Bolognesesaus

0

Zelf bolognesesaus maken is helemaal niet zo moeilijk als dat je misschien denkt. Het kost wel even tijd, dat zit hem niet zozeer in het maken zelf maar in de tijd dat de saus op het vuur staat. Echt lekkere bolognesesaus laat je lekker lang pruttelen, minimaal 2 uur bij voorkeur.

Ikzelf maak bolognesesaus altijd met rode wijn, maar in veel recepten voor Italiaanse bolognesesaus word er juist witte zijn gebruikt. Beiden zijn erg lekker dus ik zou zeggen probeer beiden eens uit en bepaal zelf wat jij het lekkerste vind. Heb je niet zo heel veel tijd om te koken dan raad ik aan gelijk een grote pan van deze saus te maken en dan in te vriezen in bakjes, zo heb je altijd een heerlijke verse pastasaus in de vriezer. Deze bolognesesaus kun je ook prima gebruiken voor lasagne.

Bolognesesaus recept

  • 400 gram rundergehakt
  • 125 gram spekreepjes of pancetta
  • 4 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 winterwortels in kleine blokjes
  • 5 stengels bleekselderij fijngesneden
  • blikje tomatenpuree (klein)
  • 250 ml rode wijn
  • 3 takjes tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 200 ml water
  • 2 runderbouillonblokjes
  • scheutje olie
  • peper en zout

Bolognesesaus maken

  1. Zet een pan op het vuur met een scheutje olie erin en bak hier de pancetta of spekreepjes kort in aan
  2. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en daarna het gehakt
  3. Bak het gehakt rul, zodra het gehakt rulgebakken is voeg dan het blikje tomatenpuree toe en bak kort mee (zo word de tomatenpuree iets ontzuurd)
  4. Giet dat de rode wijn erop en laat even koken tot de alcohol verdampt is
  5. Voeg dan alle overige ingredienten toe, breng aan de kook en roer goed door
  6. Zet het vuur dan zachtjes maar wel zo dat het heel langzaam blijft pruttelen (deksel op de pan)
  7. Roer regelmatig zodat de saus niet aanbakt.
  8. Laat het minimaal 2 uurtjes pruttelen (3 uur mag ook)
  9. Haal daarna de laurier en het rozemarijntakje eruit en breng eventueel nog op smaak met wat zout en peper
  10. Voeg eventueel een theelepel suiker toe mocht je de saus te zuur vinden

Bolognesesaus invriezen

Bolognesesaus kun je heel goed invriezen, laat de saus dan eerst helemaal afkoelen in de koelkast en verdeel het dan in bakjes zodat je steeds een portie hebt en vries dan in. Laat de saus een nacht ontdooien in de koelkast en verwarm het weer goed door op het moment dat je het gaat eten.

5 from 1 reviews
Bolognesesaus
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recipe type: Saus
Ingrediënten
  • 400 gram rundergehakt
  • 125 gram spekreepjes of pancetta
  • 4 teentjes knoflook fijngesneden
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 winterwortels in kleine blokjes
  • 5 stengels bleekselderij fijngesneden
  • blikje tomatenpuree (klein)
  • 250 ml rode wijn
  • 3 takjes tijm (of 1 theelepel gedroogde tijm)
  • 1 takje verse rozemarijn
  • 200 ml water
  • 2 runderbouillonblokjes
  • scheutje olie
  • peper en zout
Bereiding
  1. Zet een pan op het vuur met een scheutje olie erin en bak hier de pancetta of spekreepjes kort in aan
  2. Voeg de gesnipperde ui en knoflook toe en daarna het gehakt
  3. Bak het gehakt rul, zodra het gehakt rulgebakken is voeg dan het blikje tomatenpuree toe en bak kort mee (zo word de tomatenpuree iets ontzuurd)
  4. Giet dat de rode wijn erop en laat even koken tot de alcohol verdampt is
  5. Voeg dan alle overige ingredienten toe, breng aan de kook en roer goed door
  6. Zet het vuur dan zachtjes maar wel zo dat het heel langzaam blijft pruttelen (deksel op de pan)
  7. Roer regelmatig zodat de saus niet aanbakt.
  8. Laat het minimaal 2 uurtjes pruttelen (3 uur mag ook)
  9. Haal daarna de laurier en het rozemarijntakje eruit en breng eventueel nog op smaak met wat zout en peper
  10. Voeg eventueel een theelepel suiker toe mocht je de saus te zuur vinden

 

 

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.