Wortels koken, zo kook je de lekkerste worteltjes
Wortels koken
Hoe je wortels moet koken hangt een beetje af van welke soort wortels je hebt. Heb je gewoon waspeen (kant en klaar in een zakje) gekocht, heb je winterpeen of bospeen.
Waspeen zijn de kleine worteltjes die je geschrapt in een zakje koopt, winterpeen zijn de dikke wortelen die vooral gebruikt worden om hutspot van te maken en bospeen, de naam zegt het al worden verkocht in een bos, met het groene loof er nog aan.
Hoe wortels koken Waspeen, Winterpeen, Bospeen
Waspeen: Waspeen kook je door de worteltjes even te wassen met koud water, dan doe je ze in de pan en giet er koud water op totdat ze net onder staan. Voeg wat zout toe, doe de deksel op de pan en breng de worteltjes aan de kook.
Zodra de worteltjes koken zet je het vuur laag en laat je ze nog een minuut of 16-20 koken
Prik met een vork in een paar wortels, gaat dit redelijk makkelijk, dan zijn de worteltjes gaar, gier af en voeg een klein klontje roomboter en een klein schepje suiker toe, hussel door en garneer met wat vers gehakte peterselie.
Winterpeen: Schil eerst de wortel en haal het kontje van de winterpeen af en snijd de wortel dan in stukjes van ongeveer 2cmx2cm
Doe de winterpeen in een pan, was de wortels en zet ze onder tot de wortel net onder staat. Voeg wat zout toe, deksel op de pan en breng aan de kook. Zodra het kookt zet je het vuur laag en kook je de winterpeen nog een minuut of 16-18. Controleer of de winterpeen gaar is door er met een vork in te prikken, gaat dit redelijk makkelijk dan zijn de wortels gaar. Giet de wortels af, voeg een klontje roomboter en een theelepeltje suiker toe en hussel de worteltjes door elkaar. Garneer met wat vers gehakte peterselie.
Bospeen: Bospeen is eigenlijk niet schoongemaakte waspeen, dus nog met schil en met het loof er nog aan, je koopt het meestal aan een bos. Om bospeen te koken moet je de worteltjes eerst schoonmaken, je kunt bospeen heel of in stukjes koken. Je moet in ieder geval eerst zorgen dat je het loof eraf snijd en dan de worteltjes eerst schillen (of de schil er met de achterant van een mes afschrapen kan ook) Snijd naar wens de bospeen dan in stukjes van 2-3 cm of hou ze eventueel heel. Kook ze verder zoals bij waspeen omschreven staat.
Kooktijd wortels
De kooktijd van wortels is ongeveer 16-20 minuten. Het hangt er een beetje van af waarvoor je de wortels wil gebruiken, hoe dik de wortels zijn en of je van hele zachte worteltjes houd of juist van een stevige bite. Begin bij kleine/dunne worteltjes al na 10 minuten een keer in de wortel te prikken om te kijken of deze al gaar is. Verleng steeds de tijd met 2 minuten en controleer dan weer. Zo voorkom je dat je hele gare wortels krijgt.
Worteltjes uit de oven
Naast het koken van wortels kun je deze ook bereiden in de oven. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel hier de waspeen (geschrapte worteltjes) op en schenk hier een scheutje neutrale olijfolie op (olijfolie om te bakken). Bestrooi nu met wat gedroogde tijm en meng het geheel goed. Zet de bakplaat nu in het midden van de oven en bak de worteltjes in ongeveer 20-22 min gaar. Dit hangt af van de dikte van de wortels dus check steeds even tot deze beetgaar zijn. Haal dan uit de oven en schenk er een klein beetje neutrale honing over (dit is optioneel maar wel erg lekker) meng goed door en serveer de wortels.