Salade met gegrilde groenten, basilicum en pijnboompitjes
Met de zomermaanden eten mensen meer maaltijdsalades als lunch of als diner. Deze maaltijdsalade met gegrilde groenten is ideaal om wat restjes groenten zoals aubergine, courgette en paprika op te maken. Heb je nog wat groene asperges oid liggen dan kun je deze ook heel makkelijk in deze salade verwerken. Bij deze salade kan je alle kanten op, je kunt ipv feta ook mozzarella nemen of gerookte kip is er ook erg lekker bij.
Onderstaand recept is voor 2 salades.
Salade met gegrilde groenten recept
- 1/2 courgette
- ½ aubergine
- 2 halve paprika (rood, geel)
- 75 gram feta
- 10 gram pijnboompitjes
- 10 gram zonnebloem pitjes
- Rucola
- Olijfolie
- Zout en Peper
Basilicumdressing
- 1 bos basilicum
- 30 ml azijn
- 90 ml olie (neutrale zachte olijfolie) gebruik je extra vergine olijfolie neem dan half zonnebloemolie half extra vergine olijfolie
- 1 eetlepel neutrale honing of 1 theelepel suiker
- Zout
Bereiding maaltijdsalade met gegrilde groenten
Maak de basilicumdressing zoals hier beschreven
- Snijd de groenten in plakken, worden het grote plakken zoals bij de aubergine kun je deze ook halveren
- Zet een grillpan op het vuur en laat heet worden
- Om een mooi grillrandje op je groenten te krijgen is het belangrijk dat je de pan goed heet laat worden en de groenten 1 voor 1 insmeert met neutrale (olijf) olie die geschikt is om te bakken
- Je vet de grillpan zelf niet in
- Als de pan goed heet is grill je per soort de groenten door ze erin te leggen en goed in de gaten te houden, let er op dat de pan niet te hoof staat zodat je groenten aanbrand. Zodra er mooie streepjes zichtbaar worden draai je de groenten een kwartslag en grill je tot er een ruitpatroon ontstaat
- Daarna draai je de groenten om en doe je hetzelfde met deze kant
- Haal dan de groenten uit de pan en leg op een bord, bestrooi dan met wat zout en peper en grill zo door tot je alle groenten gegrild hebt
- Zet dan een koekenpan op het vuur en zodra deze warm is rooster je de pijnboompitjes samen met de zonnebloempitjes tot ze een beetje bruin worden. Hou de pan goed in beweging en schud de zaadjes door de pan zodat ze overal ligt beginnen te kleuren. Giet ze dan op een bord om af te koelen.
- Nu word het tijd om de borden op te maken
- Leg op elk bord wat rucola, verdeel hier de groenten mooi overheen. Leg het dakpansgewijs in een cirkel en doe kleur om kleur, dus plakje aubergine, plakje rode paprika, plakje courgette, plakje gele
- Snijd de feta in klein blokjes en verdeel over de gegrilde groenten
- Druppel dan 2 eetlepels basilicumdressing over de salade en bestrooi met de pijnboompitjes en zonnebloempitjes.
- Eet smakelijk!
Benodigdheden
Ingrediënten
Salade
- 1/2 courgette
- ½ aubergine
- 2 halve paprika rood, geel
- 75 gram feta
- 10 gram pijnboompitjes
- 10 gram zonnebloem pitjes
- Rucola
- Olijfolie
- Zout en Peper
Basilicumdressing
- 1 bos basilicum
- 30 ml azijn
- 90 ml olie neutrale zachte olijfolie gebruik je extra vergine olijfolie neem dan half zonnebloemolie half extra vergine olijfolie
- 1 eetlepel neutrale honing of 1 theelepel suiker
- Zout
Bereiding
- Bereiding maaltijdsalade met gegrilde groenten
- Snijd de groenten in plakken, worden het grote plakken zoals bij de aubergine kun je deze ook halveren
- Zet een grillpan op het vuur en laat heet worden
- Om een mooi grillrandje op je groenten te krijgen is het belangrijk dat je de pan goed heet laat worden en de groenten 1 voor 1 insmeert met neutrale (olijf) olie die geschikt is om te bakken
- Je vet de grillpan zelf niet in
- Als de pan goed heet is grill je per soort de groenten door ze erin te leggen en goed in de gaten te houden, let er op dat de pan niet te hoof staat zodat je groenten aanbrand. Zodra er mooie streepjes zichtbaar worden draai je de groenten een kwartslag en grill je tot er een ruitpatroon ontstaat
- Daarna draai je de groenten om en doe je hetzelfde met deze kant
- Haal dan de groenten uit de pan en leg op een bord, bestrooi dan met wat zout en peper en grill zo door tot je alle groenten gegrild hebt
- Zet dan een koekenpan op het vuur en zodra deze warm is rooster je de pijnboompitjes samen met de zonnebloempitjes tot ze een beetje bruin worden. Hou de pan goed in beweging en schud de zaadjes door de pan zodat ze overal ligt beginnen te kleuren. Giet ze dan op een bord om af te koelen.
- Nu word het tijd om de borden op te maken
- Leg op elk bord wat rucola, verdeel hier de groenten mooi overheen. Leg het dakpansgewijs in een cirkel en doe kleur om kleur, dus plakje aubergine, plakje rode paprika, plakje courgette, plakje gele
- Snijd de feta in klein blokjes en verdeel over de gegrilde groenten
- Druppel dan 2 eetlepels basilicumdressing over de salade en bestrooi met de pijnboompitjes en zonnebloempitjes.
- Eet smakelijk!