Hutspot maken
Hutspot is een traditioneel Nederlands gerecht gemaakt van aardappel, winterpeen en ui. Je kunt de hutspot eten met rookworst maar ook met bv hachee, klapstuk of stooflappen. Maar een balletje gehakt erbij is ook lekker!
Bij stamppot moet je ongeveer uitgaan van 500 gram stamppot per persoon, dit is voor een gemiddelde tot grote eter. Het beste gebruik je voor stamppot lekker kruimige aardappelen, in de winkel zie je vaak speciale aardappelen liggen, daar staat op “stamppot aardappelen” Een lekkere kruimige aardappel dus.
Je kunt in de supermarkt ook zakken voorgesneden groente voor hutspot kopen maar je kunt ook zelf winterpeen schillen en snijden en uien schoonmaken en in halve ringen snijden maar ik ga uit van een voorgesneden zak (neem anders in onderstaand recept 250 gram uien en 750 gram winterpeen, schoongemaakt gewicht)
Hutspot recept
Voor 4 personen
- 1 kg kruimige aardappelen geschild en 1 4en gesneden
- 1 kg hutspot groenten
- Klontje roomboter
- Zout en peper
Hutspot maken
- Doe de geschilde aardappelen samen met de hutspot groenten in een pan en giet er water op tot de groenten onder staan
- Doe er een goede snuf zout bij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook
- Koken de aardappelen zet dan het vuur laag en kook het geheel gaar in ongeveer 25 minuten
- Zijn de aardappelen en wortel gaar giet de pan dan heel goed af en vang wat van het kookvocht op (giet het eventueel op een vergiet anders heb je straks soep ipv een stamppot)
- Stamp daarna met een stamper de hutspot tot een lekkere stamppot
- Voeg een klontje roomboter toe en breng op smaak met zout en lekker wat peper
- Voeg eventueel nog wat kookvocht toe voor een smeuïge stamppot
Eet de hutspot met bv draadjesvlees of een balletje gehakt of rookworst. Ouderwetse klapstuk kan ook.
Serveer er eventueel ook uitgebakken spekjes bij.
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappelen geschild en 1 4en gesneden
- 1 kg hutspot groenten
- Klontje roomboter
- Zout en peper
Bereiding
- Doe de geschilde aardappelen samen met de hutspot groenten in een pan en giet er water op tot de groenten onder staan
- Doe er een goede snuf zout bij en breng het geheel met de deksel op de pan aan de kook
- Koken de aardappelen zet dan het vuur laag en kook het geheel gaar in ongeveer 25 minuten
- Zijn de aardappelen en wortel gaar giet de pan dan heel goed af en vang wat van het kookvocht op (giet het eventueel op een vergiet anders heb je straks soep ipv een stamppot)
- Stamp daarna met een stamper de hutspot tot een lekkere stamppot
- Voeg een klontje roomboter toe en breng op smaak met zout en lekker wat peper
- Voeg eventueel nog wat kookvocht toe voor een smeuïge stamppot
Bedankt voor het recept, mn kinderen hebben heerlijk gegeten.
[…] stamppot is een welbekende stamppot en naast stamppot zuurkool en hutspot denk ik 1 van de meest gegeten stamppotten. Boerenkool is niet alleen super lekker het is ook nog […]
[…] en voeg toe aan het vlees. Eet lekker met gekookte aardappelen en groenten of eet het bij de hutspot of de […]
Hutspot smaakt veel lekkerder in plaats van zout boulion blokjes en wat suiker toe te voegen in het water met de wortels ,aardappelen en uien .Dat smaakt ouderwets lekker net of er vlees meegekookt heeft.Ik weet zeker de volgende keer doet u het op deze manier!Eet smakelijk.
Ik doe het altijd apart. Aardappels in 1 pan wortels en uien in een andere pan. Zo heb je altijd perfect gekookte aardappels en zijn de wortels en uien ook goed gaar.
Bijkomend voordeel het water waarin je de wortels en uien hebt gekookt is heerlijk om soep mee te maken of pasta in te koken.
Ook door het apart te koken en met het stampen samen te voegen zijn de smaken van alle ingredienten veel smaakvoller.
Oja en witte peper op het laatst toevoegen is gewoon magisch, haalt de smaak enorm op.
Ik gebruik zwarte en witte peper. Wat zout. Kook aardappelen apart tot ze bijna gaar zijn.
3 grote gesneden uien eerst even “braden” maar wel wit laten .2 Grote winterwortelen grof gesneden erbij doen en een preitje vrij fijn gesneden. Vooral niet te veel water er bij.
Opletten dat het niet aanzet op de bodem van de pan. Laten “garen” maar niet te gaar. Aardappelen afgieten en er door roeren. Ook niet te gaar. Het is geen pap. Niet met een stamper maar evt. met een houten lepel door elkaar hutselen.
Tot slot een klontje roomboter erdoor roeren. Heerlijk!
Eet smakelijk.