Oliebollen bakken

1

Oliebollen, 1x per jaar eten we massaal oliebollen en ook al kun je ze bij de oliebollenkraam of supermarkt kopen, zelf oliebollen bakken is natuurlijk wel het lekkerste en ook nog eens heel erg lekker!

Maar hoe bak je dan de lekkerste oliebollen, waar moet je op letten en hoe komt het dat mijn oliebollen te vet worden? Op al deze vragen geven wij antwoord zodat je straks ook zelf de lekkerste oliebollen kunt bakken.

Natuurlijk kun je een kant en klaar pak oliebollenmix kopen maar het lekkerste en leukste is natuurlijk als je het beslag helemaal zelf maakt.

Het recept hieronder is voor ongeveer 25-30 oliebollen

Oliebollen recept

  • 350 ml lauwwarm water
  • 500 gram bloem
  • 150 ml bier
  • 25 gram suiker
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 5 gram kaneel
  • 10 gram zout
  • 2-3 druppels citroensap
  • 200 gram rozijnen geweekt

Verder nodig:

  • Frituurpan of andere brede pan
  • 2 liter plantaardige olie bv zonnebloemolie
  • Beslagkom
  • Zeef
  • Mixer
  • Schuimspaan
  • Kranten en keukenpapier
  • Theedoek
  • 2 lepels of een ijsknijper

Oliebollen beslag maken

  1. Zeef de bloem samen met het zout boven een beslagkom
  2. Voeg dan de suiker, het kaneel en de gist toe en meng goed door elkaar
  3. Meng dan met de mixer het lauwwarme water, het bier en de citroensap erdoor
  4. Zodra het beslag goed gemixed is voeg je de uitgelekte rozijnen toe en roer je dit met bv een houten lepel goed door
  5. Dek de beslagkom dan af met een theedoek en zet deze op een tochtvrije en warme plaats weg om te rijzen
  6. Laat het beslag minimaal een uur rijzen tot deze in volume is verdubbelt
  7. Nu kun je de oliebollen gaan bakken

Oliebollen bakken:Oliebollen bakken

  1. Verhit in de frituurpan of andere ruime pan de olie tot 180 graden
  2. Maak met behulp dan de 2 lepels of de ijsknijper een bol van het beslag en laat deze in de olie zakken
  3. Voeg niet teveel oliebollen in 1x toe aan het hete beslag
  4. Bak de oliebollen in 5 tot 8 minuten goudbruin, als het goed is draaien de oliebollen vanzelf halverwege om
  5. Zodra de oliebollen goed zijn schep je deze met een schuimspaan uit de olie en laat je deze op een stuk keukenpapier met daaronder wat kranten uitlekken
  6. Bestrooi de oliebollen direct met wat poedersuiker. Bestrooi nogmaals met poedersuiker net voor het serveren

Welke vullingen kan ik nog meer gebruiken in mijn oliebollenbeslag:

  • Gebruik niet meer dan 250-300 gram vulling in bovenstaand recept
  • Stukjes appel of ananas (goed drooggedept)
  • Gekonfijte gember
  • Gekonfijte sinaasappelschil
  • Stukjes sucade
  • Rozijnen of krenten geweekt in rum

Mijn oliebollen draaien niet vanzelf?

Als je oliebollen niet goed draaien kan het zijn dat het beslag aan 1 kant van de oliebol luchtiger is dan aan de andere kant. Het beslag aan de bovenkant en aan de zijkanten zal waarschijnlijk iets verder gerezen zijn dan het beslag in het midden van de beslagkom. Schep daarom bij voorkeur uit het midden.

Hoe heet moet de olie zijn om oliebollen te bakken?

De olie waarin je oliebollen gaat bakken moet 180-185 graden zijn, hou deze continue zoveel mogelijk op deze temperatuur bij het bakken van de oliebollen. Als de olie nog te koud is krijg je heel erg vette oliebollen omdat deze volzuigen met olie bij het bakken. Is de olie te heet dan krijg je te donkere oliebollen die aan de binnenkant nog niet gaar zijn. Zorg er dus voor dat je niet teveel oliebollen in 1x bakt zodat de olie niet teveel afkoelt.

