fbpx

Hutspot maken

0

Hutspot is een traditioneel Nederlands gerecht gemaakt van aardappel, winterpeen en ui. Je kunt de hutspot eten met rookworst maar ook met bv hachee, klapstuk of stooflappen. Maar een balletje gehakt erbij is ook lekker!

Bij stamppot moet je ongeveer uitgaan van 500 gram stamppot per persoon, dit is voor een gemiddelde tot grote eter. Het beste gebruik je voor stamppot lekker kruimige aardappelen, in de winkel zie je vaak speciale aardappelen liggen, daar staat op “stamppot aardappelen”  Een lekkere kruimige aardappel dus.

Je kunt in de supermarkt ook zakken voorgesneden groente voor hutspot kopen maar je kunt ook zelf winterpeen schillen en snijden en uien schoonmaken en in halve ringen snijden maar ik ga uit van een voorgesneden zak (neem anders in onderstaand recept 250 gram uien en 750 gram winterpeen, schoongemaakt gewicht)

Hutspot recept

Voor 4 personen

  • 1 kg kruimige aardappelen geschild en 1 4en gesneden
  • 1 kg hutspot groenten
  • Klontje roomboter
  • Zout en peper

Hutspot maken

  1. Doe de geschilde aardappelen samen met de hutspot groenten in een pan en giet er water op tot de groenten onder staan
  2. Doe er een goede snuf zout bij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook
  3. Koken de aardappelen zet dan het vuur laag en kook het geheel gaar in ongeveer 25 minuten
  4. Zijn de aardappelen en wortel gaar giet de pan dan heel goed af en vang wat van het kookvocht op (giet het eventueel op een vergiet anders heb je straks soep ipv een stamppot)
  5. Stamp daarna met een stamper de hutspot tot een lekkere stamppot
  6. Voeg een klontje roomboter toe en breng op smaak met zout en lekker wat peper
  7. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe voor een smeuïge stamppot

Eet de hutspot met bv draadjesvlees of een balletje gehakt of rookworst. Ouderwetse klapstuk kan ook.

Serveer er eventueel ook uitgebakken spekjes bij.

5 from 1 reviews
Hutspot maken
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recipe type: Hoofdgerechten
Serves: 4 personen
Ingrediënten
  • 1 kg kruimige aardappelen geschild en 1 4en gesneden
  • 1 kg hutspot groenten
  • Klontje roomboter
  • Zout en peper
Bereiding
  1. Doe de geschilde aardappelen samen met de hutspot groenten in een pan en giet er water op tot de groenten onder staan
  2. Doe er een goede snuf zout bij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook
  3. Koken de aardappelen zet dan het vuur laag en kook het geheel gaar in ongeveer 25 minuten
  4. Zijn de aardappelen en wortel gaar giet de pan dan heel goed af en vang wat van het kookvocht op (giet het eventueel op een vergiet anders heb je straks soep ipv een stamppot)
  5. Stamp daarna met een stamper de hutspot tot een lekkere stamppot
  6. Voeg een klontje roomboter toe en breng op smaak met zout en lekker wat peper
  7. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe voor een smeuïge stamppot

 

 

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.