Broccoli koken, zo kook je broccoli het beste
Broccoli is een veel gegeten groente die bij veel gezinnen regelmatig op het menu staat. Broccoli koken is heel makkelijk. Het is een veelzijdige groente die je zowel kunt koken maar ook in wok schotels word broccoli vaak gebruikt. Broccoli eet je beetgaar, je moet het dus niet te lang doorkoken, dit is niet lekker en de mooie groene kleur gaat dan ook verloren.
Hoe lang broccoli koken
Broccoli hoeft helemaal niet zo lang te koken, enkele minuten (5-8) zijn al voldoende om de broccoli mooi beetgaar te koken. Je checkt of de broccoli gaar is door er met een vork in te prikken, doe dit in de steel, gaat dit redelijk makkelijk en haal je de vork er makkelijk weer uit dan is de broccoli gaar.
Hoe kook je de broccoli
- Maak de broccoli schoon door de roosjes van de stronk te snijden, je kunt er prima een stukje steel aan laten zitten (deze moeten wel iets langer koken dan als je alleen de roosjes gebruikt)
- Spoel de roosjes broccoli af met koud water
- Zet een pan op het vuur met wat zout en breng aan de kook, zodra het water kookt doe dan de broccoli in de pan en breng weer aan de kook (of giet kokend water uit de waterkoker op de broccoli)
- Kook de broccoli in 5-8 minuten gaar (check na 5 minuten met een vork of de roosjes al gaar zijn)
- Is de broccoli gaar giet dan af en serveer de broccoli eventueel met een sausje of strooi er wat geraspte kaas over of een snufje nootmuskaat
Broccoli wokken
Als je broccoli wil wokken dan kook je de broccoli eerst voor zoals hierboven beschreven, schep dan alleen na ongeveer 4 minuten de roosjes uit het water in een bak met koud water, zo stopt het garings proces en blijft de broccoli mooi groen. Laat voor het wokken de broccoli goed uitlekken en verwerk verder in je wok schotel.
Wil je broccoli gewoon gewokt eten als groenten dus niet bijvoorbeeld in een wokschotel dan is het heerlijk om een teentje knoflook fijngehakt mee te wokken en een scheutje ketjap op het einde toe te voegen. Ipv verse knoflook kun je ook wat knoflookpoeder gebruiken (al is vers natuurlijk wel lekkerder)
Broccoli uit de oven
Wil je broccoli in de oven bereiden dan is dit ook heel oed mogelijk. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak de broccoli schoon door de roosjes van de stronk af te snijden. Was de roosjes goed met koud water en laat goed uitlekken. Verdeel de roosjes over de bakplaat en sprenkel er wat olijfolie overheen om te bakken. Zet nu in het midden van een oven en bak de broccoli in ongeveer 12-15 beetgaar. Prik er even met een vork in om te kijken of het al goed is, geef het anders nog een paar minuutjes langer.
Broccoli blancheren
Ten eerste wat is blancheren? Blancheren is kort koken van meestal groente die je daarna in ijswater schept (of direct onder ijskoud water afspoelt) om het kookproces te stoppen. Zo blijft de groente knapperig en behoud zijn kleur. Daarna kun je de groente even kort meewokken in een wokgerecht of verder verwerken in een salade bijvoorbeeld.
Broccoli blancheren doe je eenvoudig en snel. Hier is hoe je het beste broccoli kunt blancheren. Allereerst snijd je de broccoli in kleine roosjes. Breng dan een pan met water aan de kook en voeg wat zout toe. Doe de broccoli in het kokende water en laat het ongeveer 2-3 minuten koken. Giet de broccoli af en spoel het af met koud water om het kookproces te stoppen. (of neem een grote bak met koud water met hierin wat ijsblokjes en schep de groente daar in) Nu is je geblancheerde broccoli klaar om te gebruiken in je favoriete gerechten.