Knoflookbrood met gepofte knoflook mmmmm
Dit knoflookbrood is zo verschrikkelijk lekker met hele teentjes knoflook die eerst lekker gepoft zijn en daarna gemengd met het deeg en dan gebakken. Bij het bakken krijg je daardoor ook een heerlijke geur in huis van verse knoflook.
Het recept komt uit het boek Bakken van Paul Hollywood en is zeker de moeite waard om aan te schaffen. Dit superlekkere knoflookbrood moet je zeker een keer geproefd hebben.
Knoflookbrood recept
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 30 gram zachte boter
- 10 gram droge gist
- 320 ml koud water
- 3 bollen verse knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel fijne kristalsuiker
- Snuf zout
- Olijfolie (om het brood mee te besprenkelen)
- Gedroogde oregano
Knoflookbrood maken
- Doe de bloem samen met het zout in een mengkom en meng goed door elkaar
- Voeg nu de gist toe, de zachte boter en 1 derde van het water
- Meng het geheel met je vingers door elkaar terwijl je beetje bij beetje het overige water toevoegt. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt of juist een klein beetje meer. Je moet een samenhangend deeg krijgen die zeker niet te nat is
- Bestrooi dan je aanrecht met een beetje bloem en stort het deeg hierop
- Kneed het met je handen voor ongeveer 10 minuten tot je een glad en zacht deeg hebt
- Vet dan een kom in met wat olie en leg hier het deeg in
- Dek af met een schone theedoek en laat het deeg minimaal 1 uur rijzen. 2 of 3 uur is nog beter, het deeg moet in volume verdubbeld zijn
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 180 graden)
- Pel de knoflook en leg ze in een ovenschaal, voeg de suiker, een snuf zout en een goede scheut olijfolie toe en zet het in de voorverwarmde oven 20-30 minuten tot de knoflook zacht is
- Laat afkoelen en bekleed in de tussentijd 2 bakplaten met bakpapier
- Kneed nu de afgekoelde knoflook door het gerezen deeg en stort het deeg dan op een met bloem bestoven werkblad
- Kneed even door en verdeel het deeg in 2 stukken en vorm/trek het deeg in een ovaal van 22cm
- Leg elk brood op een bakplaat en pak de bakplaten in in een schone zak om verder te rijzen
- Hou ook hier weer minimaal een uur aan zodat het deeg in volume verdubbeld is en terugveert als je erop drukt
- Zet de oven nu op 220 graden (200 graden hetelucht)
- Besprenkel na het rijzen de broden met olijfolie en gedroogde oregano en bak de broden in ongeveer 25 minuten tot ze gaar zijn. Dit kun je controleren door op de onderkant van het brood te tikken, deze moet hol klinken dan is het gaar.
- Laat dan verder afkoelen op een rooster
Dit knoflookbrood is heerlijk bij een salade op een lekkere verse tomatensoep
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 10 gram zout
- 30 gram zachte boter
- 10 gram droge gist
- 320 ml koud water
- 3 bollen verse knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel fijne kristalsuiker
- Snuf zout
- Olijfolie om het brood mee te besprenkelen
- Gedroogde oregano
Bereiding
- Doe de bloem samen met het zout in een mengkom en meng goed door elkaar
- Voeg nu de gist toe, de zachte boter en 1 derde van het water
- Meng het geheel met je vingers door elkaar terwijl je beetje bij beetje het overige water toevoegt. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt of juist een klein beetje meer. Je moet een samenhangend deeg krijgen die zeker niet te nat is
- Bestrooi dan je aanrecht met een beetje bloem en stort het deeg hierop
- Kneed het met je handen voor ongeveer 10 minuten tot je een glad en zacht deeg hebt
- Vet dan een kom in met wat olie en leg hier het deeg in
- Dek af met een schone theedoek en laat het deeg minimaal 1 uur rijzen. 2 of 3 uur is nog beter, het deeg moet in volume verdubbeld zijn
- Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 180 graden)
- Pel de knoflook en leg ze in een ovenschaal, voeg de suiker, een snuf zout en een goede scheut olijfolie toe en zet het in de voorverwarmde oven 20-30 minuten tot de knoflook zacht is
- Laat afkoelen en bekleed in de tussentijd 2 bakplaten met bakpapier
- Kneed nu de afgekoelde knoflook door het gerezen deeg en stort het deeg dan op een met bloem bestoven werkblad
- Kneed even door en verdeel het deeg in 2 stukken en vorm/trek het deeg in een ovaal van 22cm
- Leg elk brood op een bakplaat en pak de bakplaten in in een schone zak om verder te rijzen
- Hou ook hier weer minimaal een uur aan zodat het deeg in volume verdubbeld is en terugveert als je erop drukt
- Zet de oven nu op 220 graden (200 graden hetelucht)
- Besprenkel na het rijzen de broden met olijfolie en gedroogde oregano en bak de broden in ongeveer 25 minuten tot ze gaar zijn. Dit kun je controleren door op de onderkant van het brood te tikken, deze moet hol klinken dan is het gaar.
- Laat dan verder afkoelen op een rooster
- Dit knoflookbrood is heerlijk bij een salade op een lekkere verse tomatensoep