Zeeuwse bolussen, zo maak je ze zelf

0

Ik ben dol op Zeeuwse bolussen en wilde ze graag eens zelf maken. De bolussen uit de supermarkt zijn vaak erg droog maar de Zeeuwse bolussen uit onderstaand recept zijn heerlijk zacht en smeuïg, precies zoals ze horen te zijn.  Het deeg laat je heel makkelijk rijzen in een dichte oven die uitstaat. Zet een bakje heet water onder in de oven en het deeg op het rooster erboven, deur dicht, zo blijft de warmte erin en rijst het deeg heel mooi.

Bij het bakken staat er ook een bakje water onderin, zo blijven de bolussen bij het bakken vochtig en drogen ze niet uit, dit geeft straks een heerlijke zachte smeuïge bolus.

Zodra de bolussen gebakken zijn haal ze dan uit de oven en draai de bolussen direct om en schep een klein beetje van het suikermengsel van de bakplaat over de bolussen. Laat nu verder afkoelen. Zodra de bolussen bijna afgekoeld zijn direct afdekken, zo hou je heerlijke zachte bolussen.

Onderstaand recept is voor 6 tot 8 bolussen

Recept voor Zeeuwse bolussen

  • 350 gram bloem
  • 1 zakje droge gist
  • 4 gram zout
  • 210 ml melk (lauwwarm)
  • 1 ei op kamertemperatuur
  • 35 gram ongezouten roomboter
  • 2 theelepels kaneel
  • 500 gram donkere basterdsuiker

Zeeuwse bolussen maken

  1. Doe de bloem in een beslagkom samen met het gist en meng door elkaar
  2. Verwarm de melk iets in de magnetron of steelpannetje tot het lauwwarm is en giet dit samen met de boter, het zout en het ei bij de bloem
  3. Meng dit goed door elkaar met je handen of met een keukenmachine met kneedhaken ongeveer 8 minuten goed door
  4. Maak een bal van het deeg en leg dit met een bakpapiertje eronder op een bakplaat en dek af met plasticfolie
  5. Zet een bakje kokend water onder in de oven en schuif het deeg in de oven (oven niet aanzetten)
  6. Doe de deur dicht en laat het deeg 15 minuten rijzen
  7. Meng de donkere basterdsuiker samen met het kaneel goed door elkaar en doe het in een grote bak
  8. Maak van het deeg bolletjes van ongeveer 70 gram en haal deze door het suiker/kaneel mengsel en leg ze weer op de bakplaat
  9. Zet een nieuw bakje kokend water in de oven en schuif de bakplaat weer in de oven en laat rijzen voor 15 minuten
  10. Rol de reepjes deeg nogmaals door het suiker/kaneelmengsel en rol het deeg met  2 handen uit tot je dunne rolletjes deeg krijgt van ongeveer 30cm lang
  11. Zorg dat de deegrolletjes overal goed bedekt zijn met het suiker/kaneelmengsel en rol ze dan op tot bolussen.
  12. Leg de bolussen op je bakplaat en zet deze op een warme plek om nogmaals 45 minuten te laten rijzen
  13. Verwarm de oven in de tussentijd voor tot 250 graden (230 graden hetelucht)
  14. Zet vervolgens een hittebestendig bakje koud water onderin de hete oven en schuif de bakplaat met bolussen in het midden van de oven
  15. Bak de bolussen in 6 minuten gaar
  16. Haal ze dan uit de oven en draai de bolussen direct om en schep een klein beetje van het suikermengsel van de bakplaat over de bolussen.
  17. Laat nu verder afkoelen. Zodra de bolussen bijna afgekoeld zijn direct afdekken, zo hou je heerlijke zachte bolussen.
  18. Eet smakelijk

Zeeuwse bolussen

Zeeuwse bolussen, zo maak je ze zelf

5 van 6 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Bolussen
Voorbereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd: 6 minuten
Totale tijd: 1 uur 36 minuten
Porties: 8 bolussen
Auteur: Receptenkoken

Ingrediënten

  • • 350 gram bloem
  • 1 zakje droge gist
  • 4 gram zout
  • 210 ml melk lauwwarm
  • 1 ei op kamertemperatuur
  • 35 gram ongezouten roomboter
  • 2 theelepels kaneel
  • 500 gram donkere basterdsuiker

Bereiding

  • Doe de bloem in een beslagkom samen met het gist en meng door elkaar
  • Verwarm de melk iets in de magnetron of steelpannetje tot het lauwwarm is en giet dit samen met de boter, het zout en het ei bij de bloem
  • Meng dit goed door elkaar met je handen of met een keukenmachine met kneedhaken ongeveer 8 minuten goed door
  • Maak een bal van het deeg en leg dit met een bakpapiertje eronder op een bakplaat en dek af met plasticfolie
  • Zet een bakje kokend water onder in de oven en schuif het deeg in de oven (oven niet aanzetten)
  • Doe de deur dicht en laat het deeg 15 minuten rijzen
  • Meng de donkere basterdsuiker samen met het kaneel goed door elkaar en doe het in een grote bak
  • Maak van het deeg bolletjes van ongeveer 70 gram en haal deze door het suiker/kaneel mengsel en leg ze weer op de bakplaat
  • Zet een nieuw bakje kokend water in de oven en schuif de bakplaat weer in de oven en laat rijzen voor 15 minuten
  • Rol de reepjes deeg nogmaals door het suiker/kaneelmengsel en rol het deeg met 2 handen uit tot je dunne rolletjes deeg krijgt van ongeveer 30cm lang
  • Zorg dat de deegrolletjes overal goed bedekt zijn met het suiker/kaneelmengsel en rol ze dan op tot bolussen.
  • Leg de bolussen op je bakplaat en zet deze op een warme plek om nogmaals 45 minuten te laten rijzen
  • Verwarm de oven in de tussentijd voor tot 250 graden (230 graden hetelucht)
  • Zet vervolgens een hittebestendig bakje koud water onderin de hete oven en schuif de bakplaat met bolussen in het midden van de oven
  • Bak de bolussen in 6 minuten gaar
  • Haal ze dan uit de oven en draai de bolussen direct om en schep een klein beetje van het suikermengsel van de bakplaat over de bolussen.
  • Laat nu verder afkoelen. Zodra de bolussen bijna afgekoeld zijn direct afdekken, zo hou je heerlijke zachte bolussen.

 

Lekkere recepten gratis in je mailbox!
Ontvang maximaal 2x per maand een mail met de lekkerste recepten en tips
Je kan je elk moment weer uitschrijven

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.