Aioli

0

Aioli (of knoflook mayonaise)

Aioli, de echte heeft niks met mayonaise te maken, de originele aioli is knoflook met olie gemaakt in de vijzel maar tegenwoordig is de aioli die in Nederland gegeten word meestal wel op basis van mayonaise. Eigenlijk is deze dipsaus in Nederland een knoflook mayonaise. Uiteraard kun je als basis kant en klare mayonaise gebruiken uit de winkel maar je kunt natuurlijk ook zelf mayonaise maken en daar aioli van maken.

Aioli word gebruikt als dipsaus en is vooral bekend uit Spanje, daar word het als onderdeel bij tapas geserveerd en als je zelf een tapas feestje geeft is dit toch ook wel 1 van de dingen die je snel op tafel zet. Bijna iedereen vind het lekker om brood te dippen in een sausje dus succes verzekerd.

Zorg bij het maken van de aioli dat de eidooier en de olie op kamer temperatuur zijn evenals het citroensap

Aioli recept

  • 1 eidooier
  • 2 teen knoflook
  • 1,5 dl zonnebloemolie
  • sap van een halve citroen
  • 1 theelepel mosterd
  • Zout en peper

Aioli maken

  1. Doe de eidooier in een mengkom samen met een snuf zout, de citroensap en de mosterd en roer door elkaar
  2. Rasp de teentjes knoflook fijn of doe ze door een knodlookpers en voeg bij het eimengsel
  3. Blijf nu met een garde goed roeren terwijl je de olie er druppelsgewijs bijgiet
  4. Goed blijven roeren dan zal je zien dat er een egale emulsie ontstaat
  5. Ga door tot alle olie op is en proef de aioli dan na
  6. Breng eventueel verder op smaak met zout en vers gemalen peper
  7. Laat de aioli minimaal een uur trekken (of maak het ene dag van tevoren, de knoflook trekt dan lekker door en je krijgt een vollere smaak)
5 from 1 reviews
Aioli
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recipe type: Dips en Tapenade
Ingrediënten
  • 1 eidooier
  • 2 teen knoflook
  • 1,5 dl zonnebloemolie
  • sap van een halve citroen
  • 1 theelepel mosterd
  • Zout en peper
Bereiding
  1. Doe de eidooier in een mengkom samen met een snuf zout, de citroensap en de mosterd en roer door elkaar
  2. Rasp de teentjes knoflook fijn of doe ze door een knodlookpers en voeg bij het eimengsel
  3. Blijf nu met een garde goed roeren terwijl je de olie er druppelsgewijs bijgiet
  4. Goed blijven roeren dan zal je zien dat er een egale emulsie ontstaat
  5. Ga door tot alle olie op is en proef de aioli dan na
  6. Breng eventueel verder op smaak met zout en vers gemalen peper
  7. Laat de aioli minimaal een uur trekken (of maak het ene dag van tevoren, de knoflook trekt dan lekker door en je krijgt een vollere smaak)

 

 

 

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.