Website met heerlijke recepten en kooktips

Gebakken biefstuk met rozemarijn

2 3.099

Een goed gebakken biefstuk heeft geen opsmuk nodig, alleen wat peper en zout is al heerlijk maar een takje rozemarijn op het laatst in de pan erbij geeft het vlees en de jus een super lekkere smaak. Een goede biefstuk bakken is voor veel mensen nog best lastig terwijl het echt niet zo moeilijk is. Haal wel 30 minuten voor het bakken het vlees uit de koelkast zodat het wat op temperatuur kan komen.

Hoe bak je de perfect gebakken biefstuk

  • Haal 30 minuten voor het bakken het vlees uit de koelkast
  • Zet een koekenpan op het vuur met een goede klont boter en laat uitbruisen
  • Leg de biefstukken in de hete boter zodat ze direct dichtschroeien en bestrooi ze met vers gemaken zout en peper
  • Draai dan de biefstukken om en bestrooi ook die kant met zout en peper
  • Beweeg de biefstukken een beetje in de pan zodat ze een mooie kleur krijgen
  • Voeg een takje rozemarijn toe
  • Afhankelijk van de dikte bak je de biefstukken 2-3 per kant maximaal (voor rood/rose)
  • Haal de biefstukken uit de pan en dek ze af met een stukje aluminium folie, zo kan het vlees “rusten”en trekken de vleessappen goed in de biefstuk waardoor je biefstuk supermals blijft
  • Zet het vuur van de pan weer iets hoger en blus af met een goede scheut rode wijn en laat de alcohol verdampen
  • Leg de biefstukken op het bord en schep er wat jus overheen

Biefstuk grillen

  1. Biefstuk leent zich ook heel goed om te grillen, laat ook dan je biefstuk weer op temperatuur komen
  2. Zet een grillpan op het vuur en laat goed warm worden
  3. Smeer de biefstukken in met olie en leg ze in de goed hete grillpan zodat de biefstuk direct dichtschroeid
  4. Bestrooi met zout en peper
  5. Draai na 1 minuutje de biefstuk een halve slag om zodat je een mooi ruitpatroontje op de biefstuk krijgt, na weer een minuutje draai je de biefstuk helemaal om
  6. Bestrooi ook deze kant met zout en peper
  7. Ook daar draai je de biefstuk na een minuutje een halve slag
  8. Na ongeveer nog een minuutje (afhankelijk van de dikte en hoe rood/doorbakken je de biefstuk wil haal je de biefstuk uit de pan en laat je de biefstukken 4/5 minuutjes rusten, afgedekt met een stukje aluminiumfolie

Hoe lang moet je biefstuk bakken

Voor een biefstuk van ongeveer 2 cm dik hou ik de volgende baktijden aan:

  • Rood/Rare 2 minuten aan beiden kanten, daarna 4/5 minuutjes laten rusten
  • Medium/rare 2,5 minuten aan beiden kanten daarna 4/5 minuutjes laten rusten
  • Medium 3 minuten aan beiden kanten daarna 4/5 minuutjes laten rusten
  • Medium/doorbakken 4 minuten aan beiden kanten daarna 4/5 minuutjes laten rusten
  • Doorbakken 5-6 minuten aan beiden kanten daarna 4/5 minuutjes laten rusten
2 Comments
  1. […] met bv toast om als lunch te eten maar je kunt gebakken champignons ook eten als bijgerecht bij bv gebakken biefstuk of een ander lekker stukje vlees. Echt lekkere gebakken champignons worden in een klontje boter […]

  2. […] net als champignonsoep een klassieker. De saus staat op vele menu’s op de kaart en word vaak bij biefstuk of varkenshaas geserveerd. Naast champignon roomsaus zie je pepersaus ook vaak op het menu staan. […]

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.