Creme brulee
Creme brulee is een dessert gemaakt van eidooiers, room en suiker. Het is een lekker nagerecht wat je goed van te voren kunt bereiden zodat je er op het moment van serveren bijna geen werk meer aan hebt. Je hoeft alleen wat suiker erover heen te strooien en de suiker te branden met een creme brulee brander en daarna kan het zo op tafel.
Creme brulee recept
Voor 4 personen
- 500 ml slagroom
- 1 vanille stokje
- 6 eidooiers
- 75 gram suiker
- rietsuiker om te branden
Creme brulee maken
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Doe de room in een pan en halveer het vanillestokje en schraap het merg uit de stokjes
- Voeg het merg samen met de stokjes bij de room en zet de pan op het vuur
- Neem nu de eidooiers en meng deze met de suiker
- Zodra de room net onder het kookpunt is haal je de pan van het vuur en haal je de vanillestokjes eruit
- Giet nu de warme room bij de eidooiers, blijf roeren terwijl je langzaam de room erbij giet
- Zet nu de 4 kleine ovenschaaltjes in een grote ovenschaal en vul de kleine bakjes met het ei-room mengsel
- Kook nu water in een waterkoker en giet het kokende water in de grote ovenschaal, zo dat de kleine ovenschaaltjes tot ¾ onder staan
- Schuif dan het geheel in de oven en laat voor 40 minuten in de oven staan
- Check dan hoe stevig de creme brulee geworden is, het mag nog wel wat wiebelen in het midden maar is het nog te vloeibaar verleng de tijd in de oven dan steeds met 5 minuten
- Haal ze dan uit de oven en laat 5 minuten afkoelen voordat je ze in de koelkast verder laat afkoelen (minimaal 2 uur) maar je kunt de creme brulee ook een dag eerder maken
- Voor het serveren bestrooi je de creme brulee met rietsuiker en brand je met een suikerbrander de suiker tot je een knapperig laagje krijgt
- Serveer daarna direct
Ingrediënten
- 500 ml slagroom
- 1 vanille stokje
- 6 eidooiers
- 75 gram suiker
- rietsuiker om te branden
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 150 graden
- Doe de room in een pan en halveer het vanillestokje en schraap het merg uit de stokjes
- Voeg het merg samen met de stokjes bij de room en zet de pan op het vuur
- Neem nu de eidooiers en meng deze met de suiker
- Zodra de room net onder het kookpunt is haal je de pan van het vuur en haal je de vanillestokjes eruit
- Giet nu de warme room bij de eidooiers, blijf roeren terwijl je langzaam de room erbij giet
- Zet nu de 4 kleine ovenschaaltjes in een grote ovenschaal en vul de kleine bakjes met het eiroommengsel
- Kook nu water in een waterkoker en giet het kokende water in de grote ovenschaal, zo dat de kleine ovenschaaltjes tot ¾ onder staan
- Schuif dan het geheel in de oven en laat voor 40 minuten in de oven staan
- Check dan hoe stevig de creme brulee geworden is, het mag nog wel wat wiebelen in het midden maar is het nog te vloeibaar verleng de tijd in de oven dan steeds met 5 minuten
- Haal ze dan uit de oven en laat 5 minuten afkoelen voordat je ze in de koelkast verder laat afkoelen (minimaal 2 uur) maar je kunt de creme brulee ook een dag eerder maken
- Voor het serveren bestrooi je de creme brulee met rietsuiker en brand je met een suikerbrander de suiker tot je een knapperig laagje krijgt
- Serveer daarna direct