Rabarberijs in een “aardbeiensoepje”
Het rabarber seizoen is weer begonnen en tot ongeveer 21 juni kunnen we weer genieten van deze groenten. Jawel het is een groenten alhoewel de rabarber vaak onterecht als fruit word aangeduid. Dit komt vooral omdat het veel in desserts en gebak gebruikt word waardoor je eerder zal denken dat het fruit is.
Rabarber kun je rauw heel goed invriezen zodat je er later in het jaar ook nog van kan genieten. Was de stengels rabarber dan goed en snijd daarna in kleine stukjes. Vries het in zakjes of bakjes in. Zo blijft het zeker nog 3 maanden goed.
Rabarberijs recept
Voor het ijs
- 400 gram rabarber, schoongemaakt en in stukjes
- 3 eidooiers, los geklopt
- 110 ml melk
- 250 ml slagroom
- 175 gram suiker
- 30 gram honing
Voor de aardbeiensoep:
- Bakje aardbeien (250 gram)
- 1 eetlepel suiker
Rabarberijs maken
- Doe de stukjes rabarber samen met de honing en de suiker in een pan en zet deze met een deksel op de pan zachtjes op het vuur voor ongeveer 10 minuten
- Haal de deksel van de pan en zet het vuur iets hoger.
- Laat de rabarber pruttelen tot de rabarber uit elkaar valt, dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
- Haal de pan dan van het vuur en pureer de rabarber met een staafmixer goed fijn
- Laat de rabarber helemaal afkoelen.
- Doe de eierdooiers in een kom samen met de melk en roer goed door elkaar
- Verwarm het mengsel al roerend tot deze dikker word.
- Pas op dat het niet gaat koken, dan gaan de eidooiers stollen
- Zodra het mengsel dikker word haal je de pan van het vuur en laat je ook dit goed afkoelen (na 15 minuten in de koelkast)
- Als de rabarber en het melk/eimengsel goed afgekoeld zijn doe ze dan bij elkaar en roer goed door
- Klop de slagroom stijf en spatel het melk/ei/rabarber mengsel door de slagroom
- Draai het ijs in de ijsmachine of zet het in een afgesloten bak in de vriezer en roer dan elk uur goed door het ijs tot het ijs de juiste dikte heeft bereikt om te eten
- Maak dan de aardbeien schoon en pureer met de staafmixer tot een soepje, doe de suiker erbij en meng nogmaals goed door
- Doe dan de aardbeiensoep in een diep bord of leuk bakje en leg er een bol rabarberijs in,
- Garneer eventueel met wat verse munt
- eet smakelijk
Ingrediënten
Voor het ijs
- 400 gram rabarber schoongemaakt en in stukjes
- 3 eidooiers los geklopt
- 110 ml melk
- 250 ml slagroom
- 175 gram suiker
- 30 gram honing
Voor de aardbeiensoep:
- Bakje aardbeien 250 gram
- 1 eetlepel suiker
Bereiding
- Doe de stukjes rabarber samen met de honing en de suiker in een pan en zet deze met een deksel op de pan zachtjes op het vuur voor ongeveer 10 minuten
- Haal de deksel van de pan en zet het vuur iets hoger.
- Laat de rabarber pruttelen tot de rabarber uit elkaar valt, dit duurt ongeveer 15-20 minuten.
- Haal de pan dan van het vuur en pureer de rabarber met een staafmixer goed fijn
- Laat de rabarber helemaal afkoelen.
- Doe de eierdooiers in een kom samen met de melk en roer goed door elkaar
- Verwarm het mengsel al roerend tot deze dikker word.
- Pas op dat het niet gaat koken, dan gaan de eidooiers stollen
- Zodra het mengsel dikker word haal je de pan van het vuur en laat je ook dit goed afkoelen (na 15 minuten in de koelkast)
- Als de rabarber en het melk/eimengsel goed afgekoeld zijn doe ze dan bij elkaar en roer goed door
- Klop de slagroom stijf en spatel het melk/ei/rabarber mengsel door de slagroom
- Draai het ijs in de ijsmachine of zet het in een afgesloten bak in de vriezer en roer rdan elk uur goed door het ijs tot het ijs de juiste dikte heeft bereikt om te eten
- Maak dan de aardbeien schoon en pureer met de staafmixer tot een soepje, doe de suiker erbij en meng nogmaals goed door
- Doe dan de aardbeiensoep in een diep bord of leuk bakje en leg er een bol rabarberijs in,
- Garneer eventueel met wat verse munt
- eet smakelijk