Poffertjesbeslag

2

Zelf poffertjes maken en dan ook zelf het poffertjesbeslag maken is helemaal niet zo moeilijk als het misschien lijkt. In dit recept gebruik ik droge gist welke een klein uurtje moet rijzen maar dan heb je wel heerlijke luchtige echt Hollandse poffertjes. Sommige recepten gebruiken bakpoeder maar dit beslag met gist vind ik wel de lekkerste.

Onderstaand recept is voor ongeveer 50-60 poffertjes, wil je er dus meer maken maak dan 2 of 3x het recept.

Poffertjesbeslag recept

  • 200 gram bloem
  • 300 melk
  • Goede mespunt zout
  • 1 ei
  • 5 gram droge gist
  • 35 gram gesmolten (room)boter
  • Theelepel suiker of scheutje stroop
  • Roomboter en poedersuiker om bij de poffertjes te eten

Overige benodigdheden om poffertjes te bakken

  • Poffertjespan
  • Olie of gesmolten boter
  • Kwastje om de pan mee in de smeren
  • Beslagfles voor poffertjesbeslag, daarmee kun je het beslag makkelijk in de kuiltjes verdelen, heb je deze niet dan werkt een kleine pollepel ook

Poffertjespannen ook geschikt voor inductie

Poffertjesbeslag maken

  1. Zeef de bloem samen met het zout boven een beslagkom
  2. Verwarm de melk iets tot lauwwarm (niet te warm) en roer hier de gist doorheen
  3. Giet het melk/gistmengsel bij de gezeefde bloem en roer goed door
  4. Voeg dan het ei samen met de gesmolten boter toe en roer tot een mooi glad beslag
  5. Voeg nu de suiker of een scheutje stroop toe en roer nogmaals door
  6. Maak een theedoek nat boven de kraan met warm water en knijp uit en leg dit over de beslagkom heen en laat het poffertjesbeslag nu een uur rijzen
  7. De hoeveelheid zal ongeveer verdubbelt zijn
  8. Roer even door en giet het in de beslagfles (als je die gebruikt)

Poffertjes bakken

  1. Zet een poffertjespan op het vuur en zodra deze goed warm is smeer je de kuiltjes van de pannenkoekenpan in met olie of gesmolten boter
  2. Verdeel dan het beslag over de bolletjes en bak eerst 1 kant goudbruin
  3. Zodra de poffertjes de goede kleur hebben draai ze dan snel om met een vork en bak de andere kant nog even kort tot de poffertjes gaan kleuren
  4. Haal ze nu gauw uit de pan en leg ze op een bordje
  5. Bestrooi met poedersuiker en een klontje roomboter

Poffertjes bewaren

Heb je extra poffertjes gebakken of heb je nog wat over dan kun je ze prima 1 of 2 dagen bewaren in de koelkast. Dek ze dan wel goed af met plasticfolie. Wil je de poffertjes langer bewaren dan zou ik ze invriezen.

Poffertjes invriezen

Doe de poffertjes per portie in een diepvrieszak en sluit ze luchtdicht af. Leg ze in de vriezer tot gebruik. Je kunt ze zo wel 3 maanden goed houden

Poffertjes opwarmen

Poffertjes kun je prima opwarmen, dit gaat prima in de magnetron of in de oven. Wil je poffertjes uit de diepvries opwarmen dan zou ik ze wel eerst laten ontdooien in de koelkast (bv de avond van tevoren in de koelkast leggen)

In de magnetron: Leg de poffertjes op een bord en dek af met plasticfolie of magnetronfolie en verwarm ze op 800 watt voor ongeveer 1 minuut

In de oven: Verwarm de oven voor op 150 graden en leg de poffertjes op bakpapier op een bakplaat en dek af met aluminiumfolie. Zet de poffertjes nu in de voorverwarmde oven en verwarm ze in ongeveer 7-8 minuten tot ze lekker warm zijn

 

5.0 from 2 reviews
Poffertjesbeslag
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Serves: 60 poffertjes
Ingrediënten
Voor het poffertjesbeslag
  • 200 gram bloem
  • 300 melk
  • Goede mespunt zout
  • 1 ei
  • 5 gram droge gist
  • 35 gram gesmolten (room)boter
  • Theelepel suiker of scheutje stroop
  • Roomboter en poedersuiker om bij de poffertjes te eten
Overige benodigdheden om poffertjes te bakken
  • Poffertjespan
  • Olie of gesmolten boter
  • Kwastje om de pan mee in de smeren
  • Beslagfles voor poffertjesbeslag, daarmee kun je het beslag makkelijk in de kuiltjes verdelen, heb je deze niet dan werkt een kleine pollepel ook
Bereiding
Poffertjesbeslag maken
  1. Zeef de bloem samen met het zout boven een beslagkom
  2. Verwarm de melk iets tot lauwwarm (niet te warm) en roer hier de gist doorheen
  3. Giet het melk/gistmengsel bij de gezeefde bloem en roer goed door
  4. Voeg dan het ei samen met de gesmolten boter toe en roer tot een mooi glad beslag
  5. Voeg nu de suiker of een scheutje stroop toe en roer nogmaals door
  6. Maak een theedoek nat boven de kraan met warm water en knijp uit en leg dit over de beslagkom heen en laat het poffertjesbeslag nu een uur rijzen
  7. De hoeveelheid zal ongeveer verdubbelt zijn
  8. Roer even door en giet het in de beslagfles (als je die gebruikt)
Poffertjes bakken
  1. Zet een poffertjespan op het vuur en zodra deze goed warm is smeer je de kuiltjes van de poffertjespan in met olie of gesmolten boter
  2. Verdeel dan het beslag over de bolletjes en bak eerst 1 kant goudbruin
  3. Zodra de poffertjes de goede kleur hebben draai ze dan snel om met een vork en bak de andere kant nog even kort tot de poffertjes gaan kleuren
  4. Haal ze nu gauw uit de pan en leg ze op een bordje
  5. Bestrooi met poedersuiker en een klontje roomboter

 

Lekkere recepten gratis in je mailbox!
2 Comments
  1. Fabian zegt

    De lekkerste poffertjes ooit gegeten

  2. Karin zegt

    Supermakkelijk zelf te maken, samen met de kinderen gemaakt gisteren, erg leuk!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waardeer dit recept:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.