Platbrood van de BBQ
Deze platte broodjes zijn supersnel en makkelijk te maken op de bbq of op de grill. Er zit geen gist in deze broodjes dus je hoeft niet te wachten tot het deeg gerezen is. Verder kun je eindeloos variëren met deze lekkere platte broodjes gemaakt van bloem en Griekse yoghurt. Deze broodjes kun je zowel hartig als zoet maken. Naturel zijn ze heerlijk om te dippen in tzatziki of besmeer de warme broodjes met gepofte knoflook. Door het poffen krijgt de knoflook een heerlijke zoete en zachte smaak wat heerlijk smaakt op een vers stukje gebakken platbrood. De broodjes zijn zo klaar, meng alle ingrediënten door elkaar, maak de broodjes in model en leg ze op de warme BBQ. Blijf er wel bij en draai op tijd om want ze zijn zo klaar.
Onderaan het recept heb ik nog wat variaties gezet, maak het brood op smaak met wat kruiden of maak er zoete broodjes van door appel en kaneel toe te voegen.
Onderstaan recept is voor 8-10 broodjes, wil je minder halveer het recept dan.
Recept platbrood van de BBQ
- 400 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 320 gram Griekse (of gewone) yoghurt
- 1 tl zout
- Olijfolie en zeezout om mee te bestrooien
Platbrood van de BBQ maken
- Zeef de bloem samen met het bakpoeder boven een kom
- Voeg dan het zout en de yoghurt toe en meng goed door elkaar
- Zodra het goed gemengd is verdeel je het deeg in 8-10 bolletjes
- Vorm en duw met je hand tot je langgerekte platte broodjes hebt
- Smeer de deegplakjes in met olie en bestrooi met wat zeezout voor je ze op de BBQ of grill legt
- Hou de broodjes goed in de gaten, draai na een paar minuten om en bak nog enkele minuutjes
- Afhankelijk van hoe heet je BBQ is. Zorg dat ze aan beiden kanten mooi bruin zijn, dan zijn ze gaar.
Variaties op het platbrood
- Snijd 8-10 zongedroogde tomaatjes fijn en 10 zwarte olijven in stukjes en meng dit door het deeg
- Meng 2 theelepels oregano door het deeg en besmeer de broodjes na het bakken in met olie waar je een theelepel gedroogde oregano aan toegevoegd hebt
- Maak zoete broodjes door het rasp van 1 appel met 1 theelepel kaneel toe te voegen aan het deeg, besmeer na het omdraaien met gesmolten roomboter en strooi er wat kaneelsuiker overheen
- Voeg een handje fijngehakte pecannoten samen met een theelepel kaneel toe aan het deeg en bak de broodjes zoals hierboven beschreven
Ingrediënten
- 400 gram bloem
- 1 zakje bakpoeder
- 320 gram Griekse of gewone yoghurt
- 1 tl zout
- Olijfolie en zeezout om mee te bestrooien
Bereiding
- Zeef de bloem samen met het bakpoeder boven een kom
- Voeg dan het zout en de yoghurt toe en meng goed door elkaar
- Zodra het goed gemengd is verdeel je het deeg in 8-10 bolletjes
- Vorm en duw met je hand tot je langgerekte platte broodjes hebt
- Smeer de deegplakjes in met olie en bestrooi met wat zeezout voor je ze op de BBQ of grill legt
- Hou de broodjes goed in de gaten, draai na een paar minuten om en bak nog enkele minuutjes
- Afhankelijk van hoe heet je BBQ is. Zorg dat ze aan beiden kanten mooi bruin zijn, dan zijn ze gaar.