fbpx

Hummus

0

Hummus is een puree gebaseerd op kikkererwten en word als dip gegeten bij bijvoorbeeld Turk brood, Libanees brood of pita brood gegeten.

Deze dipsaus word door de meeste mensen gemaakt met kikkererwten uit blik maar geloof me als je iets meer geduld hebt en je gebruikt gedroogde kikkererwten dan maak je het nooit meer met de kikkererwten uit blik. Het kost iets meer tijd omdat de kikkererwten een nacht moeten weken, doe dit dus een dag voor je de hummus wil gaan maken.

Hummus recept

  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 270 gram tahin
  • 4 eetlepels citroensap (vers)
  • 4 knoflookteentjes schoongemaakt en geplet
  • 1 theelepel baking soda
  • 100 ml kookvocht
  • zout
  • Ter garnering en voor de smaak extra kikkererwten, chilipoeder, olijfolie en verse gehakte peterselie

Hummus maken

  1. Week de kikkererwten een dag van te voren door ze in een grote kom met veel water afgedekt een nacht te laten staan. Gebruik ruim water want de kikkererwten zuigen een hoop water op.
  2. Giet nadat de kikkererwten geweekt zijn het water weg en spoel ze goed af
  3. Doe de geweekte kikkererwten in een pan met anderhalve liter water en een theelepel baking soda en breng aan de kook
  4. Schep met een schuimspaan de losgekomen velletjes er steeds af
  5. Kook de kikkererwten tot ze gaar zijn, je moet ze makkelijk tussen duim en wijsvingers plat kunnen drukken. (dit duurt ongeveer 30-40 minuten)
  6. Giet dan de kikkererwten af maar bewaar een deel van het kookvocht
  7. Doe de kikkerwten in een keukenmachine en blender tot de een stevige pasta
  8. Voeg dan de knoflookteentjes, tahin, 1,5 theelepel zout en het citroensap toe en draai dit goed door elkaar
  9. Voeg terwijl de machine nog draait een klein beetje van het achtergehouden kookvocht toe tot de hummus de juiste dikte heeft bereikt (bij mij was het ongeveer 100 ml kookvocht) (de hummus word na een paar uur weer wat dikker dus hou de hummus niet te dik)
  10. Draai de hummus echt wel 5 minuten, je krijgt dan een mooie zalvige hummus
  11. Laat de hummus dan een half uurtje rusten en schep het in een mooie schaal
  12. Garneer met een goede olijfolie, chilipeper en vers gehakte peterselie en serveer het met lekker brood of pitabrood.
5 from 1 reviews
Hummus
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recipe type: Dipsaus
Ingrediënten
  • 250 gram gedroogde kikkererwten
  • 270 gram tahin
  • 4 eetlepels citroensap (vers)
  • 4 knoflookteentjes schoongemaakt en geplet
  • 1 theelepel baking soda
  • 100 ml kookvocht
  • zout
  • Ter garnering en voor de smaak extra kikkererwten, chilipoeder, olijfolie en verse gehakte peterselie
Bereiding
  1. Week de kikkererwten een dag van te voren door ze in een grote kom met veel water afgedekt een nacht te laten staan. Gebruik ruim water want de kikkererwten zuigen een hoop water op.
  2. Giet nadat de kikkererwten geweekt zijn het water weg en spoel ze goed af
  3. Doe de geweekte kikkererwten in een pan met anderhalve liter water en een theelepel baking soda en breng aan de kook
  4. Schep met een schuimspaan de losgekomen velletjes er steeds af
  5. Kook de kikkererwten tot ze gaar zijn, je moet ze makkelijk tussen duim en wijsvingers plat kunnen drukken. (dit duurt ongeveer 30-40 minuten)
  6. Giet dan de kikkererwten af maar bewaar een deel van het kookvocht
  7. Doe de kikkerwten in een keukenmachine en blender tot de een stevige pasta
  8. Voeg dan de knoflookteentjes, tahin, 1,5 theelepel zout en het citroensap toe en draai dit goed door elkaar
  9. Voeg terwijl de machine nog draait een klein beetje van het achtergehouden kookvocht toe tot de hummus de juiste dikte heeft bereikt (bij mij was het ongeveer 100 ml kookvocht) (de hummus word na een paar uur weer wat dikker dus hou de hummus niet te dik)
  10. Draai de hummus echt wel 5 minuten, je krijgt dan een mooie zalvige hummus
  11. Laat de hummus dan een half uurtje rusten en schep het in een mooie schaal
  12. Garneer met een goede olijfolie, chilipeper en vers gehakte peterselie en serveer het met lekker brood of pitabrood.

 

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.