Vanilleijs maken

0

Zelf vanille ijs maken is prima te doen. Het makkelijkste gaat dit wel met een ijsmachine omdat je zo een mooi fijn ijs krijgt door het continue in beweging houden van de massa bij het invriezen. Voor bijvoorbeeld granita  gebruik je juist de techniek om de massa stilstaand te laten bevriezen daardoor krijg je juist grove ijskristallen (bij granita gewenst bij vanille roomijs juist niet)

Je kunt het ook wel zonder ijsmachine maken maar roer dan heel regelmatig de massa om.

Maak bij voorkeur het mengsel (custard) voor het ijs al een dag voordat je het ijs wil maken, het is het lekkerste als de custard een nacht heeft kunnen “rijpen”

Vanilleijs recept

  • 1 vanillestokje
  • 200 ml slagroom
  • 300 ml volle melk
  • 3 eidooiers
  • 125 gram suiker

Vanilleijs maken

  1. Halveer het vanillestokje, schraap het merg eruit en doe dit samen met de melk en de slagroom in een pan
  2. Breng het melk/roommengsel aan de kook
  3. Roer in en kom de eidooiers door elkaar met de suiker erbij
  4. Giet hier al roerende de hete slagroom bij en roer goed door
  5. Doe het mengsel terug in de pan en verwarm het mengsel terwijl je met een houten sptael blijft roeren
  6. Het mengsel mag niet heter worden dan 80 graden anders gaan de dooiers stollen
  7. Je zal zien als je het mengsel langzaam verwarmt dat het mengsel dikker word
  8. Zet dan het vuur uit en hiet het mengsel door een zeef in een andere kom
  9. Zet het mengsel in de koelkast om af te koelen, het beste is om het de hele nacht te laten staan
  10. Draai daarna het ijs in de ijsmachine
5 from 1 reviews
Vanilleijs maken
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Ingrediënten
  • 1 vanillestokje
  • 200 ml slagroom
  • 300 ml volle melk
  • 3 eidooiers
  • 125 gram suiker
Bereiding
  1. Halveer het vanillestokje, schraap het merg eruit en doe dit samen met de melk en de slagroom in een pan
  2. Breng het melk/roommengsel aan de kook
  3. Roer in en kom de eidooiers door elkaar met de suiker erbij
  4. Giet hier al roerende de hete slagroom bij en roer goed door
  5. Doe het mengsel terug in de pan en verwarm het mengsel terwijl je met een houten spatel blijft roeren
  6. Het mengsel mag niet heter worden dan 80 graden anders gaan de dooiers stollen
  7. Je zal zien als je het mengsel langzaam verwarmt dat het mengsel dikker word
  8. Zet dan het vuur uit en hiet het mengsel door een zeef in een andere kom
  9. Zet het mengsel in de koelkast om af te koelen, het beste is om het de hele nacht te laten staan
  10. Draai daarna het ijs in de ijsmachine

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.