Website met heerlijke recepten en kooktips

Een mooie gedekte tafel hoe doe je dat?

0 1.978

Als je een echte foodie bent en het leuk vind om familie en vrienden te verrassen met een lekker diner, brunch, lunch of high tea dan wil je natuurlijk ook een perfect gedekte tafel. Maar hoe maak je nou zo’n mooi gedekte tafel en waar moet je beginnen? Je wil graag dat je kunt zien dat er aandacht besteed is aan de styling, een tafel die zo uit een magazine kan komen maar hoe zorg je dat jou dat ook lukt? Met onderstaande tips ga ik je vertellen hoe jij dat ook voor elkaar kan krijgen.

Het tafellinnen

Uiteraard begin je eerst met het linnen. Dit kan een mooi tafellaken zijn een tafelloper of misschien wel een combinatie van deze twee. Heb je een wit servies dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een wit tafellaken met daarop zwarte tafellopers. Zo komen de witte borden mooi uit. Uiteraard horen er ook servetten op tafel te liggen. Leg deze recht voor de gasten neer, op de plek waar straks de borden komen te staan. Je ziet soms dat het bestek op de servetten aan de rechterkant van de gasten neergelegd worden maar dan moet je eerst het bestek verschuiven om je servet te gebruiken. Serveer je de gerechten in schalen en niet direct op het bord dan dek je het bord ook in. Leg dan het servet op het bord.

Het bestek

Het bestek is ook altijd een dingetje, want waar komt nu wat te liggen. Gaat de lepel aan de rechterkant of juist boven het bord en waar leg je het bestek voor het nagerecht ect. Hieronder enkele regels die je wat houvast geven.

 • Messen en lepels liggen altijd rechts van het bord
 • Messen met de snijkant naar het bord gericht
 • Vorken liggen links
 • Dessertbestek ligt boven het bord (vorkje met het handvat naar links en het lepeltje met het handvat naar rechts)
 • Aan de buitenkant komt altijd het kleine bestek voor het koude voorgerecht
 • Dan komt eventueel de lepel voor de soep
 • Het dichts tegen het bord aan komt het grote bestek voor het hoofdgerecht
 • Je pakt bij een goed gedekte tafel altijd het bestek van buiten naar binnen

Glazen

Dek altijd een wijn en een waterglas in. Het wijnglas wordt meestal gebruikt bij het hoofdgerecht, wil je eventueel ook wijn serveren bij hetMooi gedekte tafel voorgerecht dek dan twee wijnglazen en één waterglas in.

Het waterglas staat rechts schuin onder het wijnglas. Het wijnglas staat recht boven het mes. Heb je twee wijnglazen dan zet je het kleine wijnglas boven het mes, links schuin erboven het grote wijnglas en rechtsonder het waterglas. De glazen staan dan in een schuine lijn onder elkaar.

 

De aankleding

Naast de borden, het bestek, de glazen en het eten wil je natuurlijk ook wat sfeer aanbrengen op tafel. Ten eerste set afhankelijk van het aantal gasten één of meerdere mooie karaffen water op tafel. Hou je van verse bloemen dan staan kleine vaasjes met mooie bloemen ook altijd erg leuk. Ook een mooie kandelaar met brandende kaarsen mag natuurlijk niet ontbreken op een zorgvuldig gedekte tafel.

Je kunt bijvoorbeeld in het midden een kandelaar zetten en bij een grote tafel kun je dit uitbreiden met een tweede kandelaar of zet hier en daar wat glaasjes met waxinelichtjes op tafel. Dit geeft een mooie sfeer.

Waar moet je nog meer op letten:

 • Zorg dat de glazen brandschoon zijn dus spoel ze goed om met warm water en droog ze af met een schonen theedoek. Let er goed op dat er geen vingerafdrukken op de glazen zitten.
 • Dit zelfde geld ook voor het bestek. Spoel ook je bestek af met warm water en droog/wrijf het goed op met een schone theedoek. Let er wederom op dat er geen vingerafdrukken op het bestek zitten.
 • Zorg voor subtiele verlichting maar hou er rekening mee dat er niet te weinig licht is. Je wil nog wel zien wat er op je bord ligt natuurlijk.
 • Vergeet niet een peper en zout stelletje op tafel neer te zetten

Met bovenstaande tips kan ook jij een mooi gedekte tafel maken en hoef je je alleen nog maar druk te maken over de lekkere gerechten die je gaat serveren.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.