Goulash, zelf Hongaarse goulash maken
Goulash is een super lekkere Hongaarse stoofschotel gemaakt van rundvlees en paprika. Je kunt Goulash met gekookte aardappelen, puree of zoals ik het het lekkerste vind met rijst eten. Voor deze stoofschotel kun je runderlappen, sukadelappen of riblappen gebruiken. Runderlappen is minder vet dan een riblap of sukade. Riblappen hebben een wat grovere draadjesachtige structuur en zijn iets vetter dan runderlappen en hebben daardoor iets meer smaak. Sukadelappen hebben een iets fijnere structuur met een duidelijke zeen en veel smaak. Je kunt het alle drie gebruiken voor de Goulash, kies gewoon wat je zelf het lekkerste vind.
Goulash recept
- 750 gram runderlappen/sukade of riblappen in blokjes gesneden (2 bij 2cm ongeveer)
- 2 uien grof gesneden
- 3 rode paprika’s in blokjes gesneden
- 3 teentjes knoflook fijngesneden
- 250 ml rode wijn
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 eetlepel pikante paprikapoeder
- 2 eetlepels bloem
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 laurierblaadjes
- 500 ml runderbouillon (van bouillonblokje)
- 150 gram champignons in 4en gesneden
- eetlepel boter
Goulash maken
- Neem een braadpan en zet deze op het vuur met een eetlepel boter en laat de boter heet worden
- Bak het vlees op hoog vuur rondom bruin
- Zet het vuur dan iets zachter en voeg de ui, knoflook en de stukjes paprika toe en bak kort mee
- Voeg dan alle paprikapoeder toe en roer door
- Doe dan het blikje tomatenpuree en de bloem erbij en roer wederom door
- Giet dan de rode wijn erbij en breng het geheel aan de kook, laat even kort doorkoken en voeg dan de bouillon en de laurierblaadjes toe
- Breng het geheel nu weer aan de kook en zet dan het vuur zachter zodat de goulash langzaam blijft pruttelen met de deksel op de pan
- Controleer na 2/2,5 uur of het vlees al gaar is, roer tussendoor wel steeds even door
- Laat het vlees net zo lang opstaan tot het vlees goed gaar en mals is (dit kan afhankelijk van de grootte en het soort vlees wel 3 uur duren)
- Proef de Goulash zodra deze gaar is na en breng eventueel iets verder op smaak met wat zout en peper indien nodig
- Bak als laatste de champignons in wat olie in enkele minuten bruin en voeg ze dan bij de Goulash.
- Serveer de goulash met rijst, aardappelpuree of gekookte aardappelen
Ingrediënten
- 750 gram runderlappen/sukade of riblappen in blokjes gesneden 2 bij 2cm ongeveer
- 2 uien grof gesneden
- 3 rode paprika’s in blokjes gesneden
- 3 teentjes knoflook fijngesneden
- 250 ml rode wijn
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1 eetlepel pikante paprikapoeder
- 2 eetlepels bloem
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 2 laurierblaadjes
- 500 ml runderbouillon van bouillonblokje
- 150 gram champignons in 4en gesneden
- eetlepel boter
Bereiding
- Neem een braadpan en zet deze op het vuur met een eetlepel boter en laat de boter heet worden
- Bak het vlees op hoog vuur rondom bruin
- Zet het vuur dan iets zachter en voeg de ui, knoflook en de stukjes paprika toe en bak kort mee
- Voeg dan alle paprikapoeder toe en roer door
- Doe dan het blikje tomatenpuree en de bloem erbij en roer wederom door
- Giet dan de rode wijn erbij en breng het geheel aan de kook, laat even kort doorkoken en voeg dan de bouillon en de laurierblaadjes toe
- Breng het geheel nu weer aan de kook en zet dan het vuur zachter zodat de goulash langzaam blijft pruttelen met de deksel op de pan
- Controleer na 2/2,5 uur of het vlees al gaar is, roer tussendoor wel steeds even door
- Laat het vlees net zo lang opstaan tot het vlees goed gaar en mals is (dit kan afhankelijk van de grootte en het soort vlees wel 3 uur duren)
- Proef de Goulash zodra deze gaar is na en breng eventueel iets verder op smaak met wat zout en peper indien nodig
- Bak als laatste de champignons in wat olie in enkele minuten bruin en voeg ze dan bij de Goulash.
- Serveer de goulash met rijst, aardappelpuree of gekookte aardappelen
Heerlijk ik heb een grote pan gemaakt en een paar porties ingevroren. We hebben gesmult
Zo hij staat nu te sudderen , nog 2,5 á 3 uurtjes. Dan zijn we eens benieuwd hoe het smaakt !!! Word vervolgt
Het vlees staat nu te sudderen straks maar ff kijken of het al smaakt
ik doe t met kipfilet en paprika ui champion wortelen knoflook peper zou tomaten pure beetje room op t laatste met aardappelpuree en verse erwten
ik heb die goulash gemaakt en heerlijk zitten van smullen . heel erg lekker gerecht