Spritsen, zo maak je ze zelf

0

Spritsen, ik ben dol op deze lekkere brosse koeken. Eigenlijk zijn ze heel makkelijk zelf te maken. Spritsen worden gemaakt van een “wrijfdeeg”, dit is een boterdeeg waar veel lucht in zit. De lucht krijg je erin door het deeg over de ondergrond (bv je aanrecht) te “wrijven”met je handen. Na het opspuiten en afbakken van de spritsen krijg je hierdoor heerlijke brosse koeken die in je mond uit elkaar vallen. Maak je een grote hoeveelheid spritsen dan kun je eventueel ook een keukenmachine gebruiken met een “vlinder haak” maar voor onderstaand recept gaat het maken van het deeg toch het makkelijkste met je handen.

Spritsen recept

  • 320 gram zachte boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram patentbloem
  • 1 ei
  • 1 vanille stokje
  • snufje zout
  • 1/2 theelepel citroenrasp (schil)

Spritsen maken

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (140 graden hetelucht)
  2. Maak je aanrecht of je werkblad goed schoon en droog, hier gaan we het deeg op maken
  3. Meng, bij voorkeur met je handen de zachte boter, samen met de witte basterdsuiker goed door elkaar
  4. Wrijf het mengsel met je handen goed over de ondergrond net zolang tot de suiker goed opgelost is in de boter en de boter wit begint te worden
  5. Door het deeg goed over de ongegrond te wrijven breng je lucht in het deeg wat straks de specifieke brosse structuur geeft aan de spritsen
  6. Zodra de boter wit begint te kleuren en de suiker goed opgelost is snijd je het vanillestokje in de lengte open en schraap je met bv de achterkant van een mes het vanillemerg eruit
  7. Doe dit samen met het ei en de citroenrasp bij het boter/suiker mengsel en wrijf wederom goed door elkaar
  8. Zeef de bloem nu samen met een snuf zout boven het suikermengsel en meng goed door elkaar tot je een soepel deeg krijgt
  9. Neem je spuitzak met een kartelspuitje erin en doe het deeg erin
  10. Leg een vel bakpapier op de bakplaat en spuit ongeveer 10-12 spritsen zoals op de foto op het bakpapier
  11. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de spritsen af in 15-17 minuten
  12. Laat ze daarna afkoelen
  13. Eet smakelijk

Spritsen maken

Spritsen

Spritsen, zo maak je ze zelf

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Koekjes
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 18 minuten
Totale tijd: 33 minuten
Porties: 12 spritsen
Auteur: Receptenkoken

Benodigdheden

Ingrediënten

  • 320 gram zachte boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram patentbloem
  • 1 ei
  • 1 vanille stokje
  • snufje zout
  • ½ theelepel citroenrasp optioneel maar wel lekker

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 graden (140 graden hetelucht)
  • Maak je aanrecht of je werkblad goed schoon en droog, hier gaan we het deeg op maken
  • Meng, bij voorkeur met je handen de zachte boter, samen met de witte basterdsuiker goed door elkaar
  • Wrijf het mengsel met je handen goed over de ondergrond net zolang tot de suiker goed opgelost is in de boter en de boter wit begint te worden
  • Door het deeg goed over de ongegrond te wrijven breng je lucht in het deeg wat straks de specifieke brosse structuur geeft aan de spritsen
  • Zodra de boter wit begint te kleuren en de suiker goed opgelost is snijd je het vanillestokje in de lengte open en schraap je met bv de achterkant van een mes het vanillemerg eruit
  • Doe dit samen met het ei en de citroenrasp bij het boter/suiker mengsel en wrijf wederom goed door elkaar
  • Zeef de bloem nu samen met een snuf zout boven het suikermengsel en meng goed door elkaar tot je een soepel deeg krijgt
  • Neem je spuitzak met een kartelspuitje erin en doe het deeg erin
  • Leg een vel bakpapier op de bakplaat en spuit ongeveer 10-12 spritsen zoals op de foto op het bakpapier
  • Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de spritsen af in 16-18 minuten
  • Laat dan de spritsen helemaal afkoelen

 

Lekkere recepten gratis in je mailbox!
Ontvang maximaal 2x per maand een mail met de lekkerste recepten en tips
Je kan je elk moment weer uitschrijven

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.