Rijstevlaai met een vleugje sinaasappel

1

Zelf rijstevlaai maken is helemaal niet zo moeilijk als dat het lijkt. Je maakt een vlaaien deegje terwijl je de rijst langzaam gaar kookt. Vervolgens bekleed je de vorm, giet het rijstmengsel erin en bak in 30 minuutjes de vlaai gaar. Ik heb het rasp van 1 sinaasappelschil door de rijst gedaan, dit is optioneel, vind je het niet lekker dan kun je het dus gewoon weglaten.

Onderstaand recept is voor een vlaaivorm van 28 cm doorsneden

Rijstevlaai recept

  • 900 ml melk plus 1 dl melk
  • 200 gram dessertrijst
  • 100 gram suiker plus 25 gram suiker
  • Rasp 1 sinaasappel
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 zakje instant gist
  • 225 gram bloem
  • 75 gram zachte boter
  • 2 eieren
  • 1 theelepel zout
  • 400 ml slagroom
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels fijn geschaafde chocolade naar smaak

Rijstevlaai maken

  1. Doe de 900 ml melk in een steelpan en voeg de rijst, vanillesuiker en 100 gram suiker toe en breng aan de kook
  2. Laat de rijst met de deksel op de pan een uurtje zachtjes koken tot er een dikke brij ontstaat, haal dan van het vuur en meng de rasp van 1 sinaasappelschil erdoor
  3. Verwarm 1 dl melk tot handwarm en voeg het zachtjes gist en 25 gram suiker toe
  4. Doe de bloem in een kom en giet hierop het melk/gistmengsel en meng tot een soepel deeg
  5. Voeg dan de boter en het zout toe en meng het geheel nogmaals goed door elkaar
  6. Leg dan het deeg afgedekt op een warme plaatst en laat 30 minuten rijzen
  7. Verwarm de oven op 200 graden (hetelucht op 180 graden) en vet de vlaaivorm in met wat boter
  8. Rol het gerezen deeg uit tot een lap van 30cm doorsnede en bekleed hiermee de vlaaivorm
  9. Splits de eieren en klop de eiwitten stijf en de eidooiers schuimig
  10. Meng de eidooiers door het lauwe rijstmengsel en spatel dan de helft van het eiwitmengsel door de rijst. Giet de rijst in de vorm en bedek met de rest van het eiwit (zowel de rijst als de rand deeg)
  11. Bak de vlaai nu in 30 minuten goudbruin en laat dan afkoelen
  12. Klop de suiker met de suiker op en doe de opgeslagen slagroom in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze. Garneer de rijstevlaai met de opgeklopte suiker en bestrooi met fijn geraspte chocolade

5.0 from 1 reviews
Rijstevlaai met een vleugje sinaasappel
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recipe type: Vlaai
Serves: 1 vlaai
Ingrediënten
  • 900 ml melk plus 1 dl melk
  • 200 gram dessertrijst
  • 100 gram suiker plus 25 gram suiker
  • Rasp 1 sinaasappel
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 zakje instant gist
  • 225 gram bloem
  • 75 gram zachte boter
  • 2 eieren
  • 1 theelepel zout
  • 400 ml slagroom
  • 3 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels fijn geschaafde chocolade naar smaak
Bereiding
  1. Doe de 900 ml melk in een steelpan en voeg de rijst, vanillesuiker en 100 gram suiker toe en breng aan de kook
  2. Laat de rijst met de deksel op de pan een uurtje zachtjes koken tot er een dikke brij ontstaat, haal dan van het vuur en meng de rasp van 1 sinaasappelschil erdoor
  3. Verwarm 1 dl melk tot handwarm en voeg het zachtjes gist en 25 gram suiker toe
  4. Doe de bloem in een kom en giet hierop het melk/gistmengsel en meng tot een soepel deeg
  5. Voeg dan de boter en het zout toe en meng het geheel nogmaals goed door elkaar
  6. Leg dan het deeg afgedekt op een warme plaatst en laat 30 minuten rijzen
  7. Verwarm de oven op 200 graden (hetelucht op 180 graden) en vet de vlaaivorm in met wat boter
  8. Rol het gerezen deeg uit tot een lap van 30cm doorsnede en bekleed hiermee de vlaaivorm
  9. Splits de eieren en klop de eiwitten stijf en de eidooiers schuimig
  10. Meng de eidooiers door het lauwe rijstmengsel en spatel dan de helft van het eiwitmengsel door de rijst. Giet de rijst in de vorm en bedek met de rest van het eiwit (zowel de rijst als de rand deeg)
  11. Bak de vlaai nu in 30 minuten goudbruin en laat dan afkoelen
  12. Klop de suiker met de suiker op en doe de opgeslagen slagroom in een spuitzak met een spuitmondje naar keuze. Garneer de rijstevlaai met de opgeklopte suiker en bestrooi met fijn geraspte chocolade

 

Lekkere recepten gratis in je mailbox!
1 reactie
  1. Nienke zegt

    Bedankt voor het recept, de rijstevlaai is echt prima gelukt

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Waardeer dit recept:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.