Aspergesoep
In het aspergeseizoen is aspergesoep samen met de klassieke asperges denk ik 1 van de meest gemaakte recepten met asperges. Dit recept voor verse aspergesoep is makkelijk te maken en heeft een heerlijke volle aspergesmaak. Ik heb deze soep gevuld met beenham en een hard gekookt eitje, de klassieke bijlages bij asperges. Als je er genoeg vulling in doet kan deze aspergesoep ook prima dienen als maaltijdsoep.
Als je deze soep wil maken is het het lekkerste als je de aspergeschillen een nacht laat trekken. Het is niet noodzakelijk maar mocht je de tijd hebben begin dan 1 dag eerder. Kook de aspergeschillen dan een dag eerder, laat afkoelen en zet de schillen samen met het afgekoelde vocht een nacht in de koelkast. Zo geven de schillen goed hun smaak af. Wil je alles op 1 dag maken dan kan dat ook prima.
Aspergesoep recept
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 500 gram asperges geschild en in kleine stukjes gesneden (schillen bewaren)
- 100 ml kookroom
- 900 ml aspergevocht
- Bouillonblokje(s) kip of groenten (voor 1 liter, ene merk is 1 blokje andere merk is 2 blokjes)
- 1 ons beenham fijngesneden
- 2 hard gekookte eieren
- 1 eetlepel fijngesneden verse peterselie
- Zout en peper naar smaak
Aspergesoep maken
- Schil de asperges en bewaar de schillen
- Snijd ongeveer anderhalve cm af van de uiteinde van de asperges en doe deze stukjes samen met de schillen in een pan en giet hier een liter water op, evt iets meer zodat de schillen onder staan
- Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens het vuur uit. Laat de schillen in het vocht zitten terwijl je het vocht laat afkoelen (zet bij voorkeur een nacht in de koelkast)
- Giet dan de schillen af en bewaar het vocht
- Snijd de asperges in stukjes van een halve cm en doe deze in een pan, giet er water op zodat de stukjes net onder staan
- Breng het aan de kook en laat 1 minuutje zachtjes doorkoken en zet het vuur dan uit
- Doe de boter in een pan en zet deze op het vuur, laat zachtjes smelten en voeg dan de bloem toe en roer goed door met een spatel
- Laat het geheel zachtjes even “garen”. Houd het mengsel een beetje in beweging met de spatel zodat het bloemmengsel niet verkleurd. Na 2-3 minuutjes is het mengsel gaar en kun je het koude aspergevocht erbij gieten
- Giet het erbij terwijl je met een garde goed roert zodat je een gladde soep krijgt
- Voeg de bouillonblokje(s) toe
- Breng de aspergesoep al roerend aan de kook en voeg dan de room toe
- Voeg als laatste de aspergestukjes toe en verwarm even mee
- Voeg de gesneden beenham toe aan de soep en de helft van de fijngesneden peterselie
- Haal het hardgekookte ei 2x door de eiersnijder of hak het ei fijn met een mes
- Doe het ei in een diep bord, schep de aspergesoep erop en bestrooi de soep met de achtergehouden peterselie
Ingrediënten
- 40 gram boter
- 40 gram bloem
- 500 gram asperges geschild en in kleine stukjes gesneden schillen bewaren
- 100 ml kookroom
- 900 ml aspergevocht
- Bouillonblokje s kip of groenten (voor 1 liter, ene merk is 1 blokje andere merk is 2 blokjes)
- 1 ons beenham fijngesneden
- 2 hard gekookte eieren
- 1 eetlepel fijngesneden verse peterselie
Bereiding
- Schil de asperges en bewaar de schillen
- Snijd ongeveer anderhalve cm af van de uiteinde van de asperges en doe deze stukjes samen met de schillen in een pan en giet hier een liter water op, evt iets meer zodat de schillen onder staan
- Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens het vuur uit. Laat de schillen in het vocht zitten terwijl je het vocht laat afkoelen (zet bij voorkeur een nacht in de koelkast)
- Giet dan de schillen af en bewaar het vocht
- Snijd de asperges in stukjes van een halve cm en doe deze in een pan, giet er water op zodat de stukjes net onder staan
- Breng het aan de kook en laat 1 minuutje zachtjes doorkoken en zet het vuur dan uit
- Doe de boter in een pan en zet deze op het vuur, laat zachtjes smelten en voeg dan de bloem toe en roer goed door met een spatel
- Laat het geheel zachtjes even “garen”. Houd het mengsel een beetje in beweging met de spatel zodat het bloemmengsel niet verkleurd. Na 2-3 minuutjes is het mengsel gaar en kun je het koude aspergevocht erbij gieten
- Giet het erbij terwijl je met een garde goed roert zodat je een gladde soep krijgt
- Voeg de bouillonblokje(s) toe
- Breng de aspergesoep al roerend aan de kook en voeg dan de room toe
- Voeg als laatste de aspergestukjes toe en verwarm even mee
- Voeg de gesneden beenham toe aan de soep en de helft van de fijngesneden peterselie
- Haal het hardgekookte ei 2x door de eiersnijder of hak het ei fijn met een mes
- Doe het ei in een diep bord, schep de aspergesoep erop en bestrooi de soep met de achtergehouden peterselie
Net gemaakt, super lekkere soep