Mijn beslag rijst niet

Mocht je beslag niet willen rijzen of is de omgevingstemperatuur te koud laat het beslag dan in de oven rijzen. Verwarm de oven voor op 50 graden. Zodra de oven op temperatuur is zet je deze uit en de afgedekte kom direct in de oven met de deur dicht. Doe de deur zo kort mogelijk open zodat de warmte in de oven blijft. Zo kan je oliebollenbeslag goed rijzen.

Ik krijg hele vette oliebollen, hoe komt dat?

Waarschijnlijk is de olie waarin je de oliebollen bakt niet op de juiste temperatuur.. Zorg er voor dat deze rond de 180 graden is als je de oliebollen gaat bakken. Te koude olie geeft vette oliebollen omdat ze volzuigen met de olie.

Hoe warm moet het beslag zijn?

Het beslag moet bij voorkeur ongeveer 26 graden zijn en de omgevingstemperatuur 25-27 graden. De temperatuur is erg belangrijk voor het goed rijzen van het beslag. Voor elke graad warmer rijst het beslag 10% sneller

Kan ik oliebollen beslag bewaren of een dag eerder al maken?

Nee dit kan niet. Oliebollenbeslag rijst heel erg door waardoor je dit niet van tevoren kunt maken. Maak het oliebollenbeslag dus net voor je de oliebollen wil gaan bakken.

Oliebollen bewaren

Je kunt oliebollen prima bewaren. Na het bakken zijn deze nog 2 dagen houdbaar. Laat de oliebollen eerst goed afkoelen en bewaar deze dan in een afgesloten bak of zak. Ook kun je oliebollen invriezen. Dan zijn ze nog 2-3 maanden houdbaar.

Oliebollen opwarmen

Komen de oliebollen uit de vriezer laat ze dan eerst ontdooien. Daarna kun je de oliebollen in een voorverwarmde oven van 180 opwarmen voor 10-15 minuten. In de magnetron opwarmen kan ook, verwarm de oliebollen dan voor 20 seconden.

 

5.0 from 1 reviews
Oliebollen bakken
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totaal
 
Schrijver:
Recipe type: Oliebollen
Serves: 25-30 stuks
Ingrediënten
  • 350 ml lauwwarm water
  • 500 gram bloem
  • 150 ml bier
  • 25 gram suiker
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 5 gram kaneel
  • 10 gram zout
  • 2-3 druppels citroensap
  • 200 gram rozijnen geweekt
Bereiding
Oliebollen beslag maken
  1. Zeef de bloem samen met het zout boven een beslagkom
  2. Voeg dan de suiker, het kaneel en de gist toe en meng goed door elkaar
  3. Meng dan met de mixer het lauwwarme water, het bier en de citroensap erdoor
  4. Zodra het beslag goed gemixed is voeg je de uitgelekte rozijnen toe en roer je dit met bv een houten lepel goed door
  5. Dek de beslagkom dan af met een theedoek en zet deze op een tochtvrije en warme plaats weg om te rijzen
  6. Laat het beslag minimaal een uur rijzen tot deze in volume is verdubbelt
  7. Nu kun je de oliebollen gaan bakken
Oliebollen bakken
  1. Verhit in de frituurpan of andere ruime pan de olie tot 180 graden
  2. Maak met behulp dan de 2 lepels of de ijsknijper een bol van het beslag en laat deze in de olie zakken
  3. Voeg niet teveel oliebollen in 1x toe aan het hete beslag
  4. Bak de oliebollen in 5 tot 8 minuten goudbruin, als het goed is draaien de oliebollen vanzelf halverwege om
  5. Zodra de oliebollen goed zijn schep je deze met een schuimspaan uit de olie en laat je deze op een stuk keukenpapier met daaronder wat kranten uitlekken
  6. Bestrooi de oliebollen direct met wat poedersuiker. Bestrooi nogmaals met poedersuiker net voor het serveren

 

1 reactie
  1. Carola zegt

    Dit zijn echt de lekkerste oliebollen die er zijn. Net voor het eerst gebakken en straks met oud en nieuw weer. Dan maak ik een dubbel recept!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rate this recipe: