Rabarber plaatkoek met frangipane

0

De eerste rabarber alweer geoogst in de moestuin dus tijd voor wat lekkere rabarber recepten de aankomende tijd. Om te beginnen deze rabarber plaatkoek met frangipane. Frangipane is een beslag gemaakt van amandelspijs, boter en ei. Dit beslag kan je meebakken in taarten om ze een heerlijke amandelsmaak mee te geven. Het zoete van de frangipane past heel erg goed bij het zure van de rabarber.

Wat heb je nodig voor deze rabarber plaatkoek?

Rechthoekig bakblik voor brownies van ongeveer 20 bij 25cm  maar een rond bakblik van 24-26 cm doorsnede kan ook

Rabarber plaatkoek met frangipane recept

Recept voor de bodem:

  • 175 gram suiker
  • 225 gram bloem
  • 175 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 eidooier
  • rasp van een halve citroen

Voor de rabarbervulling:

  • 500 gram rabarber
  • 80 gram (riet) suiker
  • 8-10 aardbeien
  • zakje vanillesuiker
  • sap van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels custardpoeder

Voor de frangipane

  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • 20 gram citroenrasp
  • 100 gram boter op kamertemperatuur

Rabarber plaatkoek maken

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven op 155 graden) en vet het bakblik in
  2. Meng voor de bodem de suiker met de bloem, de boter, het ei en het rasp van een halve citroenschil goed door elkaar tot een deeg
  3. Verdeel het deeg vervolgens over de vorm en druk goed aan met je vingers of met de achterkant van een lepel
  4. Zet het bakblik in het midden van de oven en bak voor 25 minuten, laat daarna de bodem afkoelen
  5. Was in de tussentijd de rabarber stengels goed en snijd in stukjes van 1 tot 2 cm
  6. Doe de rabarberstukjes in een pan, giet het sap van 1 sinaasappel erbij en zet op het vuur
  7. Voeg dan de (riet) suiker en de vanillesuiker toe en breng de rabarber aan de kook
  8. Doe als laatste de aardbeien in stukjes erbij en laat zachtjes pruttelen tot de rabarber uit elkaar gevallen is en je een rababer moes geworden is.
  9. Voeg als laatste 2 eetlepels custardpoeder toe en roer goed door elkaar
  10. Maak nu de frangipane door in een keukenmachine (of eventueel met je handen) het amandelspijs, het ei, de boter en het citroenrasp goed te mengen tot er een zacht beslag ontstaat
  11. Verdeel dan de rabarber compote over de afgekoelde bodem en verdeel daar bovenop de frangipane
  12. Zet het bakblik nu in de oven en bak in 25-30 minuten goudbruin
  13. Laat de rabarber plaatkoek afkoelen voor je de rabarber plaatkoek in stukjes snijd.
  14. Eet smakelijk!
Rabarber plaatkoek met frangipane

Rabarber plaatkoek met frangipane

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Rabarber plaatkoek
Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Porties: 1 plaatkoek
Auteur: Receptenkoken

Ingrediënten

Recept voor de bodem:

  • 175 gram suiker
  • 225 gram bloem
  • 175 gram boter op kamertemperatuur
  • 1 eidooier
  • rasp van een halve citroen

Voor de rabarbervulling:

  • 500 gram rabarber
  • 80 gram riet suiker
  • 8-10 aardbeien
  • zakje vanillesuiker
  • sap van 1 sinaasappel
  • 2 eetlepels custardpoeder

Voor de frangipane

  • 300 gram amandelspijs
  • 1 ei
  • 20 gram citroenrasp
  • 100 gram boter op kamertemperatuur

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (hete lucht oven op 155 graden) en vet het bakblik in
  • Meng voor de bodem de suiker met de bloem, de boter, het ei en het rasp van een halve citroenschil goed door elkaar tot een deeg
  • Verdeel het deeg vervolgens over de vorm en druk goed aan met je vingers of met de achterkant van een lepel
  • Zet het bakblik in het midden van de oven en bak voor 25 minuten, laat daarna de bodem afkoelen
  • Was in de tussentijd de rabarber stengels goed en snijd in stukjes van 1 tot 2 cm
  • Doe de rabarberstukjes in een pan, giet het sap van 1 sinaasappel erbij en zet op het vuur
  • Voeg dan de (riet) suiker en de vanillesuiker toe en breng de rabarber aan de kook
  • Doe als laatste de aardbeien in stukjes erbij en laat zachtjes pruttelen tot de rabarber uit elkaar gevallen is en je een rababer moes geworden is.
  • Voeg als laatste 2 eetlepels custardpoeder toe en roer goed door elkaar
  • Maak nu de frangipane door in een keukenmachine (of eventueel met je handen) het amandelspijs, het ei, de boter en het citroenrasp goed te mengen tot er een zacht beslag ontstaat
  • Verdeel dan de rabarber compote over de afgekoelde bodem en verdeel daar bovenop de frangipane
  • Zet het bakblik nu in de oven en bak in 25-30 minuten goudbruin
  • Laat de rabarber plaatkoek afkoelen voor je de rabarber plaatkoek in stukjes snijd.

 

Lekkere recepten gratis in je mailbox!
Ontvang maximaal 2x per maand een mail met de lekkerste recepten en tips
Je kan je elk moment weer uitschrijven

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.