Klassieke appeltaart, ouderwets lekker zoals oma hem ook maakte
Appeltaart zoals je die vroeger bij opa en oma kreeg. Deze klassieke appeltaart is simpel zonder extra poespas of extra ingrediënten maar daarom is deze juist zo lekker. Gewoon een klassieke appeltaart zoals een appeltaart hoort te zijn. Het is alleen wel heel belangrijk om de juiste appel te kiezen voor deze klassieker want appel is natuurlijk het hoofdingrediënt. Je wil een appel die wel zacht wordt maar niet te nat is of tot moes gebakken wordt. Je wil mooie laagjes appel zien als je de taart doorsnijdt.
Wat zijn de beste appels voor deze klassieke appeltaart?
Je kunt verschillende appels gebruiken denk hierbij aan de jonagold, dit zijn grote s moesappels met een friszure smaak. De Jonagold is een prima appel om appeltaart van te maken. Hou je van meer bite dan zou ik kiezen voor de Elstar.
De Elstar appel is een Hollandse appel die het hele jaar goed te verkrijgen is. Deze appel heeft een lekkere stevige bite, hou je daarvan dat zou ik voor deze appel gaan in je klassieke appeltaart.
Ook is de Jonagold heel goed te gebruiken. Dit is een frisse handappel met een sappige bite.
In het recept gebruik ik 2 eetlepels custardpoeder, dit is om het vocht wat uit de appel komt te binden, zeker bij de moesappel krijg je anders al snel een natte appeltaart en dat wil je niet.
Ik gebruik zelf nooit rozijnen in mijn appeltaart maar hou je hier wel van dan kan je deze natuurlijk toevoegen.
Klassieke appeltaart recept
Deeg
- 300 gram bloem
- 200 gram koude boter in blokjes gesneden
- 100 gram suiker
- 2 eetlepels koud water
- 1 ei
- ½ theelepel zout
Vulling
- 7-8 appels (1 van de 2 hierboven beschreven appels)
- 2 eetlepels paneermeel
- 100 gram suiker
- 4 theelepels kaneel
- Eventueel wat rozijnen (ongeveer 60-80 gram)
- 2 eetlepels custardpoeder
Extra
- 1 ei met scheutje melk of room
- Springvorm van 24cm doorsneden
- 2 eetlepels abrikozenjam
Klassieke appeltaart maken
- Vet een springvorm in van 24 cm
- Meng de bloem met het zout en de suiker
- Kneed de bloem samen met het ei, de blokjes boter en de 2 eetlepels water tot een soepel deeg
- Maak een dikke plak van het deeg en verpak het deeg in plasticfolie en leg voor minimaal 30 minuten in de koelkast ( of langer)
- Strooi wat bloem op het aanrecht en leg hier de plak deeg op
- Strooi ook wat bloem op de plak deeg en rol het deeg nu uit tot een ronde lap van minimaal 30-35 cm doorsnede
- Bekleed hiermee de ingevette springvorm en strooi 2 eetlepels paneelmeel over de bodem
- Maak van het overgebleven deeg weer een plak en leg tot verder gebruik terug in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden)
- Schil nu de appel, haal het klokhuis eruit en snijd de appel in dunne plakjes.
- Doe de appelplakjes in een grote kom en meng de suiker, het kaneel en de custardpoeder erdoor en roer alles goed door elkaar
- Giet dit nu in de springvorm en druk overal goed aan
- Rol het overgebleven deeg uit tot een dunne plak van 3-4 mm dik en snijd hier dunne repen van
- Leg deze over de taart zoals je op de foto’s kunt zien (kruislings zodat je een raster krijgt)
- Klop het ei samen met wat slagroom of melk goed los en bestrijk hier de hele taart mee
- Zet de taart nu op het rooster in het midden van de oven voor 1 uur
- Haal dan de taart uit de oven en laat in de springvorm afkoelen
- Verwarm 2 eetlepels abrikozenjam lichtjes in een pannetje of kort in de magnetron tot deze wat vloeibaar word en besmeer hier de nog warme taart mee in laat iets verder afkoelen (lauwwarm is de appeltaart ook heerlijk)
- Ook lekker met een scheutje vanillesaus..
Ingrediënten
Deeg
- 300 gram bloem
- 200 gram koude boter in blokjes gesneden
- 100 gram suiker
- 2 eetlepels koud water
- 1 ei
- ½ theelepel zout
Vulling
- 7-8 appels 1 van de 2 hierboven beschreven appels
- 2 eetlepels paneermeel
- 100 gram suiker
- 4 theelepels kaneel
- Eventueel wat rozijnen ongeveer 60-80 gram
- 2 eetlepels custardpoeder
Extra
- 1 ei met scheutje melk of room
- Springvorm van 24cm doorsneden
- 2 eetlepels abrikozenjam
Bereiding
- Vet een springvorm in van 24 cm
- Meng de bloem met het zout en de suiker
- Kneed de bloem samen met het ei, de blokjes boter en de 2 eetlepels water tot een soepel deeg
- Maak een dikke plak van het deeg en verpak het deeg in plasticfolie en leg voor minimaal 30 minuten in de koelkast ( of langer)
- Strooi wat bloem op het aanrecht en leg hier de plak deeg op
- Strooi ook wat bloem op de plak deeg en rol het deeg nu uit tot een ronde lap van minimaal 30-35 cm doorsnede
- Bekleed hiermee de ingevette springvorm en strooi 2 eetlepels paneelmeel over de bodem
- Maak van het overgebleven deeg weer een plak en leg tot verder gebruik terug in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven 160 graden)
- Schil nu de appel, haal het klokhuis eruit en snijd de appel in dunne plakjes.
- Doe de appelplakjes in een grote kom en meng de suiker, het kaneel en de custardpoeder erdoor en roer alles goed door elkaar
- Giet dit nu in de springvorm en druk overal goed aan
- Rol het overgebleven deeg uit tot een dunne plak van 3-4 mm dik en snijd hier dunne repen van
- Leg deze over de taart zoals je op de foto’s kunt zien (kruislings zodat je een raster krijgt)
- Klop het ei samen met wat slagroom of melk goed los en bestrijk hier de hele taart mee
- Zet de taart nu op het rooster in het midden van de oven voor 1 uur
- Haal dan de taart uit de oven en laat in de springvorm afkoelen
- Verwarm 2 eetlepels abrikozenjam lichtjes in een pannetje of kort in de magnetron tot deze wat vloeibaar word en besmeer hier de nog warme taart mee in laat iets verder afkoelen (lauwwarm is de appeltaart ook heerlijk)
- Ook lekker met een scheutje vanillesaus..
[…] te eten. Serveer er een lekker bolletje vanilleijs bij of giet wat warme vanillesaus over je zelfgebakken appeltaart, […]
Super! Heerlijk. Hartelijk dank, dat het recept makkelijk te printen is 🙂