Pruimen plaatcake

0

Het seizoen van de pruimen is weer aangebroken dus werd het tijd voor een heerlijke pruimen plaatkoek. Tegenwoordig zijn pruimen jaarrond te verkrijgen maar de Nederlandse pruimen zijn er ongeveer vanaf juli/augustus tm september. Pruimen worden ook geïmporteerd vanuit Spanje, Chili, Israël en Zuid-Afrika waardoor ze buiten deze periode ook gewoon te verkrijgen zijn. Ook zijn er natuurlijk altijd nog gedroogde pruimen maar deze plaatkoek is natuurlijk gemaakt van heerlijke verse pruimen.

Pruimen zijn ook nog eens super gezond , ze zijn rijk aan antioxidanten en werken erg goed tegen constipatie. Pruimen bevatten verder veel kalium wat effectief is tegen een hoge bloeddruk. Daarnaast zijn pruimen bijzonder vezelrijk waardoor ze goed zijn voor je darmen maar bovenal zijn pruimen gewoon ontzettend lekker. Reden genoeg dus om deze lekkere pruimen plaatkoek te maken.

Pruimen plaatcake recept

  • 150 gram boter op kamer temperatuur
  • 3 eieren op kamer temperatuur
  • Rasp van 1 citroen
  • 125 ml karnemelk
  • 125 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram gezeefde bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 12 pruimen gehalveerd en ontdaan van de pit
  • Snufje zout
  • Poedersuiker om te bestrooien

Pruimen plaatcake maken

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (140 graden hetelucht oven)
  2. Doe de boter in de keukenmachine (of mengkom) en voeg de suiker toe. Klop met de keukenmachine of handmixer tot de boter romig en wit geworden is en voeg dan 1 voor 1 de eieren toe tot alles goed gemengd is
  3. Voeg dan de citroenrasp, vanille extract en een snufje zout toe en meng goed door
  4. Giet dan de karnemelk erbij en mix dan rustig de bloem erdoor samen met het bakpoeder
  5. Vet een brownie bakblik in (van ongeveer 20-25cm) en giet het beslag hierin
  6. Verdeel de halve pruimen door ze bovenop het beslag te leggen met de buitenkant naar boven
  7. Bak de plaatkoek dan in 50-60 minuten af. Controleer na 50 minuten of de taart al goed is laat anders nog 5-10 minuten in de oven staan.
  8. Haal dan uit de oven en laat de cake daarna 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal de plaatcake daarna uit de vorm en laat volledig afkoelen op een taart rooster. Bestrooi voor het serveren de pruimen met poedersuiker.
Pruimen plaatcake

Pruimen plaatcake

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Plaatcake
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Porties: 1 plaatcake
Auteur: Receptenkoken

Ingrediënten

  • 150 gram boter op kamer temperatuur
  • 3 eieren op kamer temperatuur
  • Rasp van 1 citroen
  • 125 ml karnemelk
  • 125 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram gezeefde bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 12 pruimen gehalveerd en ontdaan van de pit
  • Snufje zout
  • Poedersuiker om te bestrooien

Bereiding

  • Doe de boter in de keukenmachine (of mengkom) en voeg de suiker toe. Klop met de keukenmachine of handmixer tot de boter romig en wit geworden is en voeg dan 1 voor 1 de eieren toe tot alles goed gemengd is
  • Voeg dan de citroenrasp, vanille extract en een snufje zout toe en meng goed door
  • Giet dan de karnemelk erbij en mix dan rustig de bloem erdoor samen met het bakpoeder
  • Vet een brownie bakblik in (van ongeveer 20-25cm) en giet het beslag hierin
  • Verdeel de halve pruimen door ze bovenop het beslag te leggen met de buitenkant naar boven
  • Bak de plaatkoek dan in 50-60 minuten af. Controleer na 50 minuten of de taart al goed is laat anders nog 5-10 minuten in de oven staan.
  • Haal dan uit de oven en laat de cake daarna 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal de plaatcake daarna uit de vorm en laat volledig afkoelen op een taart rooster. Bestrooi voor het serveren de pruimen met poedersuiker.

 

 

 

Lekkere recepten gratis in je mailbox!
Ontvang maximaal 2x per maand een mail met de lekkerste recepten en tips
Je kan je elk moment weer uitschrijven

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.