Cakebeslag
Cakebeslag is makkelijk om te maken en je hebt er eigenlijk maar 4/5 ingrediënten voor nodig. Dit is het basis cakebeslag. Je kunt bij het basisrecept nog smaakstoffen toevoegen zoals citroenrasp of sinaasappelrasp. Ik gebruik eigenlijk altijd wat rasp van een citroen omdat dat de cake net even een lekker fris smaakje geeft. Dit is natuurlijk persoonlijk en kun je of weglaten of vervangen door sinaasappelrasp.
Verder kun je aan de cake nog andere ingrediënten toevoegen zoals bv rozijntjes, appel, gedroogde stukjes fruit zoals dadel of abrikoos. Ook is het lekker om wat fijngehakte noten door het beslag te mengen, denk hierbij aan walnoten of pecannoten. Of een combinatie van verschillende noten. Je kunt eindeloos variëren.
Cakebeslag recept
- 250 gram boter op kamertemperatuur
- 250 gram (fijne) suiker
- 250 gram zelfrijzend bakmeel ( op bloem met ½ zakje bakpoeder gemengd)
- 250 gram ei (dit zijn ongeveer 5 medium eieren)
- Optioneel rasp van een halve citroen
Cakebeslag maken
- Klop de boter met de suiker in enkele minuten tot een zacht zalfachtig mengsel
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe terwijl je het mengsel blijft kloppen
- Als alle eieren zijn opgenomen zeef je de bloem boven het mengsel en spatelt het kort door elkaar
- Nu is het beslag klaar om te bakken
Cake bakken
- Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven op 160 graden)
- Vet een bakblik in
- Maak het cakebeslag zoals hierboven beschreven
- Giet het beslag in het cakeblik en schuif de cake in het midden van de voorverwarmde oven op een rooster
- Bak de cake in ongeveer 40-50 minuten gaar (controleer met een sateprikker of de cake gaar is, dit doe je door in het midden van de cake te prikken en komt de prikker en schoon uit dan is de cake gaar, zit er nog nat beslag aan dan de baktijd iets verlengen)
- Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen en stort deze dan op een rooster om verder af te koelen
Ingrediënten
- 250 gram boter op kamertemperatuur
- 250 gram fijne suiker
- 250 gram zelfrijzend bakmeel op bloem met ½ zakje bakpoeder gemengd
- 250 gram ei dit zijn ongeveer 5 medium eieren
- Optioneel rasp van een halve citroen
Bereiding
Cakebeslag maken
- Klop de boter met de suiker in enkele minuten tot een zacht zalfachtig mengsel
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe terwijl je het mengsel blijft kloppen
- Als alle eieren zijn opgenomen zeef je de bloem boven het mengsel en spatelt het kort door elkaar
- Nu is het beslag klaar om te bakken
Cake bakken
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Vet een bakblik in
- Maak het cakebeslag zoals hierboven beschreven
- Giet het beslag in het cakeblik en schuif de cake in het midden van de voorverwarmde oven op een rooster
- Bak de cake in ongeveer 40-50 minuten gaar (controleer met een sateprikker of de cake gaar is, dit doe je door in het midden van de cake te prikken en komt de prikker en schoon uit dan is de cake gaar, zit er nog nat beslag aan dan de baktijd iets verlengen)
- Laat de cake 5 minuten in de vorm afkoelen en stort deze dan op een rooster om verder af te koelen
Goed recept, cake perfect gelukt
Lekker met wat sinaasappelrasp en chocolade door het beslag gedaan