Hoeveel groenten, vis, vlees, pasta heb je nodig per persoon
Soms heb je geen idee hoeveel je van iets moet rekenen per persoon dus hieronder een klein overzicht van de meest voorkomende hoeveelheden.
Hoeveel pasta of spaghetti per persoon
Voor spaghetti en pasta reken je 75-100 droge pasta per persoon, heb je hele grote eters kan je iets meer aanhouden, zijn het kleine eters hou dan 75 gram aan. Bij 100 gram per persoon zit je heel gemiddeld.
Hoeveel rijst per persoon
Voor rijst geld net als pasta ongeveer 75-100 gram rauwe rijst per persoon, 100 gram rauwe rijst word gekookt ongeveer 250 gram rijst
Hoeveel aardappelen per persoon
Reken gemiddeld 2-3 aardappelen per persoon, in gewicht ongeveer 175-200 gram schoon gewicht, voor kleine eters is 150 gram voldoende, voor grote eters iets meer
Hoeveel gebakken aardappelen per persoon
Voor gebakken aardappelen, friet, aardappelkroketjes ect kun je al gauw uitgaan van 200-300 gram per persoon. Voor hele kleine eters 225-250 gram en gemiddelde/grote eters 300 gram
Hoeveel groenten per persoon
Ga uit van gemiddeld 200 gram schoongemaakte groenten per persoon. Een zak roerbakgroenten is 400 gram, dit is genoeg voor 2 personen
Hoeveel stamppot per persoon
Van stamppotten, zoals stamppot boerenkool, stamppot zuurkool, hutspot of bv deze bietenstamppot moet je uitgaan van 500 gram klaargemaakte stamppot per persoon
Hoeveel spinazie per persoon
Voor verse spinazie hou je ongeveer 300-350 gram rauwe spinazie aan per persoon. Als je spinazie gaat koken of roerbakken slinkt het heel erg, dus je houd uiteindelijk maar weinig volume over.
Hoeveel vlees per persoon
Ga uit van 100-150 gram vlees per persoon. 100 gram is genoeg per persoon, wissel ook regelmatig af met een vegetarische dag of neem wat vaker een stukje vis
Hoeveel vis per persoon
Hou van vis ongeveer 150-200 gram aan per persoon (gaat de vis door een gerecht hou dan ongeveer 100-125 gram aan per persoon