Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon is een lekkere stoofschotel gemaakt van rundvlees gestoofd in rode wijn. Het is een Frans gerecht en net als bij zoveel recepten gaan er verschillende variaties de ronde. De 1 doet er nog wat zilveruitjes doorheen, de ander laat de wortel weg enz. Onderstaand recept is zoals ik het altijd maak.
Ik vind boeuf bourguignon een ideaal gerecht om te maken als je eters krijgt. Bijna iedereen is dol op stoofschotels en je kunt het al een dag van tevoren maken (daar word het juist nog lekkerder van). Op de dag dat de visite er is hoef je dus niet nog uren in de keuken te staan. Je zet de pan op zacht vuur op terwijl je geniet van een drankje, de heerlijke geuren komen je dan snel tegemoet. Door gebruik van de spekblokjes en de rode wijn heeft het gerecht een lekker volle en krachtige smaak.
Serveer de boeuf bourguignon met wat aardappelpuree en bv sperzieboontjes of serveer het lekker met alleen wat brood.
Boeuf bourguignon recept
- 750 gram riblappen in stukjes gesneden (2x2cm)
- 6 teentjes knoflook fijngesneden
- 3 uien grof gesneden
- 150 gram spekblokjes (gerookte)
- 1 blikje tomatenpuree
- 250 gram winterwortel geschild en in halve plakjes gesneden
- 1 runderbouillonblokje
- 250 ml rode wijn
- 250 ml water
- 2 laurierblaadjes
- bakje champignons in 4en gesneden
- 25 gram boter + nog een beetje om de champignons in te bakken
- Zout en peper
Boeuf bourguignon maken
- Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast
- Zet een braadpan op het vuur en doe hier de boter in
- Laat de boter heet worden en bak hier de spekblokjes in aan en voeg dan het vlees toe en bak ook mee
- Voeg de knoflook en de ui toe en bak ook even mee
- Bak ook de tomatenpuree even mee en blus dan af met de rode wijn
- Laat de wijn aan de kook komen en laat pruttelen voor enkele minuten
- Voeg dan het water, het bouillonblokje en de laurierblaadjes toe en breng weer aan de kook
- Voeg na 1 ½- 2 uur als het vlees al iets gaar begint te worden de wortel toe en laat ongeveer een uurtje meekoken tot alles lekker gaar is
- Bak als laatste de champignons in wat boter enkele minuten en voeg deze aan de boeuf bourguignon toe
- Breng eventueel op smaak met zout en peper
Ingrediënten
- 750 gram riblappen in stukjes gesneden 2x2cm
- 6 teentjes knoflook fijngesneden
- 3 uien grof gesneden
- 150 gram spekblokjes gerookte
- 1 blikje tomatenpuree
- 250 gram winterwortel geschild en in halve plakjes gesneden
- 1 runderbouillonblokje
- 250 ml rode wijn
- 250 ml water
- 2 laurierblaadjes
- bakje champignons in 4en gesneden
- 25 gram boter + nog een beetje om de champignons in te bakken
- Zout en peper
Bereiding
- Haal het vlees een uurtje van tevoren uit de koelkast
- Zet een braadpan op het vuur en doe hier de boter in
- Laat de boter heet worden en bak hier de spekblokjes in aan en voeg dan het vlees toe en bak ook mee
- Voeg de knoflook en de ui toe en bak ook even mee
- Bak ook de tomatenpuree even mee en blus dan af met de rode wijn
- Laat de wijn aan de kook komen en laat pruttelen voor enkele minuten
- Voeg dan het water, het bouillonblokje en de laurierblaadjes toe en breng weer aan de kook
- Voeg na 1 ½- 2 uur als het vlees al iets gaar begint te worden de wortel toe en laat ongeveer een uurtje meekoken tot alles lekker gaar is
- Bak als laatste de champignons in wat boter enkele minuten en voeg deze aan de boeuf bourguignon toe
- Breng eventueel op smaak met zout en peper