Soezenbeslag

1

Soezenbeslag maak je als je zelf soezen of bv eclairs wil maken. Met het soezenbeslag kun je zowel kleine als grote soezen maken welke je daarna kan vullen met bv slagroom of banketbakkersroom. Of maak lekkere eclairs, dat zijn langwerpige soezen welke je open kan snijden en dan kan vullen welke je vervolgens afmaakt met een laagje glazuur. Of je nu lekkere grote slagroomsoezen wil maken of kleine soesjes voor bij de koffie of het dessert met dit soezenbeslag recept kan je alle kanten op. Je kunt soezenbeslag maken met melk en water, de verschillen hiertussen lees je hieronder, je kan dan zelf kijken wat je gebruikt.

Soezenbeslag met water of met melk maken?

De 1 maakt soezenbeslag met water en de ander weer met melk, of eventueel een combinatie van die 2, wat moet je nu gebruiken? Soezen gemaakt met water worden over het algemeen iets groter en worden op een hogere temperatuur gebakken omdat ze wat minder kleuren dan soezen gemaakt van melk. Ook zijn ze vaak iets droger van binnen. Soezen gemaakt van beslag met melk kun je op iets lagere temperaturen bakken en worden iets bruiner bij het bakken. Ik gebruik meestal half om half.

Onderstaand recept is voor 16 kleine soesjes of 8 grote soezen

Soezenbeslag recept

  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gram bloem
  • 100 gram boter of margarine
  • Mespuntje zout
  • 4 eieren

Soezenbeslag maken

  1. Neem een pan en voeg de melk, water, zout en de boter toe en breng aan de kook
  2. Zet het vuur dan laag en voeg dan de bloem toe
  3. Laat dit mengsel 5 minuutjes garen door de deegbal met een spatel in beweging te houden terwijl de pan op laag vuur staat
  4. Zodra het deeg makkelijk loslaat van de pan is het deeg klaar om verder te verwerken
  5. Haal dan de pan van het vuur en spatel 1 voor 1 de eieren erdoor. Wacht steeds met het volgende ei erbij doen tot de vorige goed is opgenomen (goed door blijven spatelen tot je een mooi glad beslag krijgt)
  6. Laat het beslag afkoelen en doe het dan in een spuitzak met een glad spuitmondje. NU is je beslag klaar om te verwerken tot soezen.

Soezen bakken

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit hier de soezen op
  3. Voor kleine soezen spuit je bolletjes van 3-4cm doorsnede en voor grote soezen beslag met een doorsnede van 7 cm
  4. De kleine soezen bak je af in 15-20 minuten en de grote in ongeveer 30 minuten
  5. Laat de soezen afkoelen voordat je ze gaat vullen met een hartige of zoete vulling.

Soezen vullen

Zoete vullingen:

  • Chipolatevulling
  • Slagroom
  • Banketbakkersroom
  • Mascarpone gepureerd met fruit erdoor

Hartige vullingen

  • Zalmmousse
  • Hammousse
  • Kruidenkaas of pate

Soezen bewaren

Je kunt soezen goed luchtdicht afgesloten wel enkele dagen bewaren (maximaal 3), wil je ze langer bewaren dan kun je ze beter invriezen.

Soezen invriezen

Verpak de soezen luchtdicht in bv een diepvrieszak en bewaar ze maximaal 3 maanden in de vriezer. Laat ze ontdooien en bak ze dan nog enkele minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden om de soezen weer knapperig te maken. Daarna af laten koelen en vullen naar smaak.

5.0 from 1 reviews
Soezenbeslag
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recipe type: Soezenbeslag
Serves: 8 soezen
Ingrediënten
  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 100 gram bloem
  • 100 gram boter of margarine
  • Mespuntje zout
  • 4 eieren
Bereiding
Soezenbeslag maken
  1. Neem een pan en voeg de melk, water, zout en de boter toe en breng aan de kook
  2. Zet het vuur dan laag en voeg dan de bloem toe
  3. Laat dit mengsel 5 minuutjes garen door de deegbal met een spatel in beweging te houden terwijl de pan op laag vuur staat
  4. Zodra het deeg makkelijk loslaat van de pan is het deeg klaar om verder te verwerken
  5. Haal dan de pan van het vuur en spatel 1 voor 1 de eieren erdoor. Wacht steeds met het volgende ei erbij doen tot de vorige goed is opgenomen (goed door blijven spatelen tot je een mooi glad beslag krijgt)
  6. Laat het beslag afkoelen en doe het dan in een spuitzak met een glad spuitmondje. NU is je beslag klaar om te verwerken tot soezen.
Soezen bakken
  1. Verwarm de oven voor op 190 graden
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit hier de soezen op
  3. Voor kleine soezen spuit je bolletjes van 3-4cm doorsnede en voor grote soezen beslag met een doorsnede van 7 cm
  4. De kleine soezen bak je af in 15-20 minuten en de grote in ongeveer 30 minuten
  5. Laat de soezen afkoelen voordat je ze gaat vullen met een hartige of zoete vulling.

 

Lekkere recepten gratis in je mailbox!
1 reactie
  1. Bibian zegt

    Zelf slagroomsoesjes en soesjes gevuld met banketbakkersroom gemaakt voor bij de thee, ze waren erg lekker en goed gelukt

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waardeer dit recept:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.