Kletskoppen
Kletskoppen zijn dunne harde oud Hollandse koekjes welke je maakt met amandelen. Kletskoppen hoef je maar heel kort te bakken waardoor het een supermakkelijk koekje is om even te maken als je weinig tijd hebt. Hoe korter je het deeg mengt hoe brosser het koekje word. Het beslag loopt erg uit bij het bakken, hou dus genoeg ruimte over tussen de hoopjes beslag, je zult meerdere keren moeten bakken bij onderstaand recept.
Kletskoppen recept
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 30 gram roomboter (zacht)
- mespuntje kaneel
- mespuntje zout
- 30 gram amandelschaafsel (of hele witte amandelen fijngehakt)
- 50 gram bloem
- 20 gram melk
Kletskoppen maken
- Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht)
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Doe de zachte boter in een mengkom, samen met de basterdsuiker, de kaneel en het zout en meng goed door elkaar
- Voeg dan het amandelschaafsel toe en de gezeefde bloem toe
- Roer nogmaals goed door en voeg dan de melk toe, meng dit er ook door
- Maak nu met een lepel kleine bergjes van het deeg op de bakplaat, let hierbij op dat de koekjes nog erg uitlopen, bak ongeveer 6-8 koekjes per keer op de bakplaat
- Bak de koekjes in ongeveer 8-10 minuten goudbruin en haal ze dan uit de oven
- Laat de koekjes dan eerst afkoelen, de koekjes zijn nu nog zacht, deze worden harder naarmate ze verder afkoelen. Halverwege dit proces kun je de koekjes nog buigen door er bijvoorbeeld hoorntjes van te maken
- De hoorntjes kun je weer vullen met room als lekker gevuld knapperig koekje voor bij de koffie of de thee
Ingrediënten
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 30 gram roomboter zacht
- mespuntje kaneel
- mespuntje zout
- 30 gram amandelschaafsel of hele witte amandelen fijngehakt
- 50 gram bloem
- 20 gram melk
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden (160 graden hetelucht)
- Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Doe de zachte boter in een mengkom, samen met de basterdsuiker, de kaneel en het zout en meng goed door elkaar
- Voeg dan het amandelschaafsel toe en de gezeefde bloem toe
- Roer nogmaals goed door en voeg dan de melk toe, meng dit er ook door
- Maak nu met een lepel kleine bergjes van het deeg op de bakplaat, let hierbij op dat de koekjes nog erg uitlopen, bak ongeveer 6-8 koekjes per keer op de bakplaat
- Bak de koekjes in ongeveer 8-10 minuten goudbruin en haal ze dan uit de oven
- Laat de koekjes dan eerst afkoelen, de koekjes zijn nu nog zacht, deze worden harder naarmate ze verder afkoelen. Halverwege dit proces kun je de koekjes nog buigen door er bijvoorbeeld hoorntjes van te maken
- De hoorntjes kun je weer vullen met room als lekker gevuld knapperig koekje voor bij de koffie of de thee