Zelf mayonaise maken

0

Zelf mayonaise maken is eigenlijk heel eenvoudig, ik leg je hieronder uit hoe je zelf mayonaise maakt met de hand maar je kunt mayonaise ook met een staafmixer maken, hieronder leg ik je uit hoe je dat doet, het recept blijft verder hetzelfde. Wil je van de mayonaise knoflooksaus of aioli maken, klik dan op de link van aioli, daar staat het recept.

Van zelfgemaakte mayonaise kun je ook verschillende afleidingen maken, zoals cocktailsaus of bv remouladesaus.

Zorg bij het maken van mayonaise altijd dat alle ingredienten op kamertemperatuur zijn!

Mayonaise recept

  • 2 eidooiers
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 1 theelepel mosterd
  • sap van ½ citroen (begin met 1 á 2 keer knijpen in de citroen, niet teveel toevoegen in 1x)
  • snuf zout en vers gemalen peper

Mayonaise maken

  1. Doe de eidooiers in een beslagkom samen met een snuf zout, de mosterd en een klein beetje citroensap
  2. Klop/roer met een garde goed door en voeg dan druppelsgewijs de olie toe terwijl je blijft roeren/kloppen met een garde
  3. Zo word alle olie goed opgenomen door de eidooier, giet je de olie te snel erbij dan gaat het niet goed
  4. Blijf dus heel langzaam de olie erbij gieten terwijl je blijft roeren.
  5. Zit alle olie erbij breng dan op smaak met vers gemalen peper, zout en eventueel nog wat citroensap
  6. Is de mayonaise te dik slap het dan af met heel weinig water

Mayonaise maken met de staafmixer

  1. Als je mayonaise wil maken met een staafmixer doe dan alle ingrediënten in een hoge beker, zo smal dat de staafmixer er net inpast
  2. Zet de staafmixer dan op de bodem van de beker en zet hem op hoge snelheid aan terwijl je heel langzaam de staafmixer omhoog beweegt
  3. Je zal zien dat onderin langzaam mayonaise ontstaat terwijl je de staafmixer omhoog haalt
  4. Zodra de mayonaise klaar is proef je het na en is het te dik dan kun je het altijd iets af slappen met weinig water
Zelf mayonaise maken
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recipe type: Saus
Ingrediënten
  • 2 eidooiers
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 1 theelepel mosterd
  • sap van ½ citroen (begin met 1 á 2 keer knijpen in de citroen, niet teveel toevoegen in 1x)
  • snuf zout en vers gemalen peper
Bereiding
  1. Doe de eidooiers in een beslagkom samen met een snuf zout, de mosterd en een klein beetje citroensap
  2. Klop/roer met een garde goed door en voeg dan druppelsgewijs de olie toe terwijl je blijft roeren/kloppen met een garde
  3. Zo word alle olie goed opgenomen door de eidooier, giet je de olie te snel erbij dan gaat het niet goed
  4. Blijf dus heel langzaam de olie erbij gieten terwijl je blijft roeren.
  5. Zit alle olie erbij breng dan op smaak met vers gemalen peper, zout en eventueel nog wat citroensap
  6. Is de mayonaise te dik slap het dan af met heel weinig water

 

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.