Gebakken aardappelen

0

Gebakken aardappelen komen net als aardappelpuree bij de meeste Nederlanders geregeld op tafel en niet zo gek ook natuurlijk ze zijn heerlijk. Je kunt de gekookte aardappelen van de dag ervoor opbakken, blokjes aardappel snijden en die opbakken of lekkere verse krieltjes. Gebakken aardappelen kun je zowel in de koekenpan maken maar ook in de oven, net wat je lekker of makkelijk vind. Hieronder gaan we lekkere krieltjes opbakken in de koekenpan.

Ik ga uit van 250 gram gebakken aardappelen per persoon, dit is een ruime portie.

Gebakken aardappelen

4 personen

  • 1 kg kriel
  • zout
  • Margarine/vloeibare boter

Gebakken aardappelen maken

  1. Doe de kriel met schil in een pan en zet ze net onder water en doe er een goede snuf zout bij
  2. Doe de deksel op depan en zet de pan op het vuur en breng aan de kook
  3. Zodra de krieltjes koken zet je het vuur laag en laat je ze nog 2-3 minuutjes zachtjes doorkoken
  4. Giet de krietjes dan af en laat ze afkoelen, bij voorkeur laat je ze een nacht in de koelkast staan (niet noodzakelijk)
  5. Halveer de gekookte krieltjes nu (of in 4en) en zet dan een koekenpan op het vuur met een goede klont boter(zeker 25 gram)
  6. Laat bruin worden en voeg dan de kriel toe, schud regelmatig aan de pan maar laat de aardappelen wel goed bakken tot ze mooi goudbruin zijn aan alle kanten
  7. Breng dan op smaak met wat zout en serveer ze in een ovenschaal/pan
5 from 1 reviews
Gebakken aardappelen
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Ingrediënten
  • 1 kg kriel
  • zout
  • Margarine/vloeibare boter
Bereiding
  1. Doe de kriel met schil in een pan en zet ze net onder water en doe er een goede snuf zout bij
  2. Doe de deksel op depan en zet de pan op het vuur en breng aan de kook
  3. Zodra de krieltjes koken zet je het vuur laag en laat je ze nog 2-3 minuutjes zachtjes doorkoken
  4. Giet de krietjes dan af en laat ze afkoelen, bij voorkeur laat je ze een nacht in de koelkast staan (niet noodzakelijk)
  5. Halveer de gekookte krieltjes nu (of in 4en) en zet dan een koekenpan op het vuur met een goede klont boter(zeker 25 gram)
  6. Laat bruin worden en voeg dan de kriel toe, schud regelmatig aan de pan maar laat de aardappelen wel goed bakken tot ze mooi goudbruin zijn aan alle kanten
  7. Breng dan op smaak met wat zout en serveer ze in een ovenschaal/pan

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.