Ga terug
zelf croutons maken

Zelf croutons maken

5 van 1 stem
Afdrukken Pin
Gang: Zelf maken
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Auteur: Recepten

Ingrediƫnten

  • Oud brood
  • Olijfolie neutraal van smaak, geen extra vergine
  • Eventueel gedroogde kruiden of knoflook na smaak
  • zout

Bereiding

Croutons maken in de oven

  • Verwarm de oven voor op 160 graden
  • Snijd het brood in blokjes
  • Meng de olie met bv Italiaanse kruiden of 1 of 2 teentjes verse knoflook (door de knoflookpers)
  • Hussel de olie goed door de croutons, er mag best wel wat olie overal zitten
  • Betrooi met wat zout
  • Verdeel de croutons nu over de bakplaat en schuif ze in het midden van de oven
  • Bak/Droog de croutons nu in 30-40 minuten tot ze door en door knapperig/droog zijn
  • Kijk na 30 minuten een keertje hoever ze zijn, laat ze anders nog even zitten
  • Laat de croutons goed afkoelen en bewaar ze in een goed afgesloten trommel

Croutons maken in de koekenpan

  • Wil je de croutons in een koekenpan maken meng dan de olie ook met de kruiden en/of knoflook en verwarm de olie in een koekenpan
  • Voeg dan de croutons toe en hussel goed door zodat overal wat olie zit
  • bestrooi met wat zout
  • Hou de koekenpan continue in beweging en hussel de croutons op het vuur steeds door elkaar
  • Zo bakken de croutons rondom mooi knapperig zonder dat ze teveel kleuren/verbranden
  • Je moet er echt bijblijven en de croutons continue met de pan door elkaar husselen
  • Giet ze zodra ze klaar zijn op een bord waar je een paar stukjes keukenrol op hebt liggen en laat ze af koelen
  • Bewaar in een goed afgesloten trommel