Stoofpeertjes maken is echt makkelijk en o zo lekker!
Stoofpeertjes zijn in de herfst en ook bijvoorbeeld bij het kerstdiner bijna niet weg te denken. Als je stoofpeertjes gaat maken gaat het heerlijk geuren in je huis door het gebruik van een kaneelstokje. Ikzelf doe er nog wat schil van een sinaasappel bij en wat steranijs maar dit is optioneel. Het geeft de peertjes net even een extra smaak maar ook het basisrecept wat ik hieronder neer zal zetten is al heerlijk van zichzelf.
Welke peertjes gebruik je voor stoofperen?
Voor stoofperen maak je het beste gebruik van Gieser Wildeman peertjes. Ook kun je eventueel de Saint Rémy peren gebruiken maar de Gieser wildeman peertjes zijn van zichzelf iets zoeter waardoor mijn voorkeur naar deze soort uitgaat (en ook verreweg het meest gebruikt)
Stoofpeertjes recept
- 10 peertjes (bij voorkeur Gieser Wildeman)
- 500 ml rode bessensap of rode wijn (of een combinatie van beiden)
- 250 ml water
- 2 kaneelstokjes
- 75 gram basterdsuiker (bruine of lichtbruine)
- 1/2 citroen
- Schil van een halve biologische sinaasappel (optioneel)
- 1 steranijs (optioneel)
Stoofperen maken
- Schil de peertjes maar laat het steeltje eraan zitten
- Doe de bessensap en/of de rode wijn plus het water in een pan samen met het kaneelstokje, de basterdsuiker en de geschilde peertjes en zet het geheel op het vuur
- Voeg de halve citroen toe en optioneel ook de steranijs en eventueel de schil van een halve biologische sinaasappel (allen de schil niet het wit)
- Breng het geheel aan de kook, doe dan een deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 1 tot 2 uur zachtjes pruttelen tot je in de peertjes kunt prikken zonder heel veel moeite.
- Zet dan het vuur uit en laat de stoofpeertjes afkoelen in het kookvocht
- Eventueel kun je als ze koud zijn de peertjes voorzichtig uit het vocht scheppen en het vocht nogmaals aan de kook brengen en goed in laten koken tot het iets dikker word. Eventueel kun je het sap iets indikken door wat maizena te gebruiken. Giet daarna het ingekookte en afgekoelde vocht over de stoofpeertjes
Ingrediënten
- 10 peertjes bij voorkeur Gieser Wildeman
- 500 ml rode bessensap of rode wijn of een combinatie van beiden
- 250 ml water
- 2 kaneelstokjes
- 75 gram basterdsuiker bruine of lichtbruine
- 1/2 citroen
- Schil van een halve biologische sinaasappel optioneel
- 1 steranijs optioneel
Bereiding
- Schil de peetjes maar laat het steeltje eraan zitten
- Doe de bessensap en/of de rode wijn plus het water in een pan samen met het kaneelstokje, de basterdsuiker en de geschilde peertjes en zet het geheel op het vuur
- Voeg de halve citroen toe en optioneel ook de steranijs en eventueel de schil van een halve biologische sinaasappel (allen de schil niet het wit)
- Breng het geheel aan de kook, doe dan een deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 1 tot 2 uur zachtjes pruttelen tot je in de peertjes kunt prikken zonder heel veel moeite.
- Zet dan het vuur uit en laat de stoofpeertjes afkoelen in het kookvocht
- Eventueel kun je als ze koud zijn de peertjes voorzichtig uit het vocht scheppen en het vocht nogmaals aan de kook brengen en goed in laten koken tot het iets dikker word. Eventueel kun je het sap iets indikken door wat maizena te gebruiken. Giet daarna het ingekookte en afgekoelde vocht over de stoofpeertjes