Vlierbloesem siroop maken

0

Vlierbloesem, ze zijn bijna klaar om geplukt te worden zodat je een lekkere vlierbloesem siroop kan maken. Tijd dus om het recept op de website te zetten.

Het maken van vlierbloesem siroop is eigenlijk heel makkelijk dus geen enkel excuus om niet een paar flesjes te maken. De smaak van vlierbloesem is heel uitgesproken, je houd er van of niet maar ik vind het heerlijk, zeker in combinatie met aardbeien vind ik het heel erg lekker.

Zorg er dus voor dat je gauw wat bloesems gaat plukken voordat het vliesbessen zijn geworden. De siroop kun je in vele vlierbloesemrecepten gebruiken dus je kunt er nooit genoeg van maken!

Houd bij jou de buurt goed in de gaten of de vlierbloesems al goed zijn om geplukt te worden! Bij mij in de buurt zag ik dat ze al bijna goed waren.

Wat heb je nodig:

Een weckpot of flessen die je eerst uitgekookt hebt.

Vlierbloesemsiroop recept

  • 20-25 verse grote vlierbloesem schermen
  • 2 biologische citroenen in plakken gesneden
  • 1kg suiker
  • 1 liter water

Vlierbloesemsiroop maken

  1. Pluk eerst een hoeveelheid mooie grote schermen vlierbloesems. Let erop dat je schermen neemt waar zo min mogelijk insecten ect op zitten. Schud de schermen goed uit
  2. Zet een pan op het vuur met het water en de suiker en breng het geheel aan de kook
  3. Neem de uitgekookte weckpot en doe hier de uitgeschudde vlierbloesemschermen in(goed uitschudden om eventuele insecten te verwijderen en verder zoveel mogelijk ontdaan van takjes)
  4. Plaats de plakken citroen tussen de schermen, verdeel ze een beetje over de weckpot en giet hier nu het warme water/suikermengsel op
  5. Doe de pot dicht en laat enkele dagen staan, schud de weckpot regelmatig even om
  6. Na ongeveer 3 dagen kun je het mengsel op een zeef gooien en vang je het vocht op in een pan
  7. Breng het mengsel aan de kook en giet het dan door een schone natte theedoek (leg een zeef op een pan oid en leg hier de natte schone theedoek op en giet het mengsel er zo doorheen
  8. Bewaar de siroop in schone uitgekookte flessen of in een weckpot.

Zijn vlierbloesems rauw te eten?

Vlierbloesems kun je in tegenstelling tot de vlierbessen prima rauw eten. Let er wel op dat je de echte vlierbloesem hebt en niet de giftige vlier (kruidvlier)

Hieronder lees je het verschil tussen deze 2 en waar je op moet letten dat j zeker weet dat je de juiste hebt. 

Welke vlierbloesem is giftig.

De normale vlierbloesem is prima geschikt voor consumptie. Je kunt de schermen rauw eten, in een pannenkoek verwerken, koekjes van bakken of er siroop van maken. Je herkent de normale vlierbloesem aan de vlakke witte bloesemschermen.

Vlierbloesem
Gewone vlierbloesem (niet gifteig)

Kruidvlier

Op de onderste foto zie je de bloesem van de kruidvlier. De bloemetjes van de kruidvlier staan verder uit elkaar en hebben een boller scherm dan de gewone vlier. Inmiddels is het aantal kruidvlieren in Nederland sterk afgenomen en kom je vooral de gewone niet giftige vlier tegen.

De bladeren, vruchten en zaden van de kruidvlier bevatten giftige stofjes en zijn daarom niet eetbaar.

Kruidvlier
Kruidvlier (giftig)

De gewone niet giftige vlierbloesem

De gewone eetbare vlierbessen hangen in trosjes naar beneden zoals op de foto hieronder.

Vlierbessen
Vlierbessen, trosjes naar beneden (niet giftig)

Welke vlierbessen zijn giftig.

De kruidvlier bevat wel giftige stoffen, daarvan staan de bessen in schermen omhoog (zie foto hierbeneden). Zo zie je duidelijk verschil tussen de 2 soorten en kun je voor de zekerheid altijd even kijken of je de juiste niet giftige vlier hebt.

kruidvlier bessen
kruidvlier bessen schermen omhoog(giftig)

 

Vlierbloesem siroop maken
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Serves: 1 weckpot
Ingrediënten
  • 20-25 verse grote vlierbloesem schermen
  • 2 biologische citroenen in plakken gesneden
  • 1kg suiker
  • 1 liter water
Bereiding
  1. Pluk eerst een hoeveelheid mooie grote schermen vlierbloesems. Let erop dat je schermen neemt waar zo min mogelijk insecten ect op zitten. Schud de schermen goed uit
  2. Zet een pan op het vuur met het water en de suiker en breng het geheel aan de kook
  3. Neem de uitgekookte weckpot en doe hier de uitgeschudde vlierbloesemschermen in(goed uitschudden om eventuele insecten te verwijderen en verder zoveel mogelijk ontdaan van takjes)
  4. Plaats de plakken citroen tussen de schermen, verdeel ze een beetje over de weckpot en giet hier nu het warme water/suikermengsel op
  5. Doe de pot dicht en laat enkele dagen staan, schud de weckpot regelmatig even om
  6. Na ongeveer 3 dagen kun je het mengsel op een zeef gooien en vang je het vocht op in een pan
  7. Breng het mengsel aan de kook en giet het dan door een schone natte theedoek (leg een zeef op een pan oid en leg hier de natte schone theedoek op en giet het mengsel er zo doorheen
  8. Bewaar de siroop in schone uitgekookte flessen of in een weckpot.

 

Lekkere recepten gratis in je mailbox!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waardeer dit recept:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.