Speculaas maken
Zelf speculaas maken. Iedereen kent natuurlijk wel de kleine speculaasjes maar de grote dikke speculaasbrokken zie je meestal alleen maar rond de feestdagen zoals sinterklaas. Het is heel erg makkelijk om deze dikke speculaas brokken zelf te maken.
Het lekkerste is om het deeg een nacht in de koelkast te leggen, dit komt de speculaassmaak echt ten goede maar heb je deze tijd niet probeer het deeg dan zo lang mogelijk in de koelkast te laten rusten (minimaal 2 uur bij voorkeur)
Op een koude of regenachtige dag is het een heerlijke traktatie om zelf te bakken. Heerlijk bij een kop thee of bij een grote kom warme chocolademelk. De geur van vers gebakken speculaas is echt heerlijk!
Onderstaand recept is voor ongeveer 14-16 brokken speculaas. Verder heb je nog bakpapier en een bakplaat nodig
Speculaas recept
- 150 gram donkere basterdsuiker
- 300 gram bloem
- 6 theelepels speculaaskruiden
- 150 gram koude roomboter in blokjes
- 4 eetlepels melk
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
Extra
- 2 eetlepels amandelen
- 1 ei en scheutje melk om mee te bestrijken
Speculaas bakken
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Doe alle ingrediënten in een beslagkom en kneed dit kort en stevig door tot er een samenhangende deegbal ontstaat
- Maak er een rechthoekige platte dikke plak van en verpak dit in plasticfolie en leg een nacht in de koelkast (bij voorkeur in ieder geval 2 uur)
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit tot een dikke rechthoekige plak van ongeveer 1 cm dik
- Strooi wat bloem op het aanrecht voordat je het deeg gaat uitrollen zodat het deeg niet blijft plakken
- Leg de uitgerolde plak speculaas nu op een met bakpapier beklede bakplaat
- Doe het ei in een bakje, klop deze met een vork los en voeg een paar eetlepels melk toe en bestrijk hiermee het speculaasdeeg
- Verdeel nu de halve amandelen over de speculaas en bestrijk nogmaals met het ei/melk mengsel
- Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven van 170 graden voor ongeveer 30-35 minuten
- Haal dan de speculaas uit de oven en laat goed afkoelen. Breek de speculaas dan in brokken
Ingrediënten
- 150 gram donkere basterdsuiker
- 300 gram bloem
- 6 theelepels speculaaskruiden
- 150 gram koude roomboter in blokjes
- 4 eetlepels melk
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- extra: 1 ei en scheutje melk om mee te bestrijken plus 2 eetlepels amandelen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Doe alle ingrediënten in een beslagkom en kneed dit kort en stevig door tot er een samenhangende deegbal ontstaat
- Maak er een rechthoekige platte dikke plak van en verpak dit in plasticfolie en leg een nacht in de koelkast (bij voorkeur in ieder geval 2 uur)
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit tot een dikke rechthoekige plak van ongeveer 1 cm dik
- Strooi wat bloem op het aanrecht voordat je het deeg gaat uitrollen zodat het deeg niet blijft plakken
- Leg de uitgerolde plak speculaas nu op een met bakpapier beklede bakplaat
- Doe een scheutje melk in een bakje, klop deze met een vork los en voeg een paar eetlepels melk toe en bestrijk hiermee het speculaasdeeg
- Verdeel nu de halve amandelen over de speculaas en bestrijk nogmaals met het ei/melk mengsel
- Zet de bakplaat in de voorverwarmde oven van 170 graden voor ongeveer 30-35 minuten
- Haal dan de speculaas uit de oven en laat goed afkoelen. Breek de speculaas dan in brokken
Heerlijk recept, gebakken met sinterklaas, echt lekker en makkelijker zelf te maken dan ik dacht