Abrikozen plaatkoek
Abrikozen zijn eivormige geel/oranje vruchten met een zachte, beetje donsachtige schil. Het zijn steenvruchten met een heerlijke frisse zoete smaak. In het midden zit een grote pit welke je niet kunt eten. Je kunt de abrikozen gewoon met schil eten, maar wil je toch de schil eraf halen dan kun je deze er met een scherp mesje makkelijk vanaf trekken. Als de abrikozen rijp zijn dan kun je ze in de koelkast bewaren, ze verliezen dan wel iets van smaak. Zijn de abrikozen nog niet helemaal rijp dan kun je ze gewoon op kamertemperatuur laten liggen, ze rijpen dan nog een beetje door.
Abrikozen zijn bijna jaarrond te verkrijgen, ze komen vanaf mei t/m augustus uit Griekenland, van eind November t/m december uit Zuid Afrika.
Abrikozen kun je zo eten, verwerken in een lekkere fruitsalade of er deze lekkere plaatkoek van maken. Hieronder volgt het recept.
Gebruik een bakvorm van ongeveer 26x22cm
Abrikozen plaatkoek recept
Bodem:
- 125 gram roomboter (ijskoud en in blokjes gesneden)
- 150 gram bloem
- 40 gram poedersuiker
- snuf zout
Vulling:
- 30 gram bloem
- 200 gram amandelspijs
- 60 gram suiker
- 115 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 2 grote eieren
- 8 abrikozen, gehalveerd en ontpit
- snufje zout
- 50 gram amandelschaafsel
Abrikozen plaatkoek maken
- Verwarm de oven voor op180 graden
- Maak de bodem door alle ingrediënten voor de bodem tot een deeg te kneden
- Vet hek bakblik in en verdeel het deeg over de bodem en druk goed
- Zet het bakblik in het midden van de oven voor 20 minuten en haal dan het bakblik uit de oven
- Was de abrikozen, droog ze af en snijd ze door de helft en haal de pitten eruit
- Neem een beslagkom, voeg de zachte boter en de suiker toe en verkruimel het amandelspijs erboven en mix met een handmixer goed door elkaar
- Voeg een snuf zout, de eieren en de bloem toe en mix nogmaals goed tot een glad beslag
- Leg de halve abrikozen op de net afgebakken bodem (bolle kant naar boven) en verdeel daaroverheen het beslag.
- Strooi dan het amandelschaafsel erover en zet dan weer in het midden van de oven voor nog eens 35-40 minuten
- Haal de abrikozen plaatkoek dan uit de oven en laat afkoelen alvorens aan te snijden
Ingrediënten
Bodem:
- 125 gram roomboter ijskoud en in blokjes gesneden
- 150 gram bloem
- 40 gram poedersuiker
- snuf zout
Vulling:
- 30 gram bloem
- 200 gram amandelspijs
- 60 gram suiker
- 115 gram roomboter op kamertemperatuur
- 2 grote eieren
- 8 abrikozen gehalveerd en ontpit
- snufje zout
- 50 gram amandelschaafsel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op180 graden
- Maak de bodem door alle ingrediënten voor de bodem tot een deeg te kneden
- Vet hek bakblik in en verdeel het deeg over de bodem en druk goed
- Zet het bakblik in het midden van de oven voor 20 minuten en haal dan het bakblik uit de oven
- Was de abrikozen, droog ze af en snijd ze door de helft en haal de pitten eruit
- Neem een beslagkom, voeg de zachte boter en de suiker toe en verkruimel het amandelspijs erboven en mix met een handmixer goed door elkaar
- Voeg een snuf zout, de eieren en de bloem toe en mix nogmaals goed tot een glad beslag
- Leg de halve abrikozen op de net afgebakken bodem (bolle kant naar boven) en verdeel daaroverheen het beslag.
- Strooi dan het amandelschaafsel erover en zet dan weer in het midden van de oven voor nog eens 35-40 minuten
- Haal de abrikozen plaatkoek dan uit de oven en laat afkoelen alvorens aan te snijden
Lekkere plaatkoek, snel te maken en viel erg in de smaak op de verjaardag