Bloemkool koken, alle info hoe je bloemkool kan koken
Bloemkool hoef je helemaal niet zo lang te koken, het is al met 10-12 minuten gaar. Vaak word kool veel te lang gekookt waardoor je ook de specifieke koolgeur krijgt, net als met alle koolsoorten moet je bloemkool zeker niet te lang koken. De roosjes mogen best lekker beetgaar zijn.
Hoe kook je bloemkool
- Maak de bloemkool schoon door de bloemkool roosjes van de stam af te snijden en was de roosjes in koud water
- Doe de bloemkool roosjes in een pan en zet de roosjes net onder koud water
- Strooi er wat zout op en breng de bloemkool met de deksel op de pan aan de kook en zet dan het vuur lager
- Kook de bloemkool in 10-12 minuten beetgaar, je vork moet je in de bloemkool kunnen steken maar moet zeker niet te zacht zijn
- Giet nu de bloemkool af en serveer eventueel met een kerriesausje
Bloemkool blancheren
- Bloemkool kun je ook blancheren door daarna verder te verwerken in bv een ovenschotel of een roerbak gerecht of in een maaltijdsalade oid.
- Zet een pan met ruim water aan de kook samen met wat zout
- Zodra het water kookt doe je de schoongemaakte bloemkool roosjes in de pan en breng weer aan de kook
- Laat de bloemkool afhankelijk van de grootte van de roosjes 8-12 minuten koken, controleer van maximaal 8 minuten (kleine roosjes al bij 6 minuten) door er met een vork in te prikken, gaat dit redelijk makkelijk dan zijn de bloemkool roosjes beetgaar.
- Giet nu de bloemkool af en spoel goed koud onder de kraan
- Als de roosjes goed koud zijn dan laat je ze uitlekken en zet je ze weg tot je ze verder wil verwerken
Kooktijd bloemkool
De kooktijd van bloemkool is ongeveer 8-12 minuten, dit is afhankelijk van de grootte van de bloemkool roosjes. Controleer altijd even na 6 minuten hoe ver de bloemkool al beetgaar is en verleng dan de kooktijd steeds met 1-2 minuten tot de roosjes beetgaar zijn
Bloemkool bewaren
Je kunt rauwe bloemkool enkele dagen bewaren in de koelkast, wil je de bloemkool langer bewaren dan zou ik deze invriezen.
Bloemkool invriezen
Bloemkool invriezen doe je door de roosjes eerst te blancheren zoals hierboven beschreven en dan de beetgare koude roosjes goed uit te laten lekken en dan in te vriezen in bv een diepvrieszak of afgesloten diepvries bak.
Bloemkool uit de oven
Je kunt de roosjes bloemkool ook prima in de oven bereiden. Maak niet te grote roosjes bloemkool en was deze goed. Droog de roosjes af en besprenkel ze een beetje met olijfolie om te bakken. Bestrooi nu met kerriepoeder en wat zout en hussel goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op 180 graden en leg een bakpapiertje op een bakplaat. Verdeel de bloemkool roosjes over de bakplaat en schuif in het midden van de oven. Rooster de bloemkool in ongeveer 12-18 minuten beetgaar. Elke oven is anders dus check gewoon even na 12 minuten hoe gaar ze zijn.
Een goed en simpel recept. Makkelijk te verwerken en snel te bereiden.