Zelf Noga maken

3

Zelf noga maken of is het nougat? Ik ben dol op noga, die heerlijke taaie structuur met knapperige nootjes erin  mmm. Ik had niet verwacht dat zelfgemaakte noga zo lekker zou zijn! Het recept heb ik uit het boek Á la mére de Famille daarin staat een heerlijk recept voor Noga van Montélemar.

Om zelf noga te maken heb je niet eens zoveel ingrediënten nodig maar een goede kookthermometer is wel essentieel. Het onderstaande recept is voor een cakeblik vol maar wil je een kleinere portie maken (kan ik me niet voorstellen eigenlijk) maak dan een half recept.

Met onderstaand recept kun je eindeloos variëren qua vulling. Denk aan gekonfijte sinaasappelschil of gedroogde bosvruchten of voeg andere noten toe.

Noga recept:

  • 250 gram plus 12 gram suiker
  • 200 gr honing (neutrale smaak)
  • 25 gr glucosestroop
  • 85 gr water
  • 1 eiwit
  • 350 gr geroosterde ongepelde amandelen
  • 25 gr pistachenootjes
  • Ouwel/eetpapier

Voorbereiding

Voordat je begint met het maken van de noga is het belangrijk om te weten dat de temperaturen erg nauw wegen. Verwerk je namelijk het suikermengsel op een te hoge temperatuur dan krijg je hele erge harde noga, verwerk je het op een te lage temperatuur dan word je noga te zacht. Hou dus de thermometer goed in de gaten

Voordat je begint met het maken van de noga is het het beste dat je eerst alles goed klaarzet. Je begint met het voorverwarmen van de oven op 160 garden. Leg vast een bakpapiertje op je bakplaat en leg hier vast je noten op

Bekleed dan je cakeblik met slagersfolie of plasticfolie. Leg op de bodem van het bakblik(welke bekleed is met plasticfolie) nu een stuk eetpapier of ouwel. Je kunt het in sommige bakwinkels wel kopen anders is het op internet ook te bestellen in vellen van a4 formaat.

Weeg nu alle ingrediënten af en zet alles in pannetjes klaar

In 1 pan de 200 gram honing en in de andere pan het water, suiker en glucosestroop.

Noga maken

  1. Verwarm de pan met het water, suiker en glucosesiroop tot 140 graden Celsius en de honing tot  125 graden Celcius
  2. Doe het eiwit in een vetvrije kom en klop met een mixer de eiwitten los, voeg dan de 12 gram suiker toe
  3. Zodra de honing precies 125 graden is giet je dit langzaam en al kloppend met de mixer bij het eiwit
  4. Zodra het suikermengsel 140 graden bereikt hebt giet je dit ook al kloppend bij het eiwitmengsel
  5. Verlaag dan de snelheid van de mixer en blijf minimaal 5 minuten doormixen
  6. Controleer na 5 minuten de “gaarheid”van de noga door een klein balletje noga te nemen en dit onder koud stromend water te houden. Voelt de noga nu stevig aan dan is deze goed om verder te verwerken.
  7. Zet nu het bakblik met de nootjes in de voorverwarmde oven en verwarm even voor enkele minuten. Doe je de noten er namelijk koud bij dan zal de noga te snel stollen en kun je het bijna niet meer mengen.
  8. Spatel de noten nu snel door de noga en strort het mengsel in je klaargezette cakeblik
  9. Dek de noga eerst af met nog een stuk ouwel en dan met plasticfolie of slagersfolie en zet het een nacht weg.
  10. De volgende dag kun je de noga met een kartelmes in plakken snijden en elke plak apart verpakken in plasticfolie. Zo bescherm je de noga tegen vocht.

Tips:

Welke honing gebruik je om noga te maken?

De honing geeft de noga voor een groot deel de smaak. Deze is dus wel belangrijk. Gebruik een niet te overheersende smaak en proef de honing of je deze ook echt lekker vind. Hoe donkerder de honing hoe meer smaak deze aan de noga geeft. Experimenteer dus met verschillende honingsoorten om het verschil te proeven.

Kan ik ook andere noten gebruiken?

