Website met heerlijke recepten en kooktips

Zelf croutons maken

0 47.321

Croutons zijn krokante broodstukjes die vaak in de soep gegeten worden. Op een salade is het ook erg lekker. Het geeft een crunchy effect aan de soep of salade en je kunt er ook nog een lekker smaakje aan de croutons meegeven zoals bijvoorbeeld knoflook of kruiden.

Zelf croutons maken is niet alleen lekker maar ook gewoon heel makkelijk. Het beste maak je croutons van oud brood. Dit kan zowel witbrood als bruin brood zijn. Er zijn verschillende manieren om croutons te maken, in de oven of in de koekenpan.

In de oven is het handig als je een grotere hoeveelheid wil maken. Je kunt croutons heel makkelijk in een luchtdichte doos bewaren.

Croutons recept

  • Oud brood
  • Olijfolie (neutraal van smaak, geen extra vergine)
  • Eventueel gedroogde kruiden of knoflook na smaak
  • Zout

Croutons maken in de oven

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden
  2. Snijd het brood in blokjes
  3. Meng de olie met bv Italiaanse kruiden of 1 of 2 teentjes verse knoflook (door de knoflookpers)
  4. Hussel de olie goed door de croutons, er mag best wel wat olie overal zitten
  5. Strooi er wat zout over en hussel nogmaals
  6. Verdeel de croutons nu over de bakplaat en schuif ze in het midden van de oven
  7. Bak/Droog de croutons nu in 30-40 minuten tot ze door en door knapperig/droog zijn
  8. Kijk na 30 minuten een keertje hoever ze zijn, laat ze anders nog even zitten

Laat de croutons goed afkoelen en bewaar ze in een goed afgesloten trommel

Croutons maken in de koekenpan

  1. Wil je de croutons in een koekenpan maken meng dan de olie ook met de kruiden en/of knoflook en verwarm de olie in een koekenpan
  2. Voeg dan de croutons toe en hussel goed door zodat overal wat olie zit
  3. Betrooi met wat zout
  4. Hou de koekenpan continue in beweging en hussel de croutons op het vuur steeds door elkaar
  5. Zo bakken de croutons rondom mooi knapperig zonder dat ze teveel kleuren/verbranden
  6. Je moet er echt bijblijven en de croutons continue met de pan door elkaar husselen
  7. Giet ze zodra ze klaarzijn op een bord waar je een paar stukjes keukenrol op hebt liggen en laat ze af koelen

Bewaar in een goed afgesloten trommel

Zelf croutons maken

Zelf croutons maken

5 van 2 stemmen
Afdrukken Pin
Gang: Zelf maken
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Auteur: Recepten

Ingrediënten

  • Oud brood
  • Olijfolie neutraal van smaak, geen extra vergine
  • Eventueel gedroogde kruiden of knoflook na smaak
  • zout

Bereiding

Croutons maken in de oven

  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Snijd het brood in blokjes
  • Meng de olie met bv Italiaanse kruiden of 1 of 2 teentjes verse knoflook (door de knoflookpers)
  • Hussel de olie goed door de croutons, er mag best wel wat olie overal zitten
  • Betrooi met wat zout
  • Verdeel de croutons nu over de bakplaat en schuif ze in het midden van de oven
  • Bak/Droog de croutons nu in 30-40 minuten tot ze door en door knapperig/droog zijn
  • Kijk na 30 minuten een keertje hoever ze zijn, laat ze anders nog even zitten
  • Laat de croutons goed afkoelen en bewaar ze in een goed afgesloten trommel

Croutons maken in de koekenpan

  • Wil je de croutons in een koekenpan maken meng dan de olie ook met de kruiden en/of knoflook en verwarm de olie in een koekenpan
  • Voeg dan de croutons toe en hussel goed door zodat overal wat olie zit
  • bestrooi met wat zout
  • Hou de koekenpan continue in beweging en hussel de croutons op het vuur steeds door elkaar
  • Zo bakken de croutons rondom mooi knapperig zonder dat ze teveel kleuren/verbranden
  • Je moet er echt bijblijven en de croutons continue met de pan door elkaar husselen
  • Giet ze zodra ze klaar zijn op een bord waar je een paar stukjes keukenrol op hebt liggen en laat ze af koelen
  • Bewaar in een goed afgesloten trommel

 

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.