Pruimen compote of pruimenjam
Pruimen zijn naast heel erg lekker ook nog eens supergezond en bevatten heel veel antioxidanten zodat ze je kunnen beschermen tegen tal van ziekten. Doordat pruimen zeer vezelrijk zijn, zijn ze ook nog een heel erg goed voor je darmen en werken ze tegen obstipatie. Tegenwoordig zijn pruimen jaarrond te verkrijgen maar dan worden ze vooral geïmporteerd. De Hollandse pruimen zijn ongeveer van juli/augustus te verkrijgen tm september.
Pruimen compote recept
Voor 2 potten compote
- Kook 2 jam potjes met deksel goed uit in kokend water.
- 12 pruimen gehalveerd en van pit ontdaan
- 150 gram suiker
- 2 theelepels kaneel
- rasp van 1 sinaasappel
- sap van 1 sinaasappel
- 1 zakje vanillesuiker
- 300 ml water
Pruimen compote maken
- Neem een pannetje en doe de pruimen samen met de sinaasappelrasp, sap van de sinaasappel, de suiker, de kaneel en het water erin en breng aan de kook.
- Laat de compote zachtjes een minuutje of 15-20 doorkoken tot je een dikke compote krijgt
- Giet de compote in de schone uitgekookte jam potjes, draai de dop er op en laat afkoelen.
- Deze pruimen compote is heerlijk op een beschuitje, bij de muesli, verwerkt in een pruimentaart of lekker in de yoghurt of kwark.
Ingrediënten
- 12 pruimen gehalveerd en van pit ontdaan
- 150 gram suiker
- 2 theelepels kaneel
- rasp van 1 sinaasappel
- sap van 1 sinaasappel
- 1 zakje vanillesuiker
- 300 ml water
Bereiding
- Neem een pannetje en doe de pruimen samen met de sinaasappelrasp, sap van de sinaasappel, de suiker, de kaneel en het water erin en breng aan de kook.
- Laat de compote zachtjes een minuutje of 15-20 doorkoken tot je een dikke compote krijgt
- Giet de compote in de schone uitgekookte jam potjes, draai de dop er op en laat afkoelen.
- Deze pruimen compote is heerlijk op een beschuitje, bij de muesli, verwerkt in een pruimentaart of lekker in de yoghurt of kwark.
De compote is heerlijk kruidig.
Ik hou van kruidig in de herfst maar niet te zoet. Ik heb nu opnieuw een lading pruimen en ga ze op deze zelfde manier tot compote maken.
Ik heb me de vorige keer helaas vergist, en gedacht dat ze in de koelkast langer goed zouden blijven. Één pot heb ik helaas weg moeten doen dit schimmel.
Maar nu weet ik: het blijft best een tijdje goed maar niet twee maanden. Eerder opmaken dus en eventueel wat weggeven 👍😅
Wat een heerlijk recept. Zeker voor herhaling vatbaar 👌👌👌