Kweepeer compote, zo maak je zelf heerlijke compote van kweepeer
Kweepeer compote. Kweeperen of kweeappels zijn verwant aan de appel, peer en lijsterbes en komt vooral voor in de zuidelijke landen van Europa en in Japan is deze vrucht ook erg bekend. In Nederland kennen veel mensen de kweepeer of kweeappel nog niet of kennen ze de vrucht wel maar weten niet precies wat ze ermee kunnen doen. Je kunt er best veel kanten mee op en zo kun je er dus ook lekkere kweeperen compote van maken.
Kweepeer compote kun je eten bij bijvoorbeeld een lekker stukje vlees maar combineert ook erg goed met kaas.
Voordat je de kweepeer compote gaat maken kun je het beste je jampotjes alvast steriliseren.
Kweepeer compote recept
- 1kg kweeperen met schil en goed gewassen/schoongeboend
- 75 gram rozijnen
- 400 gram suiker
- 1 theelepel kardemon
- Sap van een 1 limoen
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 50 ml gember siroop
- 1 theelepel geschaafde gember
Kweepeer compote maken
- Snijd de gewassen kweeperen in 4en, snijd het klokhuis eruit en snijd de partjes in kleine blokjes
- Zet de kweepeerblokjes op met het sap van 1 limoen en vul de pan met water tot de kweepeerblokjes net onder water staan
- Voeg de kruidnagels en het kaneelstokje toe en breng het geheel aan de kook
- Laat de compote een half uurtje zachtjes koken
- Voeg dan de overige ingrediënten toe en laat op zacht vuur verder koken, roer de compote regelmatig even om
- Zodra er een dikke brij ontstaat is de compote lang genoeg gekookt, proef de compote na en breng eventueel verder op smaak met nog wat extra gember, honing of suiker. Haal het kaneelstokje eruit en vul de jampotjes tot de rand met de hete compote, draai de dop erop en zet de potjes op zijn kop op een natte theedoek
- Laat op de theedoek verder afkoelen
- Ongeopend is de compote enkele maanden houdbaar zolang je deze op een koele plek wegzet (niet in de koelkast)
- Geopend kun je de compote wel 2 weken bewaren in de koelkast.
Ingrediënten
- 1 kg kweeperen met schil en goed gewassen/schoongeboend
- 75 gram rozijnen
- 400 gram suiker
- 1 theelepel kardemon
- Sap van een 1 limoen
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 50 ml gember siroop
- 1 theelepel geschaafde gember
Bereiding
- Snijd de gewassen kweeperen in 4en, snijd het klokhuis eruit en snijd de partjes in kleine blokjes
- Zet de kweepeerblokjes op met het sap van 1 limoen en vul de pan met water tot de kweepeerblokjes net onder water staan
- Voeg de kruidnagels en het kaneelstokje toe en breng het geheel aan de kook
- Laat de compote een half uurtje zachtjes koken
- Voeg dan de overige ingrediënten toe en laat op zacht vuur verder koken, roer de compote regelmatig even om
- Zodra er een dikke brij ontstaat is de compote lang genoeg gekookt, proef de compote na en breng eventueel verder op smaak met nog wat extra gember, honing of suiker. Haal het kaneelstokje eruit en vul de jampotjes tot de rand met de hete compote, draai de dop erop en zet de potjes op zijn kop op een natte theedoek
- Laat op de theedoek verder afkoelen
- Ongeopend is de compote enkele maanden houdbaar zolang je deze op een koele plek wegzet (niet in de koelkast)
- Geopend kun je de compote wel 2 weken bewaren in de koelkast.