fbpx

Zelf falafel maken

0

Falafel zijn vegetarische balletjes gemaakt van kikkererwten. Ze worden vaak gegeten samen met een pitabroodje, gevuld met veel groenten. Serveer er een lekker sausje bij of hummus.

Het kost even werk om zelf falafel te maken, niet zozeer dat het moeilijk is (alle ingrediënten in de keukenmachine en draaien maar) maar je kunt falafel het beste van gedroogde kikkererwten maken en die moeten echt minimaal 24 uur weken voordat je de falafel kan gaan maken. Gebruik in dit geval dus geen kikkererwten uit een pot of blik.

Zelf falafel maken recept

  • 500 gram geweekte kikkererwten (200-250 gram gedroogde kikkererwten)
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ bosje koriander
  • ½ bosje peterselie
  • 1/3 groene peper
  • 1 ui
  • 1 ½ eetlepel kurkuma
  • 1 ½ eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 theelepel bakpoeder
  • zout en peper
  • olie (om te frituren)

Zelf falafel maken

  1. Zet een dag van tevoren de kikkererwten in een bak met ruim koud water (er word veel water opgezogen dus niet te weinig) en zet de bak afgedekt in de koelkast
  2. Als de erwten minimaal 24 uur geweekt hebben giet ze dan af en weeg 500 gram af
  3. Doe de kikkererwten in een keukenmachine met alle ingrediënten en laat draaien
  4. Haal tussentijds met een spatel alles van de zijkanten en laat weer draaien
  5. Het duurt even voordat je een mooie smeuige masssa gekregen hebt, laat het vooral niet te kort draaien dan is het te grof en vallen de balletjes uit elkaar bij het bakken
  6. Proef na en breng eventueel nog op smaak met zout en peper
  7. Maak er dan platte balletjes van en verwarm zonnebloemolie in een (hapjes) pan tot 180 graden
  8. Bak de balletjes nu met 5-6 balletjes tegelijk goudbruin tot ze een mooi korstje hebben
  9. Schep ze met een schuimspaan uit de olie op keukenrol en laat even uitlekken
  10. Herhaal dit tot alle balletjes gebakken zijn

broodje falafel

5 from 1 reviews
Zelf falafel maken
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Ingrediënten
  • 500 gram geweekte kikkererwten (200-250 gram gedroogde kikkererwten)
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ bosje koriander
  • ½ bosje peterselie
  • ⅓ groene peper
  • 1 ui
  • 1 ½ eetlepel kurkuma
  • 1 ½ eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel korianderzaad
  • 1 theelepel bakpoeder
  • zout en peper
  • olie (om te frituren)
Bereiding
  1. Zet een dag van tevoren de kikkererwten in een bak met ruim koud water (er word veel water opgezogen dus niet te weinig) en zet de bak afgedekt in de koelkast
  2. Als de erwten minimaal 24 uur geweekt hebben giet ze dan af en weeg 500 gram af
  3. Doe de kikkererwten in een keukenmachine met alle ingrediënten en laat draaien
  4. Haal tussentijds met een spatel alles van de zijkanten en laat weer draaien
  5. Het duurt even voordat je een mooie smeuige masssa gekregen hebt, laat het vooral niet te kort draaien dan is het te grof en vallen de balletjes uit elkaar bij het bakken
  6. Proef na en breng eventueel nog op smaak met zout en peper
  7. Maak er dan platte balletjes van en verwarm zonnebloemolie in een (hapjes) pan tot 180 graden
  8. Bak de balletjes nu met 5-6 balletjes tegelijk goudbruin tot ze een mooi korstje hebben
  9. Schep ze met een schuimspaan uit de olie op keukenrol en laat even uitlekken
  10. Herhaal dit tot alle balletjes gebakken zijn

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.