Ja hoor je kunt zeker variëren met noten en het is ook heel lekker om wat gedroogd fruit toe te voegen. Voeg eens gekonfijte sinaasappelschil of gedroogde bosvruchten toe samen met amandelen.

Mijn noga word niet hard

Als je noga te zacht blijft dan is waarschijnlijk het suikermengsel niet genoeg verwarmt. Deze moet echt tot 140 graden verwarmt worden anders stijft je noga niet genoeg op.

Mijn noga word  te hard

Hier geld eigenlijk het tegenovergestelde. Je hebt waarschijnlijk je suikermengsel te ver door verwarmt, daardoor word je noga te hard.

Gebruik dus echt een goede thermometer en hou de temperatuur goed in de gaten.

5.0 from 1 reviews
Zelf Noga maken
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recipe type: Noga
Serves: Grote portie
Ingrediënten
  • 250 gram plus 12 gram suiker
  • 200 gr honing (neutrale smaak)
  • 25 gr glucosestroop
  • 85 gr water
  • 1 eiwit
  • 350 gr geroosterde ongepelde amandelen
  • 25 gr pistachenootjes
  • Ouwel/eetpapier
Bereiding
  1. Voordat je begint met het maken van de noga is het belangrijk om te weten dat de temperaturen erg nauw wegen. Verwerk je namelijk het suikermengsel op een te hoge temperatuur dan krijg je hele erge harde noga, verwerk je het op een te lage temperatuur dan word je noga te zacht. Hou dus de thermometer goed in de gaten
  2. Voordat je begint met het maken van de noga is het het beste dat je eerst alles goed klaarzet. Je begint met het voorverwarmen van de oven op 160 garden. Leg vast een bakpapiertje op je bakplaat en leg hier vast je noten op
  3. Bekleed dan je cakeblik met slagersfolie of plasticfolie. Leg op de bodem van het bakblik(welke bekleed is met plasticfolie) nu een stuk eetpapier of ouwel. Je kunt het in sommige bakwinkels wel kopen anders is het op internet ook te bestellen in vellen van a4 formaat.
  4. Weeg nu alle ingrediënten af en zet alles in pannetjes klaar
  5. In 1 pan de 200 gram honing en in de andere pan het water, suiker en glucosestroop.
  6. Noga maken
  7. Verwarm de pan met het water, suiker en glucosesiroop tot 140 graden Celsius en de honing tot 125 graden Celcius
  8. Doe het eiwit in een vetvrije kom en klop met een mixer de eiwitten los, voeg dan de 12 gram suiker toe
  9. Zodra de honing precies 125 graden is giet je dit langzaam en al kloppend met de mixer bij het eiwit
  10. Zodra het suikermengsel 140 graden bereikt hebt giet je dit ook al kloppend bij het eiwitmengsel
  11. Verlaag dan de snelheid van de mixer en blijf minimaal 5 minuten doormixen
  12. Controleer na 5 minuten de “gaarheid”van de noga door een klein balletje noga te nemen en dit onder koud stromend water te houden. Voelt de noga nu stevig aan dan is deze goed om verder te verwerken.
  13. Zet nu het bakblik met de nootjes in de voorverwarmde oven en verwarm even voor enkele minuten. Doe je de noten er namelijk koud bij dan zal de noga te snel stollen en kun je het bijna niet meer mengen.
  14. Spatel de noten nu snel door de noga en stort het mengsel in je klaargezette cakeblik
  15. Dek de noga eerst af met een ander stuk ouwel en dan met plasticfolie of slagersfolie en zet het een nacht weg.
  16. De volgende dag kun je de noga met een kartelmes in plakken snijden en elke plak apart verpakken in plasticfolie. Zo bescherm je de noga tegen vocht.

 

3 Comments
  1. Karin zegt

    Ik ben dol op noga, vanmiddag gelijk gemaakt, echt superlekker. Nu nog een nachtje wachten totdat deze goed opgesteven is.

  2. Sandrs zegt

    250 gram +15 gram suiker is dat beide suiker?

    1. Recepten Koken zegt

      Klopt, 250 gram suiker plus 15 gram suiker

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rate this recipe:  

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.