Website met heerlijke recepten en kooktips

Blind bakken

1 1.149

Blind bakken. Regelmatig lees je in recepten dat je de bodem eerst “blind moet bakken”. Het blind bakken van een bodem wat is dat precies en waarom zou je een bodem blind bakken? Voor veel (hartige) taarten zal het eindresultaat beter zijn als je de bodem eerst blind bakt, denk aan een taart waarbij de vulling niet gebakken hoeft te worden, of waarbij de vulling eerder klaar is dan de bodem.

Als je de bodem voor een hartige taart eerst blind bakt voorkom je dat je een natte bodem krijgt, zeker als je een taart wil bakken met een vochtige vulling. Bak de bodem eerst blind volgens onderstaande methode en je krijgt een lekkere niet natte bodem.

Wat gebruik je voor blind bakken

Voor het blind bakken van een bodem kun je verschillende vullingen gebruiken, denk hierbij aan rauwe bruine bodem of spliterwten of andere rauwe peulvruchten. Er word zelfs wel eens rauwe rijst gebruikt maar er zijn ook speciale keramische blindbakbonen te krijgen. Deze hoef je maar 1x aan te schaffen en kun je vervolgens keer op keer opnieuw gebruiken.

Point-Virgule Bakparels - 600 gram
Bekijk hier alle blindbakbonen 

Hoe moet je blind bakken

Bekleed eerst je bakvorm met het deeg door deze eerst in de gewenste dikte uit te rollen en daarmee je ingevette bakblik mee te bekleden. Prik vervolgens gaatjes in het deeg met een vork en leg dan een stukje bakpapier op het deeg. Leg hierop de speciale blindbakbonen (of rauwe bruine bonen oid) en bak de bodem zoals aangegeven in het recept. Heb je geen recept dan kun je onderstaande aanhouden. Verwarm de oven voor op 180-200 graden en bak de bodem tussen de 10-15 minuten afhankelijk van de dikte van de bodem. Haal dan de vulling en het bakpapier weg. Ga je de bodem ook nog met een vulling verder bakken dan kun je nu de vulling in de taart doen en verder afbakken. Ga je de bodem gebruiken zonder een vulling die nog afgebakken moet worden dan bak je de bodem nogmaals voor 5-10 minuten.

1 reactie
  1. […] gegrild uit de grillpan wel lekkerder. De bodem voor deze hartige taart moet je wel eerst even blind bakken voordat je de vulling erin doet. Wil je de bodem niet zelf maken dan kun je ook gewoon hartig […]

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.