Griesmeel plaatkoek met sinaasappel
Griesmeel kennen we allemaal wel van de ouderwetse griesmeelpap maar je kunt er ook heel goed mee bakken. Deze griesmeel plaatkoek met sinaasappel is echt verrassend lekker.
In onderstaand recept heb ik een brownie bakblik gebruikt van 24x24cm
Griesmeel plaatkoek recept
- 175 gram walnoten
- 400 gram griesmeel
- 2 eetlepels bloem
- 250 gram boter
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 500 ml volle yoghurt
- 500 gram suiker (350 en 150 gram)
- 3 sinaasappels (bij voorkeur biologisch anders de schil heel goed schoonboenen)
Griesmeel plaatkoek maken
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht)
- Leg een vel bakpapier op een bakblik en hak de walnoten in 4en
- Leg ze op de bakplaat en zet ze voor 2 minuten in de oven, haal dan uit de oven en laat afkoelen
- Neem een steelpannetje, doe de boter er in en smelt deze op laag vuur
- Meng in een kom de bloem samen met de griesmeel, het bakpoeder en de vanillesuiker en voeg dan de suiker en de yoghurt toe
- Roer alles goed door elkaar en voeg dan de gesmolten boter en de afgekoelde walnoten toe, meng weer goed door elkaar
- Laat het mengsel even staan en was dan de sinaasappels goed schoon en rasp de schil van de sinaasappels
- Pers de sinaasappels dan uit
- Karameliseer vervolgens de 150 gram suiker in een pan samen met 2 eetlepels water (op het vuur zetten tot de suiker gesmolten is en zachtjes door laten koken tot de suiker een goudgele kleur krijgt)
- Giet dan 250 ml van het sinaasappelsap plus het sinaasappelrasp erbij en laat zachtjes doorkoken tot de karamel weer loslaat van de bodem en er een dikke siroop ontstaat
- Vet dan het bakblik goed in met wat boter of een bakspray
- Klop het griesmeelmengsel met de mixer voor 2-3 minuutjes en giet het dan in het bakblik
- Bak de griesmeel plaatkoek dan in ongeveer 25 minuten gaar en giet dan de sinaasappelsiroop over de nog warme griesmeel plaatkoek
- Laat minimaal 8 uur intrekken en afkoelen
- Serveer eventueel met een schep mascarpone als dessert of eet een stukje bij de koffie of de thee
Ingrediënten
- 175 gram walnoten
- 400 gram griesmeel
- 2 eetlepels bloem
- 250 gram boter
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 500 ml volle yoghurt
- 500 gram suiker 350 en 150 gram
- 3 sinaasappels bij voorkeur biologisch anders de schil heel goed schoonboenen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden hetelucht)
- Leg een vel bakpapier op een bakblik en hak de walnoten in 4en
- Leg ze op de bakplaat en zet ze voor 2 minuten in de oven, haal dan uit de oven en laat afkoelen
- Neem een steelpannetje, doe de boter er in en smelt deze op laag vuur
- Meng in een kom de bloem samen met de griesmeel, het bakpoeder en de vanillesuiker en voeg dan de suiker en de yoghurt toe
- Roer alles goed door elkaar en voeg dan de gesmolten boter en de afgekoelde walnoten toe, meng weer goed door elkaar
- Laat het mengsel even staan en was dan de sinaasappels goed schoon en rasp de schil van de sinaasappels
- Pers de sinaasappels dan uit
- Karameliseer vervolgens de 150 gram suiker in een pan samen met 2 eetlepels water (op het vuur zetten tot de suiker gesmolten is en zachtjes door laten koken tot de suiker een goudgele kleur krijgt)
- Giet dan 250 ml van het sinaasappelsap plus de sinaasappelrasp erbij en laat zachtjes doorkoken tot de karamel weer loslaat van de bodem en er een dikke siroop ontstaat
- Vet dan het bakblik goed in met wat boter of een bakspray
- Klop het griesmeelmengsel met de mixer voor 2-3 minuutjes en giet het dan in het bakblik
- Bak de griesmeel plaatkoek dan in ongeveer 25 minuten gaar en giet dan de sinaasappelsiroop over de nog warme griesmeel plaatkoek
- Laat minimaal 8 uur intrekken en afkoelen
- Serveer eventueel met een schep mascarpone als dessert of eet een stukje bij de koffie of de thee