Pesto maken

0

Pesto maken is super eenvoudig en het is dus echt niet nodig om een kant en klaar potje met pesto in de winkel te kopen. De pesto’s uit de winkel zitten vaak vol me conserveringsmiddelen en komen qua smaak niet eens in de buurt van een zelfgemaakte verse pesto. De bekendste pesto is de pesto genovese, dit is de groene pesto gemaakt van basilicum. Daarnaast kun je ook ipv basilicum bv rucola gebruiken voor een rucolapesto of peterselie voor een lekkere peterselie pesto of maak eens een rode pesto gemaakt van hoofdingrediënt zongedroogde tomaatjes.

Deze verschillende pesto’s komen hieronder allemaal aan bod.

Pesto hoor je traditioneel te maken met een vijzel, heb je deze niet dan kan je ook een keukenmachine gebruiken, de recepten hieronder gaan uit van het gebruik van een keukenmachine.

Pesto recept

  • 1 teentje knoflook
  • snuf zeezout
  • 1 plantje verse basilicum (ongeveer 25 gram verse basilicumblaadjes)
  • 30 gram verse geraspte parmezaanse kaas (vervang eventueel een deel door pecorino kaas)
  • 10 gram pijnboompitten
  • 40 ml milde olijfolie (neutraal van smaak)

Pesto maken

  1. Doe alle ingredienten in de keukenmachine en meng de ingrediënten met de “pulse”knop tot een grove saus. Pesto hoeft niet heel fijn te worden, blender de pesto dus niet tot een glad geheel.
  2. Maak je de pesto toch in een vijzel hou dan de volgende werkwijze aan
  3. Doe het teentje knoflook in de vijzel met een snuf grof zeezout en vijzel tot het teentje puree geworden is
  4. Voeg dan de basilicumblaadjes toe en nog een klein snufje grof zeezout en blijf met de vijzel ronddraaien tot de de blaadjes ook fijn worden
  5. Voeg dan de pijnboompitjes toe en vijzel deze ook fijn
  6. Voeg dan de kaas toe en roer dit met de vijzel tot een geheel, voeg als laatste beetje bij beetje de olijfolie toe terwijl je de vijzel blijft ronddraaien, voeg net zoveel olie toe tot je de gewenste dikte hebt gekregen, proef na en breng eventueel nog iets verder op smaak met wat zout

Rode pesto recept

  • 1 teentje knoflook
  • snuf zeezout
  • 50 gram zongedroogde tomaten
  • 15 gram basilicumblaadjes
  • 15 gram geraspte verse parmezaanse kaas
  • 15 gram pijnboompitjes
  • 40 ml olijfolie (mild van smaak)

Rode pesto maken

Maak de rode pesto in de keukenmachine, voeg alle ingrediënten toe en blender deze met de pulse stand tot een grove egale massa. Proef na en breng eventueel op smaak met wat zout

Peterselie pesto

  • 1 teentje knoflook
  • snuf zeezout
  • 50 gram verse peterselie (zonder steeltje)
  • 30 gram parmezaanse kaas (vervang eventueel de helft door pecorino kaas)
  • 20 gram walnoten
  • 40 ml milde olijfolie (neutraal van smaak)

Peterselie pesto maken

Peterselie pesto maak je net als basilcumpesto, doe alle ingrediënten in een keukenmachine en blender met de pulsestand de ingrediënten tot een grove pesto. Breng eventueel verder op smaak met wat zout en peper

Rucola pesto recept

  • 1 teentje knoflook
  • snuf grof zeezout
  • 50 gram rucola
  • 30 gram parmezaanse kaas (vervang eventueel een deel door pecorinokaas)
  • 20 gram pijnboompitjes
  • 40 ml milde neutrale olijfolie

Rucola pesto maken

Maak de rucolapesto net als de peterselie pesto zoals hierboven beschreven.

Pesto maken
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recipe type: Dip en tapenade
Ingrediënten
  • 1 teentje knoflook
  • snuf zeezout
  • 1 plantje verse basilicum (ongeveer 25 gram verse basilicumblaadjes)
  • 30 gram verse geraspte parmezaanse kaas (vervang eventueel een deel door pecorino kaas)
  • 10 gram pijnboompitten
  • 40 ml milde olijfolie (neutraal van smaak)
Bereiding
  1. Doe alle ingredienten in de keukenmachine en meng de ingrediënten met de “pulse”knop tot een grove saus. Pesto hoeft niet heel fijn te worden, blender de pesto dus niet tot een glad geheel.
  2. Maak je de pesto toch in een vijzel hou dan de volgende werkwijze aan
  3. Doe het teentje knoflook in de vijzel met een snuf grof zeezout en vijzel tot het teentje puree geworden is
  4. Voeg dan de basilicumblaadjes toe en nog een klein snufje grof zeezout en blijf met de vijzel ronddraaien tot de de blaadjes ook fijn worden
  5. Voeg dan de pijnboompitjes toe en vijzel deze ook fijn
  6. Voeg dan de kaas toe en roer dit met de vijzel tot een geheel, voeg als laatste beetje bij beetje de olijfolie toe terwijl je de vijzel blijft ronddraaien, voeg net zoveel olie toe tot je de gewenste dikte hebt gekregen, proef na en breng eventueel nog iets verder op smaak met wat zout

 

Maak ook eens deze pasta pesto 

Bewaren

Heb je zelfgemaakte pesto dan kun je dat het beste bewaren in een schoon jampotje of weckpotje. Schenk een laagje olie op de zelfgemaakte pesto, zo blijft het wel een week goed in de koelkast.

Invriezen

Pesto kun je prima invriezen, zo heb je altijd lekkere zelfgemaakte pesto bij de hand. Je kunt de pesto per portie in kleine zakjes of bakjes bewaren maar je kunt ook een ijsblokjesvorm gebruiken en daar de pesto in bewaren. Zo kun je er steeds 1 of 2 blokjes uithalen, net wat je nodig hebt.

In de vriezer blijft de pesto zo wel enkele maanden goed

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rate this recipe:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.