het vuur met de rabarberstukjes, doe hierbij de suiker, het kaneel en het sap van 1 sinaasappel en zet het op het vuur
  2. Roer af en toe in het pannetje en je zult zien dat de rabarber langzaa uit elkaar begint te vallen
  3. Voeg eventueel nu de rozijnen toe en laat de rabarber zachtjes koken tot alle stukjes uit elkaar gevallen zijn
  4. Proef de rabarber dan en voeg eventueel nog wat suiker toe mocht de rabarber nog te zuur zijn.
  5. Eet de rabarber als bijgerecht.

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.