Knoflookbrood

0

Dit knoflookbrood is zo verschrikkelijk lekker met hele teentjes knoflook die eerst lekker gepoft zijn en daarna gemengd met het deeg en dan gebakken. Bij het bakken krijg je daardoor ook een heerlijke geur in huis van verse knoflook.

Het recept komt uit het boek Bakken van Paul Hollywood en is zeker de moeite waard om aan te schaffen. Dit superlekkere knoflookbrood moet je zeker een keer geproefd hebben.

Knoflookbrood recept

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 30 gram zachte boter
  • 10 gram droge gist
  • 320 ml koud water
  • 3 bollen verse knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • Snuf zout
  • Olijfolie (om het brood mee te besprenkelen)
  • Gedroogde oregano

Knoflookbrood maken

  1. Doe de bloem samen met het zout in een mengkom en meng goed door elkaar
  2. Voeg nu de gist toe, de zachte boter en 1 derde van het water
  3. Meng het geheel met je vingers door elkaar terwijl je beetje bij beetje het overige water toevoegt. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt of juist een klein beetje meer. Je moet een samenhangend deeg krijgen die zeker niet te nat is
  4. Bestrooi dan je aanrecht met een beetje bloem en stort het deeg hierop
  5. Kneed het met je handen voor ongeveer 10 minuten tot je een glad en zacht deeg hebt
  6. Vet dan een kom in met wat olie en leg hier het deeg in
  7. Dek af met een schone theedoek en laat het deeg minimaal 1 uur rijzen. 2 of 3 uur is nog beter, het deeg moet in volume verdubbeld zijn
  8. Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 180 graden)
  9. Pel de knoflook en leg ze in een ovenschaal, voeg de suiker, een snuf zout en een goede scheut olijfolie toe en zet het in de voorverwarmde oven 20-30 minuten tot de knoflook zacht is
  10. Laat afkoelen en bekleed in de tussentijd 2 bakplaten met bakpapier
  11. Kneed nu de afgekoelde knoflook door het gerezen deeg en stort het deeg dan op een met bloem bestoven werkblad
  12. Kneed even door en verdeel het deeg in 2 stukken en vorm/trek het deeg in een ovaal van 22cm
  13. Leg elk brood op een bakplaat en pak de bakplaten in in een schone zak om verder te rijzen
  14. Hou ook hier weer minimaal een uur aan zodat het deeg in volume verdubbeld is en terugveert als je erop drukt
  15. Zet de oven nu op 220 graden (200 graden hetelucht)
  16. Besprenkel na het rijzen de broden met olijfolie en gedroogde oregano en bak de broden in ongeveer 25 minuten tot ze gaar zijn. Dit kun je controleren door op de onderkant van het brood te tikken, deze moet hol klinken dan is het gaar.
  17. Laat dan verder afkoelen op een rooster

Dit knoflookbrood is heerlijk bij een salade op een lekkere verse tomatensoep

Knoflookbrood

Knoflookbrood

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Brood
Voorbereidingstijd: 3 uur
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 3 uur 25 minuten
Porties: 2 broden
Auteur: Receptenkoken

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 30 gram zachte boter
  • 10 gram droge gist
  • 320 ml koud water
  • 3 bollen verse knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • Snuf zout
  • Olijfolie om het brood mee te besprenkelen
  • Gedroogde oregano

Bereiding

  • Doe de bloem samen met het zout in een mengkom en meng goed door elkaar
  • Voeg nu de gist toe, de zachte boter en 1 derde van het water
  • Meng het geheel met je vingers door elkaar terwijl je beetje bij beetje het overige water toevoegt. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt of juist een klein beetje meer. Je moet een samenhangend deeg krijgen die zeker niet te nat is
  • Bestrooi dan je aanrecht met een beetje bloem en stort het deeg hierop
  • Kneed het met je handen voor ongeveer 10 minuten tot je een glad en zacht deeg hebt
  • Vet dan een kom in met wat olie en leg hier het deeg in
  • Dek af met een schone theedoek en laat het deeg minimaal 1 uur rijzen. 2 of 3 uur is nog beter, het deeg moet in volume verdubbeld zijn
  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 180 graden)
  • Pel de knoflook en leg ze in een ovenschaal, voeg de suiker, een snuf zout en een goede scheut olijfolie toe en zet het in de voorverwarmde oven 20-30 minuten tot de knoflook zacht is
  • Laat afkoelen en bekleed in de tussentijd 2 bakplaten met bakpapier
  • Kneed nu de afgekoelde knoflook door het gerezen deeg en stort het deeg dan op een met bloem bestoven werkblad
  • Kneed even door en verdeel het deeg in 2 stukken en vorm/trek het deeg in een ovaal van 22cm
  • Leg elk brood op een bakplaat en pak de bakplaten in in een schone zak om verder te rijzen
  • Hou ook hier weer minimaal een uur aan zodat het deeg in volume verdubbeld is en terugveert als je erop drukt
  • Zet de oven nu op 220 graden (200 graden hetelucht)
  • Besprenkel na het rijzen de broden met olijfolie en gedroogde oregano en bak de broden in ongeveer 25 minuten tot ze gaar zijn. Dit kun je controleren door op de onderkant van het brood te tikken, deze moet hol klinken dan is het gaar.
  • Laat dan verder afkoelen op een rooster
  • Dit knoflookbrood is heerlijk bij een salade op een lekkere verse tomatensoep

 

 

Lekkere recepten gratis in je mailbox!
Ontvang maximaal 2x per maand een mail met de lekkerste recepten en tips
Je kan je elk moment weer uitschrijven

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.