Stamppot rauwe andijvie
Stamppot rauwe andijvie is een populaire stamppot die iedereen weer op zijn eigen manier maakt. Het is belangrijk dat je de andijvie er net voordat je gaat eten pas door de aardappelen doet, anders word de andijvie slap en bij stamppot rauwe andijvie wil je juist een lekkere bite aan je andijvie hebben. Ik gebruik altijd wel een zak gesneden andijvie die fijn gesneden is, maar grof gesneden andijvie kan natuurlijk ook (of zelf snijden en wassen)
Stamppot rauwe andijvie recept
4 personen
- 200 gram spekjes
- 800 gram kruimige geschilde aardappelen
- 30 gram roomboter of margarine
- 600 gram fijne gesneden en gewassen rauwe andijvie
- 150-200 ml melk
Stamppot rauwe andijvie maken
- Kook de aardappelen tot ze gaar zijn
- Bak in de tussentijd de spekjes uit in een koekenpan met de helft van de boter, zodra de spekjes uitgebakken zijn zet dan het vuur uit/laag
- Verwarm de melk in een pannetje met de rest van de boter
- Stamp de aardappelen en meng de melk erdoor tot je een smeuïge puree hebt
- Meng hier de andijvie door en de uitgebakken spekjes met het spekvet (hou wat spekjes achter om straks over de stamppot rauwe andijvie te strooien)
- Proef na en breng eventueel op smaak met wat extra zout en peper
- Mocht de stamppot te koud zijn verwarm dan heel kort op het vuur maar niet te lang, dan word de andijvie slap en die moet juist knapperig blijven
Ingrediënten
- 200 gram spekjes
- 800 gram kruimige geschilde aardappelen
- 30 gram roomboter of margarine
- 600 gram fijne gesneden en gewassen rauwe andijvie
- 150-200 ml melk
Bereiding
- Kook de aardappelen tot ze gaar zijn
- Bak in de tussentijd de spekjes uit in een koekenpan met de helft van de boter, zodra de spekjes uitgebakken zijn zet dan het vuur uit/laag
- Verwarm de melk in een pannetje met de rest van de boter
- Stamp de aardappelen en meng de melk erdoor tot je een smeuïge puree hebt
- Meng hier de andijvie door en de uitgebakken spekjes met het spekvet (hou wat spekjes achter om straks over de stamppot rauwe andijvie te strooien)
- Proef na en breng eventueel op smaak met wat extra zout en peper
- Mocht de stamppot te koud zijn verwarm dan heel kort op het vuur maar niet te lang, dan word de andijvie slap en die moet juist knapperig blijven