Klassieke ceasar salade
De klassieke ceasar salade is ooit voor het eest gemaakt uit nood toen het erg druk was in het restaurant waar de kok Ceasar Cardini werkte. Hij heeft toen omdat er maar weinig ingrediënten voorhanden waren een salade samengesteld van de ingrediënten die hij nog wel in huis had. Laten kwamen de mensen die toen deze salade hebben gehad terug en wilden weer dezelfde salade. En sindsdien stond en staat hedendag deze salade nog steeds als ceasar salade op de kaart.
Klassieke ceasar salade recept
Voor 2-3 personen
- 1 krop romanasla
- 2 eetlepel olijfolie
- 1 teentje knoflook geperst
- 50 gram vers geschaafde parmezaanse kaas
- 2 witte of bruine boterhammen in blokjes gesneden
- 2 plakken bacon/spek om uit te bakken
Dressing
- 1 eidooier
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel mosterd
- 1 ansjovisfilet fijngesneden
- 1 eetlepel azijn
- ½ eetlepel worcestersaus
- 50 ml zonnebloem olie
- 50 ml olijfolie
Klassieke ceasar salade maken
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Meng de olie met het geperste teentje knoflook en meng dit door de broodblokjes
- Leg de broodblokjes (croutons) op een bakplaat en zet ze in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20-25 minuten tot ze lekker knapperig zijn
- Zet in de tussentijd een koekenpan op het vuur en bak hier de bacon/spek goed in uit tot de spek knapperig word, je moet het echt goed uitbakken zodat je het kan breken (dit kan eventueel ook in de oven na de croutons, zet de oven dan op 200 graden en leg de plakken spek op de bakplaat en bak minimaal 15 minuten) laat daarna uitlekken op keukenpapier
- Was de sla en scheur de slabladeren in grove stukken en doe het in een grote schaal
- Maak een dressing door 1 eidooier te mengen met de mosterd, azijn en het uitgeperste teentje knoflook en roer alles goed door Terwijl je blijft roeren voeg je druppelsgewijs de olie toe tot je een dikke romige dressing krijgt
- Voeg dan de worcestersaus en de ragfijngesneden ansjovies toe en maak hier de sla mee aan
- (eventueel kun je ook alles in de keukenmachine tegelijk mengen tot een gladde saus)
- Verdeel de sla dan over de borden en bestrooi met de croutons, parmezaan schilfers en de in stukjes gebroken uitgebakken spek
Optionele extra toevoegingen:
- Gekookt ei in 4en gesneden
- Gebakken reepjes kipfilet
Ingrediënten
Salade
- 1 krop romanasla
- 2 eetlepel olijfolie
- 1 teentje knoflook geperst
- 50 gram vers geschaafde parmezaanse kaas
- 2 witte of bruine boterhammen in blokjes gesneden
- 2 plakken bacon/spek om uit te bakken
Dressing
- 1 eidooier
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel mosterd
- 1 ansjovisfilet fijngesneden
- 1 eetlepel azijn
- ½ eetlepel worcestersaus
- 50 ml zonnebloem olie
- 50 ml olijfolie
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 160 graden
- Meng de olie met het geperste teentje knoflook en meng dit door de broodblokjes
- Leg de broodblokjes (croutons) op een bakplaat en zet ze in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20-25 minuten tot ze lekker knapperig zijn
- Zet in de tussentijd een koekenpan op het vuur en bak hier de bacon/spek goed in uit tot de spek knapperig word, je moet het echt goed uitbakken zodat je het kan breken (dit kan eventueel ook in de oven na de croutons, zet de oven dan op 200 graden en leg de plakken spek op de bakplaat en bak minimaal 15 minuten) laat daarna uitlekken op keukenpapier
- Was de sla en scheur de slabladeren in grove stukken en doe het in een grote schaal
- Maak een dressing door 1 eidooier te mengen met de mosterd, azijn en het uitgeperste teentje knoflook en roer alles goed door Terwijl je blijft roeren voeg je druppelsgewijs de olie toe tot je een dikke romige dressing krijgt
- Voeg dan de worcestersaus en de ragfijngesneden ansjovies toe en maak hier de sla mee aan
- (eventueel kun je ook alles in de keukenmachine tegelijk mengen tot een gladde saus)
- Verdeel de sla dan over de borden en bestrooi met de croutons, parmezaan schilfers en de in stukjes gebroken uitgebakken spek
Ik was al even op zoek naar het klassieke recept van de ceasar salade en deze net gemaakt, lekker!